EDİTÖRÜN ÖNERİSİİLAÇ ENDÜSTRİSİKİŞİSEL GELİŞİMPAZAR SOHBETLERİ

“Terk ederek hiçbir oyun kazanılmaz!”

İlaç ve sağlık sektörü yayıncılığında önemli bir boşluğu dolduran ve bu alanda çok kısa bir sürede kendisine hatırı sayılır bir yer edinen Fikir Liderleri Dergisi’nin Mart sayısı yayımlandı. Ana dosya konusu Nadir Hastalıklar olan yeni sayıda, TİTCK, TÜBİTAK, AIFD gibi önemli kurumların yöneticileri, hasta derneklerinin ve uzmanlık derneklerinin yöneticileri ve akademisyen hekimlerin yanında Türkiye’de bu alanda faaliyetleri olan ulusal ve global ilaç firmalarının üst düzey yöneticileri de yer aldı. Ayrıca ilaç endüstrisinden ilham veren röportajları, hem akademisyen hekimlerin, hem de endüstri yöneticilerinin ilgi duyduğu konu ve konukları da sayfalarına taşıyan Fikir Liderlerleri Dergisi, geniş bir okuyucu kitlesi tarafından her geçen gün artan ilgiyle takip ediliyor. Özgün içerik ve grafik tasarımının yanı sıra her sayısında ele aldığı konuları hem akademiden hem de endüstriden, alanının en etkin isimleriyle sayfalarına taşımasıyla ve konuları derinlemesine, çok yönlü ele almasıyla dikkat çeken Fikir Liderleri Dergisi, yeni sayısında Ali Raif İlaç Pazarlama Müdürü İlker Pazarcıoğlu'nu konuk etti. Derginin her sayısında satranç ekseninde çıkarım yazıları yazan İlker Pazarcıoğlu'nun bu sayıdaki yazısı kaybetmek üzerine... Satranç oyununda kaybetmekten hayatta kazanmaya ilham veren süreci bir solukta okuyacaksınız:
İlaç ve sağlık sektörü yayıncılığında önemli bir boşluğu dolduran ve bu alanda çok kısa bir sürede kendisine hatırı sayılır bir yer edinen Fikir Liderleri Dergisi’nin Mart sayısı yayımlandı. Ana dosya konusu Nadir Hastalıklar olan yeni sayıda, TİTCK, TÜBİTAK, AIFD gibi önemli kurumların yöneticileri, hasta derneklerinin ve uzmanlık derneklerinin yöneticileri ve akademisyen hekimlerin yanında Türkiye’de bu alanda faaliyetleri olan ulusal ve global ilaç firmalarının üst düzey yöneticileri de yer aldı. Ayrıca ilaç endüstrisinden ilham veren röportajları, hem akademisyen hekimlerin, hem de endüstri yöneticilerinin ilgi duyduğu konu ve konukları da sayfalarına taşıyan Fikir Liderlerleri Dergisi, geniş bir okuyucu kitlesi tarafından her geçen gün artan ilgiyle takip ediliyor.

Özgün içerik ve grafik tasarımının yanı sıra her sayısında ele aldığı konuları hem akademiden hem de endüstriden, alanının en etkin isimleriyle sayfalarına taşımasıyla ve konuları derinlemesine, çok yönlü ele almasıyla dikkat çeken Fikir Liderleri Dergisi, yeni sayısında Ali Raif İlaç Pazarlama Müdürü İlker Pazarcıoğlu’nu konuk etti. Derginin her sayısında satranç ekseninde çıkarım yazıları yazan İlker Pazarcıoğlu’nun bu sayıdaki yazısı kaybetmek üzerine… Satranç oyununda kaybetmekten hayatta kazanmaya ilham veren süreci bir solukta okuyacaksınız:

SATRANÇTA KAYBETMEK

Satranç, karşılıklı iki tarafın kazanmak için oynadığı ancak bir tarafın kaybettiği sıfır toplamlı bir oyun (zero-sum game). Öncelikle kaybetmek herkes için kaçınılmaz; bir kere bunu kabul etmek gerekiyor. Kaybetmemek için oyun oynamamak demek, kaybederek elde edeceğiniz tecrübe ve gelişim fırsatını kaçırmak demek. O yüzden sürekli kaybetseniz bile mutlaka oynamaya devam etmeniz lazım. Dünya şampiyonu bile olsanız kaybetmeye alışmanız lazım.

