AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞISAĞLIK

Diyabetli hastalarda ağız ve diş sağlığı dikkat istiyor

Ağız ve diş sağlığı konusunda bütünsel yaklaşım önemli! Geçmişten günümüze ağız sağlığı, genel sağlığa açılan bir kapı olarak biliniyor.

DİYABETLİ HASTALARDA AĞIZ SAĞLIĞINA DİKKAT!

Diyabet (şeker hastalığı), insülin hormonunun yokluğu, yetersizliği veya etkisizliği nedeniyle, hiperglisemi ile birlikte özel komplikasyonlara da yol açan ciddi, kronik bir hastalık olarak tanımlanıyor. Pankreasın yeterli insülin salgılayamaması veya vücudun ürettiği insülini etkin bir şekilde kullanamaması nedeniyle oluşuyor. Artan yaşam beklentisi ile birlikte, diyabete rastlanma sıklığı da artıyor. 1980 yılından beri 4 kat artan rastlanma sıklığı ile birlikte günümüzde 422 milyondan fazla erişkinin diyabeti olduğu ve bunların da %90’ından fazlasının Tip II diyabet olduğu biliniyor. Diyabetli hastalarda her bakımdan olduğu gibi, ağız sağlığında da dikkatli olmak gerekiyor.

Diyabetli hastalarda, diş eti hastalıkları daha kolay gelişebilir ve daha hızlı ilerleyebilir

Klinik araştırmalar diş kaybına dahi yol açabilen periodontitis denilen diş eti hastalığı ile diyabet arasındaki ilişkiyi ortaya koyuyor. Diyabetin periodontal hastalık için bir risk faktörü olduğu biliniyor. Periodontitis de günümüzde diyabetin bir komplikasyonu olarak ele alınıyor.

Diyabet hastalarının ağız sağlığı kontrollerine özel önem vermesi gerekiyor

Diyabetli hastalarda ağızda görülen en tipik değişiklik, tükürük akış hızı ya da miktarında belirgin farklılık yaratmayacak ölçüde ortaya çıkan ağız kuruluğu. Benzer şekilde diyabetiklerde kan şekeri yükseldiğinde diş eti oluklarındaki glukoz miktarı da iki misli artıyor. Böylece ağızdaki tükürük bezlerinde ve diş etinde glukozun artmasıyla ağızda yaşayan bakteri florası da olumsuz etkileniyor. Sonuç olarak diyabetlilerde periodontal hastalıklar daha kolay gelişebiliyor ve daha şiddetli yıkıma yol açabiliyor.

 

Yorum yaz