SAĞLIKTIBBİ CİHAZ

Cochlear implant ile 5 yıl sonra yeniden duymaya başladı

Cochlear implant ile 5 yıl sonra yeniden duymaya başladı

Evinin önünde patlayan bomba Hasan Halil’in 5 yaşında işitme yetisini tamamen kaybetmesine yol açmıştı

2015 yılında Suriye’de evinin önünde patlayan bomba nedeniyle işitme yetisini tamamen yitiren Hasan Halil, ailesi ile birlikte Türkiye’ye göç ettikten sonra Gaziantepli hayırseverlerin yardımları ile Gaziantep Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ameliyat oldu. Bugün 10 yaşında olan Hasan, Cochlear işitme implantı sayesinde yeniden duymaya başlarken, kısa bir süre sonra da konuşabilecek.

Suriye’de yaşanan ve uzun süredir devam eden iç savaş, binlerce insanın hayatını kaybetmesine yol açarken, her yaştan bireyin çeşitli yeti kayıplarına da sebep oldu. 2015 yılında Suriye’de yaşadıkları evin önünde patlayan bomba nedeniyle Hasan Halil, 5 yaşında işitme yetisini tamamen yitirmişti. Ardından ailesiyle birlikte Türkiye’ye göç ederek Gaziantep’e yerleşen Hasan Halil’in içinde bulunduğu bu duruma Gaziantepli hayırseverler sessiz kalmadı.

Bugün 10 yaşında olan Hasan Halil, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen ameliyatın ardından Cochlear marka işitme implantı ile 5 yıl aradan sonra yeniden duymaya başladı.

Koklear implant ile işitme sinirleri uyarılıyor, hasta duymaya başlıyor

Ameliyatı gerçekleştiren Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Secaattin Gülşen, Hasan Ali’nin ilk tedavisinin ardından hiçbir şekilde duymadığının ve konuşamadığını tespit edildiğini belirtti. Gülşen, başarılı geçen ameliyatın ardından duymaya başlayan Hasan’ın kısa bir süre sonra da konuşabileceğini söyledi: “Hasan’ın ilk tedavisinin ardından her iki kulağının da hiçbir şekilde işitmediğini tespit ettik. Radyolojik incelemeler sonucunda iç kulağının geliştiğini, sinirlerinin olduğunu fark ettik. Buna yönelik tedavisine başladık. Bu tip problemlerde hiç duymayan kulaklarda, yetişkinlerde ve çocuklarda koklear implant dediğimiz bir ameliyat yapıyoruz. Doğrudan işitme sinirlerini uyararak, hastaların duymasını sağlıyoruz. Bu şekilde ameliyat süreciyle ve rehabilitasyon süreciyle işiten bir birey olmasını sağlıyoruz. İnşallah kısa bir süre sonra Hasan’da diğer çocuklara yetişecek. Bu ameliyattan sonra rehabilitasyon süreci çok önemli. Ailemiz bu sürece hakikaten önem vermeli.”

Cochlear implant ile 5 yıl sonra yeniden duymaya başladı
Cochlear Türkiye Genel Müdürü Gül Erden

Cihaz açılışı uzaktan gerçekleştirildi

İlk açılış ve cihaz ayarı Gaziantep Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliğinde, yardımseverler ve proje sahibi il müftülüğünün de katılımıyla gerçekleştirildi.

Cochlear Türkiye Genel Müdürü Gül Erden, Hasan’ın tekrar işitmeye başlamasının mutluluğunu hep birlikte paylaştıklarını belirtirken, “Hasan’ın sesle ilk buluştuğu an hepimizi hem mutlu etti hem de heyecanlandırdı. Beş yıl aradan sonra yeniden duymaya başladı. Ameliyatın ardından cihazın açılışı işlemleri de pandemi dönemi nedeniyle Cochlear Türkiye’nin uzman odyoloji ekibi ile uzaktan gerçekleştirildi. Uzaktan açılış uygulaması, teknolojik açıdan Cochlear Türkiye’nin bulunduğu seviyeyi çok net gösteriyor bu açıdan kullanıcılar için çok önemli ve büyük bir adım olduğunu düşünüyorum. Şimdi ise sırada, Hasan’ın hayata hızlıca adapte olması var. Bunun için de ilk ve en önemli adım rehabilitasyon. Ailemizin göstereceği hassasiyet ve önem ile Hasan’ın verimli bir rehabilitasyon süreci geçireceğine inanıyorum. İlk günden bugüne Hasan’ın işitmesi için çaba gösteren herkese, özellikle de tedaviyi gerçekleştiren ve ameliyatı başarı ile yürüten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Secaattin Gülşen ve ekibine, Cochlear Türkiye adına teşekkür ediyorum” dedi.

Yorum yaz