GÖZ SAĞLIĞISAĞLIK

Pandemiyle birlikte ekranlara da bağımlı olduk!

Doktorunuzun da önerisiyle progressive gözlük camı size uygun olanıdır, alışınca çok konforlu olduğunu göreceksiniz ve mutlu kullanacaksınız.

PROGRESSIVE GÖZLÜK CAMLARI KULLANIŞLI MI?..

Pandemi hepimizi evlere hapsetti ve hemen hepimiz işlerimizi bilgisayarlarımızla, tabletlerimizle ya da akıllı telefonlarımızla yapıyoruz. Dolayısıyla pandemi öncesi olduğu kadar az süreye sahip değiliz ekran karşısında geçirdiğimiz. Üstüne üstlük evde çalıştığımız tüm zamanlarımızı ekran karşısında geçirir olduk; online toplantılar da cabası. Pek çok çalışan, ardı ardına planlanan toplantılar nedeniyle ekranın başından kalkamadığından yemek yemeye, kişisel ihtiyaçlarını gidermeye zaman bulamadığından şikayetçi. Durum o kadar vahim yani… Bu şartlar altında göz sağlığı ve gözlerinizin konforu hakkında araştırma yaptık. Bugün sizlerle progressive camları konuşacağız.
Progresive gözlük camları sizin için uygun mu?

Öncelikle sizin daha önce kullandığınız bir uzak gözlüğünüz var diyelim; 40 yaşını geçtiniz, yakın mesafede görüş bulanıklığı yaşadığınızı farkettiniz. Göz muayenesine gitmekte fayda var diye düşündünüz ve yapılan göz muayenesinden sonra yakın gözlük kullanma ihtiyacı da gelişti. Doktorunuzun da önerisiyle progressive gözlük camı size uygun olanıdır, alışınca çok konforlu olduğunu göreceksiniz.

Progressive cam türleri nelerdir?

Progressive gözlük camlarının bir gözlükte üç aşaması vardır. Bu, gözlüklerinizi değiştirmenize gerek kalmadan göz ile okunacak nesne alanı maximum 40 cm’de etkili olabilen yakın (kitap okumak gibi), göz ile okunacak nesne arası maximum 80 cm orta mesafe alanı (ofiste veya evde bilgisayar kullanmak gibi ) veya uzak görüş alanı (araba kullanmak gibi) progressive gözlük camı size 3 alanda konforlu bir görüntü sağlar. Progressive gözlük camı halk arasında bifokal, multifokal, trifokal, varilux olarak adlandırılmaktadır.

Progressive gözlük camları, bifokal ve trifokal lensler için bir güncellemedir. Bu daha geleneksel gözlük türlerinin her ikisi de cam yüzeyinde belirgin çizgilere sahiptir. Progressive cam estetik bir görünüme sahiptir. Bazen bunlara “çizgisiz çift odaklı” denir, ancak bu, tam olarak doğru değildir. Progressive gözlük camlarına “çizgisiz üç odaklı” demek daha doğru olacaktır.

Pandemiyle birlikte ekranlara da bağımlı olduk!

Progresif gözlük camlarını kimler kullanabilir?

Uzak ve yakın görme problemi olan hemen hemen herkes bu camları kullanabilir, ancak genellikle presbiyopi (yakını görme sorunu) olan 40 yaş üzerindeki kişiler için gereklidir. Kitap okuma veya cep telefonuna bakmak, dikiş dikmek, bir ürünün son kullanım tarihine bakmak gibi yakın etki yapan her durumda görme bulanıklığı olur. O yüzden görüş konforunu çok rahat bir şekilde kullanmanızı sağlar. Progressive gözlük camı sadece 40 yaş üzeri kişilerde değil; artan miyopiyi (uzak görme sorunu) önlemek için çocuklarda da kullanılabilir.

Progressive gözlük camının faydaları nelerdir?

Progressive gözlük camlarıyla, yanınızda birden fazla gözlük bulundurmanıza gerek kalmaz. Okuma ve normal gözlüğünüz arasında geçiş yapmanıza gerek kalmaz. Hem uzak, hem orta ve hem de yakın gözlüğünü bir camda size uygun çerçeve ile kullanabilirsiniz.

