İLAÇ ENDÜSTRİSİSAĞLIKSAĞLIK TEKNOLOJİLERİTEKNOLOJİTOPLUM SAĞLIĞI

Akciğer kanseri risk testinizi yaptınız mı?

Akciğer kanseri risk testinizi yaptınız mı?

AKCİĞERİMİZİ OKUYALIM!..

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği akciğer kanseri risk faktörlerini öğrenebilme imkanı tanıyan web sitesini kullanıma sundu.   

Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı’nda kullanıma açılan ve www.akcigerimiziokuyoruz.com adresinden ulaşılabilen web sitesindeki anket ile akciğer kanseri risk faktörlerine yönelik bilgilere ulaşılabiliyor.

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği, tüm dünyada en sık görülen ve en ölümcül kanser çeşidi olan akciğer kanserine karşı farkındalığı artırmak için AstraZeneca’nın koşulsuz desteğiyle “Akciğerimizi Okuyoruz” web sitesini hayata geçirdi. www.akcigerimiziokuyoruz.com adresinden ulaşılabilen web sitesinde, Türkiye’nin görülme sıklığında yüz binde 36,9 ile dünyada ilk 10 ülke arasında[1] yer aldığı akciğer kanserine dair belirti, risk faktörleri ve yaygınlık gibi yararlı bilgilere ulaşılabiliyor.

Kısa sorularla akciğer kanseri risk faktörleri

Sitedeki “Akciğerimizi Okuyoruz Testi”ne giren ziyaretçiler, birkaç sorudan oluşan formu doldurup akciğer kanseri risk faktörlerinin hangilerine maruz kaldıklarını öğrenebiliyorlar. Test sonucunda akciğer kanseri risklerine dair bilgilendirilen ziyaretçiler, risklerin azaltılabilmesine yönelik önerilerin bulunduğu resmi kaynaklara yönlendiriliyorlar. Akciğer kanserinin tedavi edilebilen ve risk faktörlerinin azaltılması durumunda önlenebilen bir hastalık olduğunu hatırlatan Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Özlem Sönmez, siteyle ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Akciğer kanseri hem ülkemizde hem de dünyada kanserden kaynaklanan ölümlerin en yaygın sebebi. Türkiye’de her yıl yaklaşık 34.703 yeni akciğer kanseri olgusunun ortaya çıktığı hesaplanıyor.1  2018 yılında dünyada 2 milyona yakın yeni akciğer vakası görüldüğü tahmin ediliyor.[2] Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı’nda, kamuoyunu akciğer kanserinin risklerine dair bilgilendirmeyi ve herkesin kendi risk seviyesine dair fikir sahibi olabilmesini amaçlayan bu faydalı kaynağı hizmete sunmaktan mutluluk duyuyoruz.”

[1] Ferlay J, Ervik M, Lam F, Colombet M, Mery L, Piñeros M, Znaor A, Soerjomataram I, Bray F (2018). Global Cancer Observatory: Cancer Today. Lyon, France: International Agency for Research on Cancer. Available from: https://gco.iarc.fr/today, Erişim Tarihi: 17.10.2020.

[2] https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/haberler/akciger-kanseri-farkindalik-ayi.html

Akciğer kanseri risk testinizi yaptınız mı?
Akciğer kanseri risk testinizi yaptınız mı?

Yorum yaz