AŞIİLAÇ AR&GEİLAÇ ENDÜSTRİSİÖNE ÇIKAN HABERLER

GSK, RSV tedavisi için ilk aşı adayının Faz 1 ve Faz 2’den sonra Faz 3 sonuçlarını duyurdu!

GSK, 10-25 yaş aralığındaki sağlıklı bireylerde iki doz halinde uygulanan meningokok aşı adayına dair gerçekleştirilen Faz 3 çalışmasının pozitif sonuçlarını duyurdu.
GSK, alt solunum yolu hastalıklarına neden olan respiratuar sinsityal virüs, RSV’ye yönelik hayata geçirdiği aday aşı programı kapsamında güçlü bir bağışıklık yanıtı saptanan Faz 1 ve Faz 2 çalışmalarının ardından Faz 3 çalışmasının olumlu sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. RSV’nin, yaşlı erişkinlerde her yıl 360 bin hastane yatışına ve 24 bin ölüme neden olduğu tahmin ediliyor.

Akciğer ve solunum yollarını etkileyen, toplumda sık gözlenen bulaşıcı virüslerden biri olan RSV’ye karşı aşı veya özgün bir tedavi bulunmamaktadır. RSV, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), astım ve kronik kalp yetmezliği gibi hastalıkları alevlendirme potansiyeli taşırken; pnömoni, hastane yatışı ve ölüm gibi ağır sonuçlara da yol açabilmektedir.

60 yaş ve üzeri erişkinler için önemli bir sağlık tehdidi oluşturan RSV’ye karşı geliştirilmekte olan bu aşı adayı ile her yıl 360 bin hastane yatışının ve 24 bini aşan ölümün azaltılması  hedefleniyor.

GSK Ar-Ge Başkanı ve Bilimsel Sorumlusu Dr. Hal Barron konuyla ilgili; “Faz 3 çalışmaları sonucu elde ettiğimiz veriler,  aşı adayımızın RSV enfeksiyonun sebep olduğu ciddi sonuçlara karşı yaşlı erişkinlerde olağanüstü bir koruma sağladığını ortaya koyuyor. RSV halen aşısı olmayan az sayıdaki bulaşıcı hastalıktan biri olduğu için, bu veriler RSV tedavisini etkilemede anlamlı bir potansiyele sahip. Bu aynı zamanda, dünya genelinde her yıl hastane yatışlarının ve ölümlerin  önlenebileceği anlamına geliyor. Elde ettiğimiz güncel veriler ışığında 2022 yılının ikinci yarısında gerekli otoritelerle görüşüp ruhsat başvurumuzu gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Yorum yaz