ETKİNLİKİLAÇ ENDÜSTRİSİSOSYAL SORUMLULUK

Roche HealthCare Lab hızlandırma programının kazananları belli oldu!

Sağlık hizmetleri ekosisteminin geleceğine yön verecek girişimleri destekleyerek değer yaratmaya odaklanan Roche'un Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü (EIT Health) ve Türkiye Girişimcilik Vakfı iş birliği ile gerçekleştirdiği HealthCare Lab hızlandırma programının kazananları belli oldu. Program kapsamında seçilen 3 startup Calmsie, Kelvin Health ve Upmedic.
Sağlık hizmetleri ekosisteminin geleceğine yön verecek girişimleri destekleyerek değer yaratmaya odaklanan Roche’un Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü (EIT Health) ve Türkiye Girişimcilik Vakfı iş birliği ile gerçekleştirdiği HealthCare Lab hızlandırma programının kazananları belli oldu. Program kapsamında seçilen 3 startup Calmsie, Kelvin Health ve Upmedic.

125 yıldır sağlık hizmetleri ekosisteminde yarının ihtiyaçlarına bugünden çözüm bulma odağında çalışmalar yaparak güçlü iş birlikleri kurmaya devam eden Roche’un Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü (EIT Health) ve Türkiye Girişimcilik Vakfı iş birliğiyle hayata geçirdiği HealthCare Lab hızlandırma programında kazananlar belli oldu.

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen ve 16 Avrupa ülkesini kapsayan HealthCare Lab hızlandırma programının geçtiğimiz ocak ayında belirlenen 9 finalisti arasında 3 Türk startup yer almıştı. Yapılan değerlendirmeler neticesinde belirlenen 9 finalistin 3 ay boyunca aldıkları mentorluk kapsamında programın kazananları resmi olarak açıklandı. HealthCare Lab hızlandırma programında kazanan girişimler Calmsie, Kelvin Health ve Upmedic oldu. Calmsie ayrıca etkinlik kapsamında gerçekleştirilen çevrimiçi oylama sonucunda kamu ödülünün de kazananı olarak programın sponsorlarından hukuki danışmanlık ve danışma hizmeti paketi almaya hak kazandı. Sektördeki zorluklara yönelik çözüm potansiyelleri ele alınarak değerlendirilen girişimler arasından kazananlar hem Roche desteğiyle geliştirdikleri iş birliği programlarını sürdürecekler hem de HealthCare Lab’in kurucuları ile bir araya gelebilecekler. Kazanan 3 startupa ayrıca 10 bin Avro tutarında hibe desteği verilerek, geleceğe yönelik olarak Roche ile birlikte proje geliştirme fırsatı da sunulacak.

Sağlık hizmetlerinde dijitalleşmeye Türkiye’den gurur verici katkı
Program kapsamında ilk 9’a girmeyi başaran Türk startuplar ELM Genomic, PONS ve Vagustim Bioelectronic olmuştu.

ELM Genomics ekibi programın faydalarına işaret ederek, “ELM Genomics ailesi olarak, dünyaya gözlerini açan her yeni bireyin doğduğu anda nazik bir ağız sürüntüsü ile tüm DNA’sının tarandığı ve yüzlerce genetik hastalık ve yaşam tarzı yatkınlıklarının hesaplanarak saptandığı bir geleceği inşa ediyoruz. Bu vizyonumuz ile Erken Teşhis ve Tarama kategorisinde giriş yaparak, yüzlerce startup arasından Türkiye’den seçilen 3 finalist arasında yer almaya hak kazandığımız HealthCare Lab hızlandırma programı, bizler için ciddi faydaları beraberinde getirdi. Alanında uzman mentorlardan aldığımız bire bir danışmanlıklar sayesinde ürün portfolyomuzu, iş planımızı ve yurt dışına açılma stratejilerimizi geliştirme imkanı yakaladık. Roche ve Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü (EIT Health)’in iş birliği ile yürütülen HealthCare Lab hızlandırma programını sağlık verisi analizi alanında hizmet veren tüm startuplara tavsiye ederim” ifadelerini kullandı.

PONS ekibi ise programı şöyle değerlendirdi: “PONS olarak, HealthCare Lab programı kapsamında Roche ekibiyle 3 aylık bir dönemde çalışma fırsatı bulduk. Biomedikal ve sağlık teknolojileri alanında çalışan girişimler için en önemli konu sektörde lider olan firmalar ve kişiler ile bilgi alışverişi yapabilmek ve yol haritası çizmektir. Bu sayede geliştirdikleri teknolojinin ekonomik değerinin olması ve pazar ihtiyaçlarını karşılaması açısından ciddi ön bilgilere sahip olacaklardır. Biz de PONS olarak özellikle Roche Türkiye ekibi ile çok verimli toplantılar yaptık. Bu toplantılar sayesinde sağlık sisteminde son kullanıcı ultrason cihazı için nasıl bir yol haritası olması gerektiği, pazar beklentilerinin öncelikli hasta gruplarının ne olduğu konusunda çok önemli kazanımlar elde ettik. Bu kazanımlar sayesinde geliştirmiş olduğumuz teknolojinin altyapısı ve hedef kitlesi konusunda yol haritamızı optimize etmek fırsatı bulduk. Bu, bizim için uzun bir yolun başlangıcı ve Roche bu aşamada en önemli mihenk taşıdır.”

Vagustim Bioelectronic ekibi ise programla ilgili şunları söyledi: “Vagustim olarak sindirim sistemi hastalıklarının tedavisi için non-invazif auriküler vagus sinir uyarım cihazı geliştiren bir startup olarak Roche HealthCare Lab hızlandırma programına dijital terapötik alanı için seçilen 3 girişimden biriydik. Bu süreçte regülasyonlardan pazarlamaya, fikri mülkiyetten finansmana kadar birçok farklı konuda alanında uzman kişilerden eğitim aldık. Bunun yanı sıra Roche ekibiyle iş geliştirme alanında beraber çalışma fırsatı yakaladık. Dolu dolu geçen 3 ayın sonunda başladığımız noktaya göre çok daha deneyimlenmiş ve tecrübelenmiş olarak programdan ayrıldık.”

Sağlık hizmetleri ekosisteminin geleceğine yön verecek girişimleri destekleyerek değer yaratmaya odaklanan Roche'un Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü (EIT Health) ve Türkiye Girişimcilik Vakfı iş birliği ile gerçekleştirdiği HealthCare Lab hızlandırma programının kazananları belli oldu. Program kapsamında seçilen 3 startup Calmsie, Kelvin Health ve Upmedic.

HealthCare Lab hızlandırma programında kazanan girişimler
Calmsie (Polonya):
Depresyon ve anksiyete ile karşı karşıya olan çocuklara yardımcı olmak üzere iyileşme sürecini daha etkileşimli olacak şekilde geliştiren bir dijital terapötik program sağlıyor.

Kelvin Health (Bulgaristan): Mobil termografi yapay zekasını invazif olmayan vasküler sağlık tarama, görüntüleme ve erken tanıya uygulayarak diyabetli hastaların uzuvlarını ve yaşamlarını kurtarmayı hedefliyor.

Upmedic (Polonya): Tanıya yönelik artan talebi karşılamak için doktorların daha akıllı ve daha verimli çalışmasına yardımcı olmak üzere yapılandırılmış bir tıbbi dökümantasyon oluşturucusu sunuyor.

Yorum yaz