Öncelikle oyunda kötü hamle yaptığınızı fark ettiğinizde mücadeleyi bırakmamanız lazım.

Polonyalı büyük usta Tartakower’in dediği gibi; “Terk ederek hiçbir oyun kazanılmaz.” Her durumda mücadeleye devam ederek, karşınızdakinin kim olduğundan bağımsız, tahtadaki en iyi hamleyi oynamaya çalışmalısınız. Siz hamlenizi yapın, kaybederseniz sonucu sonra düşünürsünüz. Bu şekilde oyuna odaklanmak önemli.

Bu yazının da konusu olması itibariyle, diyelim ki kaybettiniz. Sağlık olsun. Böyle bir durumda oyundan sonra kendinize yaklaşık yarım saat süren bir üzülme arası verin. Bu yarım saat boyunca bol bol üzülün, ağlayın, hayıflanın, kendinize kızın… Ama yarım saatin sonunda hepsi geçsin ve bu kaybın dünyada herkesin başına gelebilecek sıradan bir sonuç olduğunu hatırlayın ve ders çıkarmaya oyununuzu analiz ederek başlayın.

Oyuna nasıl hazırlandınız? Nerede hata yaptınız? Neden konsantre olamadınız? Rakip mi iyiydi, siz mi her zamankinden daha kötü oynadınız? Oyununuzu stockfish ya da fritz gibi bir bilgisayar programı yardımıyla analiz edebilirsiniz. Bilgisayar yanlış hamleleri hemen görecektir ancak sizin oyun esnasında hata yapmanıza sebep olan hamleye giden varyantları yazmanız, odağınızı, duygularınızı belirlemeniz daha da önemlidir ki bu hataları gördükten sonra düşünce sürecinizi değiştirin ve bu oyunu sonraki maçlarınız için bir fırsat haline getirin.

Size oyunu kaybettiren bir hata yaptığınızda bununla ilgili yapmanız gereken sadece üç şey vardır:

✔ Kabul edin,
✔ Hatanızdan ders alın ve
✔ Hatanızı tekrar etmeyin.

Oyunda mutlaka iyi yaptığınız şeyler de vardır. Onları da göz önünde bulundurun ve bir oyun kaybettiniz diye kendinize haksızlık etmeyin, kendinize olan güveninizi asla yitirmeyin. Greg McKeown’un dediği gibi “Sahip olduklarınıza odaklanırsanız, eksik olanı kazanırsınız. Eksik olana odaklanırsanız, sahip olduklarınızı kaybedersiniz.” Bu oyunda kimse kaybetmeden ilerlemez ve adı üstünde; bu bir oyundur. Çok da fazla anlam yüklenmemesi gerekir.

Kaybettiğiniz oyunlar, bir dahaki sefere kazanmak için gereken bilgi ve becerileri geliştirmek için kullanacağınız öğrenme yolculuğunuzun önemli araçlarıdır. Sonucunu her daim zarafet ve haysiyetle kabul ettiğiniz nice oyunlara…

İlker Pazarcıoğlu’nun tüm yazılarına ulaşmak için siz de Fikir Liderleri Dergisi’nin ücretsiz abonelik linkinden, önce kayıt olup sonra giriş yapabilir; aynı zamanda daha önce yayımlanmış tüm sayılarına da ulaşabilirsiniz.

Fikir Liderleri Dergisi 3 ayda bir yayımlanıyor ve tamamı sadece hekimler ile sağlık profesyonellerine ve bürokratlarına ücretsiz ulaştırılıyor.

 

Yorum yaz