NÖROBİLİMPSİKİYATRİPSİKOLOJİSAĞLIKSAĞLIK TEKNOLOJİLERİ

Ücretsiz hattı en çok Covid-19 endişesi yaşayanlar aradı

Ücretsiz hattı en çok Covid-19 endişesi yaşayanlar aradı

En Çok Covid-19 Bulaşma Endişesi Yaşayanlar Başvurdu.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi, pandemi sürecinde, sosyal sorumluluk bilinciyle “Ücretsiz Psikolojik Destek” hizmetini devreye aldı

Ücretsiz hatta başvuruda bulunan 404 kişinin sorunları dinlendi, çözüm üretildi. 132 erkek, 272 kadının başvuruda bulunduğu destek hattına gelen en yaygın şikayet, pandemiyle birlikte tetiklenen kaygı artışı  oldu. 140 danışan günlük hayatını bozan kaygı belirtileri dile getirirken, içlerinden 42 kişi Covid-19 enfeksiyonu kapma korkusu nedeniyle doktor doktor gezip, ilaç kullandıklarını ifade etti. Bunu çökkünlük, evlilik sorunları, öfke kontrol problemleri ve yeme bozukluklarına ilişkin şikayetler takip etti. Psikolojik destek hattında görüşmelerin çoğunun olumlu şekilde sonuçlandığını belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bireylere kısa süreli destekleyici terapiler yaptık, sonucunda pandemiyi psikolojik sağlamlık eğitimine dönüştürebilenler ilaç kullanmadan bu dönemi geçirebildiler” ifadelerini kullandı.

Pandeminin toplumda neden olduğu psikolojik ve psikiyatrik sorunları en aza indirmek için çalışmalar yürüten Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi, bu süreçte “Ücretsiz Psikolojik Destek” hizmetini hayata geçirdi. Hastanenin psikiyatri uzmanları ve uzman klinik psikologları, hattı arayan 404 kişinin sorunlarını dinleyerek çözümler sundu.

NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Tıbbi Direktör Yardımcı Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Semra Baripoğlu, dört aylık süreçte başvuranların sayısının 404 kişi olduğunu söyledi. Bu başvurulardan 384’ünün 18-71 yaş arasında bulunduğunu belirten Baripoğlu, 3-17 yaş arasındaki 20 kişi ile ilgili ebeveynlerinin danışmanlık aldığını kaydetti.

Ücretsiz hattı en çok Covid-19 endişesi yaşayanlar aradı
Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Semra Baripoğlu

En çok Covid-19 bulaşma endişesi yaşayanlar başvurdu

Psikiyatri Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Semra Baripoğlu, bu süreçte verilen hizmetle ilgili şu verileri aktardı:

*Danışanların 132’si erkek 272’si kadın.
*Başvuranlardan 14’ü başvuru esnasında Covid pozitif olduğunu, 7 kişi aile biryelerinde Covid pozitiflik olduğunu, 2 kişi ailede Covid 19 nedeniyle vefat edenler olduğunu bildirdi.
*En sık başvuru yakınması; 140 danışanda, pandemiyle birlikte tetiklenen kaygı artışı olup, içlerinden 42 kişi Covid-19 hastalığı kaptığına dair kaygılar nedeniyle doktor doktor dolaştığını, çok sayıda ilaç kullandığını bildirmiştir. Bunu pandemiyle tetiklenen depresif ruh durumu, iş ve gelecek kaygıları izlemiştir. Başvuranlar arasından 24 kişi Covid bulaş obsesyonları ile aşırı temizlenme ve temizlik yapma davranışları bildirmiş, sekiz danışanın geçmişte obsesif kompulsif bozukluk tanısı aldığı öğrenilmiştir. Geçmişte panik bozukluğu tanısı almış ve tedavi görmüş olan 27 danışan, pandemi sonrası panik ataklarının yeniden başladığını bildirmiştir. Covid-19 dışında gelen sorular, evlilik sorunları, öfke kontrol problemleri, yeme bozuklukları, ilaç kullanımına dair konularda olmuştur.