Progressive cam ile görüş, doğal görünür. Uzak bir nesneye bakarken aynı anda gözlerinizi oynatarak yakın bir nesneyi görüntülemekle geçiş yaparsanız, iki odaklı veya üç odaklı gözlüklerde olduğu gibi bir “atlama” almazsınız. Yani araç kullanıyorsanız, ön panelinize, yola veya uzaktaki bir tabelaya veya aynı anda aracınızın hız göstergesine bakarken yumuşak bir geçişle bakabilirsiniz.

Yani progressive camlı gözlükler normal gözlüklere benziyorlar. Bir çalışmada, geleneksel çift odaklı gözlük takan kişilere denemek için progressive gözlük camları verilmiş. Yapılan tespitlere göre, çoğu kişi, iyiye doğru geçiş yaptığını söylemiş.

Progressive gözlük camlarının dezavantajları nelerdir?

Progressive gözlük camına alışmak zaman alır. Okurken merceğin alt kısmından dışarı bakma, uzak mesafeye bakma ve orta mesafe veya bilgisayar çalışması için iki nokta arasında bir yere bakma konusunda kendinizi eğitmeniz gerekir. Bazı insanlar asla alışamaz ama çoğu yapar. Öğrenme döneminde, camın yanlış noktasından baktığınızda baş dönmesi ve mide bulantısı hissedebilirsiniz. Çevresel görüşünüzde de bir miktar bozulma olabilir (düz karşıya baktığınızda kenarlarda gördüğünüz şey) kör nokta denilen flu alandır. Bu sorunu minimalize edebilmek için geniş kanal yapısına sahip kişiselleştirilmiş progresif gözlük camı satın almanız konfor açısından önemli olacaktır. Progressive gözlük camlarının dar kanal, geniş kanal gibi bir kaç koridor mesafesine göre değişen kalite sıralaması vardır. Bütçenize en uygun olanı tercih etmek sizin takdirinize kalmış bir durumdur. Progressive gözlük camı kullanıcıların en çok dikkat etmesi gereken durumlardan öncelikli olanı, merdivenlerden inerken camın yakın mesafesinden değil de orta veya uzak mesafesinden bakılmalıdır.

Dikkate alınması gereken bir diğer husus maliyettir. Progressive gözlük camlarının fiyatlarının, geleneksel çift odaklı gözlük camlarından daha pahalı olduğunu bilmeniz gerekir.

Pandemiyle birlikte ekranlara da bağımlı olduk!

Progressive gözlük camı kullanım önerileri

Eğer denemeye karar verirseniz şu önerileri dikkate alınız: Adapte olma süreci boyunca size rehberlik edebilecek, iyi bir çerçeve seçmenize yardımcı olabilecek ve camların gözlerinizin odak noktasını mükemmel bir şekilde yaptıracağınıza emin olabileceğiniz kaliteli bir optik mağazası seçin. Optik merkezlemesi yanlış olan gözlük camı montajı, kullanıcıların onlara uyum sağlayamamasının yaygın bir nedenidir. Gözlüğe alışmak için kendinize bir veya iki hafta verin. Bazı insanların bir ay gibi bir süreye ihtiyacı olabilir. Bir de olaya şu açıdan bakın; bir çok kişi progresif gözlük kullanıyor, neden ben kullanamayayım?.. diye düşünmek size sabırlı olmayı hissettirecektir. Göz doktorunuza muayene olup reçeteyi aldıktan sonra güvendiğiniz gözlük mağazasında gözlük camını yaptırdıktan sonra nasıl kullanılacağına dair verilen önerilerine sabırla uyun, bunu başaracağınızı göreceksiniz.

Yeni gözlüğünüzü olabildiğince sık takın ve diğer gözlüklerinizi takmayı bırakın. Bu, adaptasyonu daha hızlı hale getirecektir.

Progressive gözlük camının sizin için bir uygun olup olmadığını öğrenmek için göz hastalıkları uzmanına  başvurunuz!

CK Optik‘in koşulsuz destekleriyle…

Yorum yaz