İLAÇ ENDÜSTRİSİSAĞLIKSTKTOPLUM SAĞLIĞI

Sedef hastaları hedefe yönelik tedavilerle umutlu

Sedef hastaları hedefe yönelik tedavilerle umutlu

HEDEFE YÖNELİK TEDAVİLER SEDEF HASTALARI İÇİN UMUT

Psoriasis (sedef hastalığı) dünyada 100 milyonun üzerinde bireyi etkiliyor[1]. Dünya Psoriasis Günü’nde açıklamalarda bulunan Dermatoimmünoloji ve Alerji Derneği Başkanı, Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Nilgün Atakan, kronik bir hastalık olan psoriasiste hastaların, son 10 yılda yaygın olarak kullanılan hedefe yönelik kişiselleştirilmiş tedavilerle tama yakın temiz deri ile yaşamlarını sürdürebildiklerini vurguladı. Sedef hastaları için ümit veren açıklamalarda bulundu.

Dünya Psoriasis Günü’nde açıklamalarda bulunan Dermatoimmünoloji ve Alerji Derneği Başkanı, Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Nilgün Atakan, sedef hastalığı ve tedavisine ilişkin önemli bilgiler paylaştı. Atakan, sedef hastalığının genel olarak nüfusun yüzde 1 ila 3’ünde görülürken, Türkiye’de 2 milyona yakın sedef hastasının olduğunun tahmin edildiğini belirtereki: “Sedef hastalarının yüzde 70’ini 40 yaş altı genç erişkinler, üçte birini ise çocuklar oluşturuyor. Hastalığın kadın ve erkeklerde görülme oranı ise eşit” açıklamasında bulundu.

En yaygın belirtiler kırmızı döküntüler

Sedef hastalığının, deride zemini kırmızı, üzerindeyse beyaz kepeklerle kaplı döküntüler şeklinde ortaya çıktığını hatırlatan Prof. Dr. Nilgün Atakan, “Hastalığın tutulum yerleri sıklıkla saçlı deri, diz, dirsek, sırt bel bölgesi ve kol ve bacakların dış yüzeyleridir ve plaklar genellikle simetrik yerleşimlidir. Hastalık çoğunlukla, sözünü ettiğim tipik klinik bulguları nedeniyle kolayca tanınabiliyor. Tanı ile ilgili süpheli durumlarda ise nadir olarak biyopsi yapılarak histopatolojik inceleme istenir. Kalın kırmızı deri, kabuklanma, kalınlaşmanın yanı sıra kaşıntı, kuruma ve ağrı gibi belirtiler de tabloya eşlik edebilir” dedi.

Travma gibi çevresel faktörler sedefi tetikleyebiliyor

Sedef hastalığının ortaya çıkışında genetik yatkınlığın söz konusu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nilgün Atakan, çeşitli çevresel faktörlerin hastalığı tetikleyici rol üstlendiğinin de altını çizdi. Prof. Dr. Atakan’a göre bakteriyel ve viral enfeksiyonlar, bazı ilaçlar ve travma  sedef hastalığını tetikleyen ya da şiddetlendiren çevresel faktörler olarak tanımlanırken, özellikle çocukluk çağı psoriasisi ve tonsillit arasında iyi bilinen bir ilişki de söz konusu.

Sedef hastalığına kalp, obezite ve romatizmal hastalıklar da eşlik edebiliyor

Hastaların büyük bir bölümünde yaşam kalitesini belirgin olarak olumsuz etkileyen sedef hastalığının günümüzde sadece deriyi etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmediğini paylaşan Prof. Dr. Nilgün Atakan, “Hastalığa birçok sistemik hastalığın da eşlik ettiği biliniyor. Hastaların üçte birinde sedef romatizması gelişirken, sedef vakalarının yaklaşık yarısına kalp damar hastalıkları, diyabet, obezite, yağlı karaciğer hastalıkları ve depresyon eşlik ediyor. Sedef hastalığının tedavisi diğer hastalıkların seyrini de etkilediğinden büyük önem taşıyor” dedi.

Sedef hastaları hedefe yönelik tedavilerle umutlu
Lilly İlaç Medikal Direktörü Dr. Levent Alev

Psoriasis tedavisi her hastanın ihtiyacına göre planlanmalı

Kronik bir hastalık olan psoriasiste tedavinin her hastanın ihtiyacına göre planlanması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Nilgün Atakan kişiselleştirilmiş tedavilerin etkisini vurguladı: “Temel prensip uygun hastaya, doğru zamanda, doğru  tedaviyi başlamak olarak kabul ediliyor. Tedavi yaklaşımında hastalık şiddetinin ve yaşam kalitesinin belirlenmesinin yanı sıra eklem tutulumu, eşlik eden diğer sistemik hastalıkların varlığı ve tırnak tutulumu da tedavi seçiminde etkili oluyor. Hafif hastalarda kremlerle yapılan tedaviler yeterli olurken, genellikle orta ve şiddetli hastalarda sistemik tedavi gerekiyor. Özellikle son 10 yılda yaygın olarak kullanılan hedefe yönelik kişiselleştirilmiş tedavilerle hastalarımız tama yakın temiz deri ile yaşamlarını sürdürebiliyorlar.”

Lilly İlaç Medikal Direktörü Dr. Levent Alev ise “Misyonumuz, yıpratıcı hastalıklardan muzdarip olan hastalar için yaşamı iyileştirmektir. Bu, psoriasis tedavisindeki beklentiler konusunda da çıtayı yükseltmek anlamına geliyor. Psoriasis tedavisine ve bu alandaki karşılanmamış ihtiyaçları gidermeye yönelik çalışmalarımızı daha da ileriye taşımaya devam edeceğiz” diye konuştu.

[1] Global Report on Psoriasis, World Health Organization, 2016, ISBN 978 92 4 156518 9.