86 kişi anksiyete bozukluğu belirtileri tarifledi

Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Semra Baripoğlu, başvuranlarla yapılan görüşmelerde; geçmişte psikiyatrik tanı almamış olan 86 danışanın anksiyete bozukluğu belirtileri, 48 danışanın depresyon belirtileri, 16 danışanın obsesif kompulsif bozukluk belirtileri, 35 danışanın panik bozukluğu belirtileri dile getirdiklerini, bu kişilerin psikiyatrik tedavi ve/veya psikoterapi almaya yönlendirildiklerini belirtti. Baripoğlu, 165 kişide şikayetlerin klinik hastalık düzeyinde bulunmadığını, bu danışanlara kaygı belirtilerine dair psikoeğitim ve gevşeme teknikleri bilgisi verildiğini ifade etti.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Halkımız psikolojik destek konusunda bilinçli” 

NPİSTANBUL Beyin Hastanesi bünyesindeki psikiyatrist ve klinik psikologlardan oluşan uzman bir ekip ile ücretsiz pandemi destek hattını hayata geçirdiklerini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Online başvuru yapanlara, destek hattını arayanlara 1’e 1 destek verdik. Bu çalışmanın sonuçlarını da uzmanlarımız ile raporladık. Burada ortaya çıkan 2 çarpıcı sonuç var; insanlar böyle durumlarda psikolojik olarak destek alma konusunda bilinçliler. İnsanların bilinçli olması ve bu konuda psikolojik sorunlarını da bilim dışı yöntemlere başvurmak yerine bilimsel yönemlerden yardım almaya çalışmaları çok önemli bir davranış. Direkt arayıp destek vererek raporladığımız 404 kişinin yanı sıra faydalı olunan çok daha fazla insan var” diye konuştu.

Ücretsiz hattı en çok Covid-19 endişesi yaşayanlar aradı
Prof. Dr. Nevzat Tarhan

Pandemi kazanıma dönüştürülebilir

Tarhan, “Ortaya çıkan sonuçlar, pandeminin psikolojik bir fenomen olduğu görüşünü destekliyor” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Çinliler, ‘Biz pandemiyi sosyal izolasyonla değil sosyal işbirliği ile çözdük’ diyor. Bu noktada sosyal destek çok önemli. Sosyal destek alan kişiler pandemi krizi ile daha iyi mücadele ediyor. Biz de toplum olarak şanslıyız. Sosyal destek, aile ve komşu desteği gibi desteklerle insanlar korkularını daha iyi kontrol edebildiler. Psikolojik destek hattında da görüşmelerin çoğu olumlu şekilde sonuçlandı. İnsanlar aldıkları psiko destekle rahatladıklarını, faydalar gördüklerini, 2’nci veya 3’ncü kez aranmaya gerek kalmadan sorunlarını çözdüklerini belirttiler. Pandemi sonrası çağda küresel olarak psikiyatrik hastalıklarda artış yaşanacak. Bu artışı kazanıma dönüştürmek gerekir. İnsanlar pandemiyi doğru karşılarlarsa psikolojik sağlamlık, yılmazlık ve psikolojik esneklik becerisi kazanırlar. Bireylere kısa süreli destekleyici terapiler yaptık, sonucunda pandemiyi psikolojik sağlamlık eğitimine dönüştürebilenler ilaç kullanmadan bu dönemi geçirebildiler.”

60 kişiye psikoeğitim verildi

Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Semra Baripoğlu, başvurular arasında üç kişinin intihar düşüncesi olması nedeniyle acil psikiyatrik muayeneye yönlendirildiğini kaydederek yapılan işlemleri şöyle sıraladı: “5 danışanın ailesine psikoeğitim verildi. 10 danışan çift terapisine yönlendirildi. 2 danışan çocuk psikiyatristine yönlendirildi. 60 kişiye kaygı yönetimi konusunda psikoeğitim verildi. 1 kişiye nefes egzersizleri öğretildi. 75 kişiye gerekli önerilerde bulunuldu. 24 kişi psikiyatrik muayeneye yönlendirildi. Halen tedavi almakta olan 12 kişiye psikiyatrik tedavinin devamı önerildi. 179 kişiye psikoterapi önerildi. 21 kişi ise başvurularına neden olan sorunlara bu danışmanlık ile çözüm bulduklarını belirttiler ve ek yönlendirme gerekmedi.”