İLAÇ ENDÜSTRİSİÖNE ÇIKAN HABERLER

Araştırmalara göre, AstraZeneca’nın meme kanseri ilacı hayatta kalma süresini artırıyor!

Klinik deneyler, AstraZeneca ve Daiichi Sankyo'nun trastuzumab deruxtecan etken maddeli tedavisinin ileri evre meme kanseri olan hastalarda standart kemoterapiye kıyasla progresyonsuz sağkalımı (PFS) iki kat artırdığını ortaya koydu. 
Klinik deneyler, AstraZeneca ve Daiichi Sankyo’nun trastuzumab deruxtecan etken maddeli tedavisinin ileri evre meme kanseri olan hastalarda standart kemoterapiye kıyasla progresyonsuz sağkalımı (PFS) iki kat artırdığını ortaya koydu. 

Chicago’daki Amerikan Klinik Onkoloji Derneği (ASCO) toplantısında açıklanan veriler, AstraZeneca ve Daiichi Sankyo’nun trastuzumab deruxtecan etken maddeli tedavisinin ileri evre meme kanseri olan hastalarda standart kemoterapiye kıyasla progresyonsuz sağkalımı (PFS) iki kat artırdığını ortaya koydu. Bu veriler, 2019’un sonlarında HER2 pozitif hastalığı olan meme kanseri hastalar için ABD’nin onayını alan tedavinin daha geniş kullanımı için zemin de hazırlıyor.

Devam eden faz III deneylerine, HER2 sonucu “düşük pozitif” olan meme kanserli (hormona duyarlı tümörlere sahip), hastalığı yayılmış ve en az bir tur kemoterapi görmüş 550’den fazla hasta katıldı. Ara analiz sonuçları, ilgili tedavinin hormona duyarlı tümörleri olan hastalarda hayatta kalma süresini 6,4 ay uzattığını gösterdi. Hormona duyarsız tümörleri olan küçük hasta grubunda bu tedavinin uygulanan hastalar ise 6,3 ay daha uzun yaşadı. Bir dizi hedefe yönelik tedavi, ilerlemiş HER2 pozitif meme kanseri olan kişilerde hastalığın seyrini büyük ölçüde iyileştirdi. Yapılan klinik deney, ilacı kullananlarda standart kemoterapi tedavisi alanlara kıyasla kanserin ilerleme riskinde yüzde 49 ve ölüm riskinde yüzde 36 azalma olduğunu ortaya koydu. Progresyonsuz sağkalım (PFS), kemoterapi alanlar için 5,4 ay olurken ilgili tedavinin uygulandığı hastalarda 10,1 ay oldu. Kemoterapi gören hormona duyarsız hastalar için 2,9 ay olan PFS, bu tedavi ile iki kat artarak 6,6 aya çıktı.

Trastuzumab deruxtecan etken maddeli tedavi, tümör hücrelerine bağlanan ve hücre öldürücü kimyasalları serbest bırakan tasarlanmış antikorlar olan antikor ilaç konjugatları (ADC) adı verilen tedaviler sınıfında yer alıyor. Bu tedavi, meme kanserinin erken evrelerinin yanı sıra akciğer ve kalın bağırsak kanseri için de değerlendiriliyor. Tedavi, HER2 etkenli mide kanseri için ise onay aldı.

Kaynak: https://www.ft.com/content/9a9a3650-4e5b-4dcb-aeb7-1aa8533fd6d5

 

 

Yorum yaz