ETKİNLİKFARKINDALIKSAĞLIKTOPLUM SAĞLIĞI

Her yıl yüzbinlerce kadın hayatını kaybediyor!

Türkiye’nin önde gelen hasta derneklerinden Kanserle Dans Derneği, “Dünya Jinekolojik Onkoloji Günü” kapsamında jinekolojik kanser türleri ve yeni geliştirilen inovatif tedaviler konulu basın toplantısını Ankara’da Prof. Dr. Ali Ayhan sözcülüğünde gerçekleştirdi.
Kanserle Dans Derneği, “Dünya Jinekolojik Onkoloji Günü” kapsamında jinekolojik kanser türleri, risk faktörleri ve yeni geliştirilen tedaviler konusuna dikkat çekti. Dünyada her yıl bir milyonun üstünde kadının etkilendiği jinekolojik kanser türleri hakkında kamuoyunda farkındalık yaratmayı amaçlayan Kanserle Dans Derneği, Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ali Ayhan sözcülüğünde bir basın toplantısı gerçekleştirdi.
20 Eylül Dünya Jinekolojik Onkoloji Günü’nde gerçekleşen basın toplantısında Prof. Dr. Ali Ayhan, tüm dünyada yılda yüzbinlerce kadının jinekolojik kanserlerden dolayı hayatını kaybettiğine dikkat çekerek risk faktörleri ve yeni tedavi yöntemleri hakkında bilgiler paylaştı.

Türkiye’nin önde gelen hasta derneklerinden Kanserle Dans Derneği, “Dünya Jinekolojik Onkoloji Günü” kapsamında jinekolojik kanser türleri ve yeni geliştirilen inovatif tedaviler konulu basın toplantısını Ankara’da Prof. Dr. Ali Ayhan sözcülüğünde gerçekleştirdi.

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Ali Ayhan, jinekolojik kanserlerin her yıl dünya çapında bir milyonun üstünde kadını etkilediğini ve her yıl yüzbinlerce vakanın ölümle sonuçlandığını söyledi. Dünyada en sık rastlanan jinekolojik kanser türlerinin; yumurtalık, rahim ve rahim ağzı kanseri olduğunu belirten Prof. Dr. Ayhan, gelişmemiş olan ülkelerde rahim ağzı kanserine daha sık rastlandığını, gelişmiş ülkeler ve Türkiye’de ise rahim kanserinin en sık görülen jinekolojik kanser olduğuna dikkat çekti.

Jinekolojik kanserlerde erken tanı ile yaşam şansının arttığını, her hastanın tedavisinin farklılık gösterdiğini, tedavi kararında ise hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunları gibi birden fazla faktörün etkili olduğuna değinen Prof. Dr. Ayhan; jinekolojik kanserlerin türü ile evresine göre farklılık gösterdiğini belirterek erken tanının hastanın sağ kalım süresini arttırdığını ve ameliyatın tedavinin en önemli basamağını oluşturduğunu belirtti.

Farkındalık önemlidir, çünkü jinekolojik kanserlerin tedavisinde erken tanı en önemli unsurdur

Kanserle Dans Derneği Başkanı Sevil Gürkan ise toplantıda yaptığı açıklamada; aile öyküsü, yaş, yaşam stili, doğurganlık, sigara kullanımı, obezite ve sosyo-ekonomik faktörlerin kadınlarda görülen bu kanser türleri için en önemli risk faktörleri olduğunu belirtti. Gürkan “Dünya Jinekolojik Onkoloji Günü’nde gerçekleştirdiğimiz bu bilgilendirme toplantısı ile dernek olarak amacımız, hastalarımızın ve yakınlarının en doğru bilgiye ulaşmalarını sağlamak, bu alandaki yeni gelişen inovatif tedavi yöntemlerinden haberdar olmalarını temin etmek ve tedavi süreçlerinde yanlarında olabilmek. Farkındalık önemlidir, çünkü jinekolojik kanserlerin tedavisinde erken tanı en önemli unsurdur. Kadınların jinekolojik muayenelerini düzenli olarak gerçekleştirmeleri ve hekimleri ile açık iletişimde olmaları çok değerli. Görünüşte küçük sayılan semptomlar bile doğru teşhise yardımcı olabilmektedir” dedi.

