SAĞLIK TEKNOLOJİLERİTEKNOLOJİ

Sağlık hizmetlerinde verim artırmanın yeni yöntemleri var!

sağlık hizmetlerinden sağlanan verimin artırılması adına uzaktan tıbbi görüş alma imkanı sağlayan teletıp uygulamaları ön plana çıkıyor.

ON SAĞLIK MUAYENESİNİN ALTISINDA REÇETE YAZILMIYOR

Pandemi döneminde sağlık kuruluşlarında gerçekleşen yoğunluk tüm dünyada gündeme yerleşirken, yoğunluğun niteliği ön plana çıkan noktalardan biri. Sağlık birimleri tarihi doluluk oranlarına ulaşmışken geçmiş yılların rakamlarında reçete sayısının muayene rakamının altında kalmış olduğu gözlemleniyor.

Covid-19 salgını sonrası sağlık kurumlarının yaşadığı yoğunluk gün geçtikçe artarken bu yoğunluğun planlanması öncelikli sorunların başında geliyor. Sağlık kurumları Covid-19 hastalarının yanı sıra diğer hastalıklara da hizmet vermeye devam ederken, bu hizmetle ilgili ayrıntılar dikkat çekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 2018 yılında hastanelerde gerçekleşen 780 Milyon muayenenin 350 Milyon adedinde hastalara reçete yazılıyor ve 10 muayenenin yalnızca 4’ünde ilaçla tedavi zorunluluğu ortaya çıkıyor. Bu noktada sağlık hizmetlerinden sağlanan verimin artırılması adına uzaktan tıbbi görüş alma imkanı sağlayan teletıp uygulamaları ön plana çıkıyor.

Sağlık kurumları için hasta takibi ve medikal bilgi yönetimi mümkün

2016 yılında “Türkiye’nin ilk dijital hastanesi” olma hedefi ile yola çıkan ve teletıp hizmeti sağlayan bulutklinik.com online görüşme ve evden sağlanan laboratuvar hizmetleri ile bu alanda faaliyet gösteren kurumlardan biri. Sağlık Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı gibi kurumlar nezdinde akreditasyonlarını tamamlamış olarak hizmet vermekte olan Bulutklinik ayrıca sağlık kurumları için hasta takibi ve medikal bilgi yönetimi yapabilecekleri bir imkan sağlıyor. Böylelikle klinikler ve hastaların aynı platformda buluşmasına olanak sağlıyor.

Teletıp önemli ve güvenli bir alternatif

Konu ile ilgili konuşan Bulutklinik Kurucu Ortağı Yusuf Güleç, “Pandeminin başladığı tarihten itibaren bir çok kez sağlık kurumlarının kapasitelerini tamamına yakın kullanmasına neden olan hastane doluluk oranları artık global anlamda sağlık sisteminin en büyük sorunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan araştırmalara göre tüm dünyada pandemi süreci boyunca yapılan fiziki muayenelerde 10 hastadan sadece 8’inin fiziksel temasa ihtiyaç duyduğu söyleniyor ve bu noktada teletıp sağlık sisteminin daha verimli kullanılabilmesi adına en önemli alternatif olarak ön plana çıkıyor. Biz Bulutklinik olarak sadece tıbbi danışma ihtiyacı duyan danışanlara evlerinin konforunda sağlık altyapısı sağlayarak sağlık tesislerimizdeki kapasite kontrolüne de katkı sağlıyoruz. Böylelikle danışanlar da güvenli ortamlarında kalarak hem sağlık tesisine gidip gelirken harcayacakları zamandan tasarruf etmiş oluyorlar hem de karşılaşabilecekleri bulaş riskini minimize ediyorlar” şeklinde konuştu.

Yorum yaz