Bu gibi farkındalık çalışmaları ile erken tanının önemine vurgu yaptıklarını kaydeden Kanserle Dans Derneği Başkanı Sevil Gürkan, özellikle aile öyküsü olmasının önemli bir risk faktörü olduğunu belirterek, jinekolojik taramaların aksatılmaması gerektiğini vurguladı. Toplumumuzda kadınlarda jinekolojik kanserlerin farkındalığının artırılmasının ve tüm jinekolojik kanser semptomları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasının çok değerli olduğunu vurgulayan Gürkan; “Bu projenin gerçekleşmesinde yanımızda olan değerli hekimimiz Prof. Dr. Ali Ayhan’a ve projenin hayata geçirilmesine verdiği koşulsuz destek ile katkı sağlayan Medtronic firmasına bir kez daha en içten teşekkürlerimizi iletmek isteriz” dedi.


Dünya Jinekolojik Onkoloji Günü nedir? (WGO DAY)

Avrupa Kadın Kanserleri Hasta Dernekleri Birliği’nin (ENGAGe) girişimleri sonucunda, jinekolojik kanserlere dikkati çekmek amacıyla 2019 yılında 20 Eylül Dünya Jinekolojik Onkoloji Günü (World GO Day) ilan edilmiştir.

Bu kapsamda her yıl 20 Eylül’de, Türkiye’nin yanı sıra Çekya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Macaristan, Gürcistan, Almanya, Yunanistan, İsrail, İrlanda, İtalya, Kazakistan, Norveç, Polonya, Romanya, İsveç, İspanya, İngiltere ve ABD’nin aralarında bulunduğu 24 ülkede, eş zamanlı etkinlikler düzenlenerek, tüm ülkelerde hasta ve hekimlerin yer aldığı faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Faaliyetler Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Dünya Kanser Teşkilatı (UICC) tarafından da desteklenmektedir. Dünya Jinekolojik Onkoloji Günü ile jinekolojik kanserler konusunda farkındalığın artırılması, davranışsal ve iletişimsel sorunların belirlenmesi ve çözümlenmesi amaçlanmaktadır.

Dünya Jinekolojik Onkoloji Günü’nde küresel bir etki yaratmak amacıyla #WorldGoDay hastag kullanılarak resim ve mesajlar paylaşılacaktır. Yüz yüze ve online etkinliklere ek olarak, toplumda farkındalık için mor kıyafetler giyilerek veya dudak ve tırnaklar mor renge boyanarak Dünya Jinekolojik Onkoloji Günü’ne destek olunabilir.

Kanserle Dans Derneği her yıl Dünya Jinekolojik Onkoloji Günü’nde başta Ankara ve İzmir’de olmak üzere çeşitli aktiviteler düzenlemekte ve konuyla ilgili kamuoyunda farkındalık çalışmaları yürütmektedir. Dernek, başta Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere birçok ilde yaptığı farkındalık çalışmalarıyla bugüne kadar binlerce kadına ulaşmıştır. 


Kanserle Dans Derneği hakkında

Kanserle Dans Derneği kanserde erken teşhis ve önlemeyi amaç edinmiş, kanser tedavisini hasta merkezli hale getirmek için çalışan bir hasta derneğidir. Dernek, aile bireyleri kanser hastası olan iki arkadaş Ebru Tontaş ve Esra Ürkmez’ in yaşadıkları tecrübeleri paylaşma ve aynı süreci yaşayanlara destek olmaya karar vermeleriyle 2013 yılında kurulmuştur. Kurulduğu yıldan bu yana kanser hastaları ve hasta yakınlarına yönelik çeşitli proje ve faaliyetleriyle, yurtdışı ve yurtiçi hasta dernekleri iş birlikleriyle çalışmalarına devam etmektedir.

Daha fazla bilgi için:  www.kanserledans.org

Yorum yaz