BİR KONU BİR KONUKFİKİR LİDERLERİ DERGİSİİLAÇ ENDÜSTRİSİÖNE ÇIKAN HABERLER

Sağlığı bir ekosistem olarak görüyor ve karşılanmamış ihtiyaçlara odaklanıyoruz!

TRPharm Araştırma Birimi Direktörü Dr. Günhan Özkul, Fikir Liderleri Dergisi’nin yeni sayısında araştırma yönetimi hakkındaki sorularımıza samimi cevaplar verdi; Genel Yayın Yönetmenimiz Ahmet Örs'e, çizgilerini ve izledikleri yolu anlattı. 
“Biz bu değişimi ve dönüşümü 2022 yılında başlattık ve şirketimizin amacını “global, inovatif bir sağlık şirketi olmak” şeklinde belirledik. Son dönemlerin moda terminolojilerinden olan “paydaş kapitalizmi” ifadesinden yola çıktığımızda, şirketimizin hedefine yürümesi için gerekli olan yapılardan biri de sağlık alanındaki tüm paydaşların ihtiyaçlarını tespit edebilecek bir departman teşkilatlanmasıydı.”

TRPharm Araştırma Birimi Direktörü Dr. Günhan Özkul, Fikir Liderleri Dergisi’nin yeni sayısında araştırma yönetimi hakkındaki sorularımıza samimi cevaplar verdi; Genel Yayın Yönetmenimiz Ahmet Örs’e, çizgilerini ve izledikleri yolu anlattı.

A. Örs: Sevgili Günhan, okurlarımıza profesyonel kariyerinden ve ilgi alanlarından bahseder misin?
Dr. G. Özkul: 2009 yılından bu yana ilaç sektöründe görev yapan bir tıp doktoruyum. Kariyerime yerli bir ilaç firmasında medikal yönetici olarak başladım. Sonrasında global bir firmada sırası ile medikal müdürlük ve grup medikal müdürlük görevlerini üstlendim. Yurt içi ve yurt dışı pek çok projede görev aldıktan sonra 2017 yılında TRPharm takımına katıldım. Burada sırası ile medikal, satış ve pazarlama ekip yöneticiliklerini yürüttükten sonra bu yılın Nisan ayında araştırma birimi direktörü olarak atandım.

Sen de katılır mısın bilmiyorum ama uzatmadan, tek kelime ile tanımlayacak olursam kendimi, seçeceğim kelime “meraklı” olurdu sevgili Ahmet. Elime geçen hemen her kaynağı okumaya gayret ediyorum. İlaç sektörünün gelecek yıllarına dair öngörülerde bulunmaya ve bu öngörüleri işimize adapte etmeye gayret ediyorum. Tıp, teknoloji, bireysel gelişim ve yönetim felsefesi ile liderlik gibi konular başlıca ilgi alanlarım diyebilirim. Bunların dışında da amatör bir denizci olarak vakit buldukça kendimi teori ve pratikte geliştirmeye çalışıyorum.

TRPharm “Araştırma” konusunda bir direktörlük kurdu ve bildiğim kadarıyla, ülkemizde bu düzeyde bir ilki gerçekleştirdi. TRPharm bu konuyu neden bu kadar önemsedi? Aslında ilk olalım diye düşünmemiştik başlangıçta, ben de bu ilkin sonradan farkına vardım diyebilirim. İlaç sektörü ve araştırma kelimeleri yan yana geldiğinde haliyle ilk aklınıza gelen şey klinik ya da gözlemsel araştırmalar oluyor. Bu yazıyı okuyan değerli okurların da “bir dakika” dediği yer sanıyorum bu kısım olacak. Çünkü bizim TRPharm’da kurduğumuz araştırma biriminin görevi klinik ya da gözlemsel araştırmalar değil. Hepimizin malumu, sektörümüzde bir “unmet medical need” yani “karşılanmamış tıbbi ihtiyaç” kavramı var. Başta medikal ve pazarlama ekipleri olmak üzere ilaç şirketlerimizin neredeyse tamamı bu konuda neler yapabileceklerini hemen her gün araştırıyorlar. Bu çabalar başarıya ulaşıyor mu kısmını alanda çalışan meslektaşlarımın değerlendirmesine bırakacağım. Bizim TRPharm’da hayata geçireceğimiz şey ise aslında daha büyük bir resme bakıyor. Biz yalnızca tıbbi ihtiyaçlara odaklanmıyoruz, sağlığı bir ekosistem olarak görüyor ve tüm paydaşlarının karşılanmamış ihtiyaçlarına odaklanıyoruz. Bence hepimizin önemsemesi gereken de aslında bu ihtiyaçlar.

Bu direktörlük sana ve TRPharm’a ne gibi misyonlar yüklüyor? İlki ve en önemlisi, vizyonunuzu ilaç firması rotasından çıkarıp “sağlık şirketi” olabilme yönüne çevirebilmeniz diyebilirim. Biz bu değişimi ve dönüşümü 2022 yılında başlattık ve şirketimizin amacını “Global, inovatif bir sağlık şirketi olmak” şeklinde belirledik. Son dönemlerin moda terminolojilerinden olan “paydaş kapitalizmi” ifadesinden yola çıktığımızda, şirketimizin hedefine yürümesi için gerekli olan yapılardan biri de sağlık alanındaki tüm paydaşların ihtiyaçlarını tespit edebilecek bir departman teşkilatlanmasıydı. 360 derecelik bir açı ile konulara yaklaşabilmemiz, klasik olarak hasta ve hasta yakınının yanında konu ile ilgili global, yerel firmalar, tanısal yöntemler, teknoloji şirketleri, resmi otorite gibi şu an hepsini saymamızın mümkün olmadığı paydaşlardan oluşan bir ekosistemdeki ihtiyaçların tespit edilmesi ve çözüm üretilmesi gibi bir felsefeye sahibiz. Bu başlık altında kimse ile rekabet etmiyor, aksine değer önerisi sunabilmenin yollarını arıyoruz diyebilirim.

Nasıl bir organizasyon yapısı söz konusu? Bu alanda çalışacak kişilerde sence ne gibi özellikler olmalı? Bu konuda kendilerini geliştirmek isteyenler için neler önerirsin sevgili Günhan? Departmanımızı aslında tüm şirketi hatta yakın gelecekte sağlık alanındaki tüm paydaşlarımızı yatayda kesebilecek bir organizasyonda kurmayı hedefliyoruz ve bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor. Ancak şunu söylemem lazım ki yukarıda tarif ettiğim şekildeki bir departmanda çalışmak isteyen kişinin öncelikle meraklı ve araştırmacı olması gerekiyor. Problem tespit edebilme, çözüm yolları önerebilme, analiz ve olmazsa olmaz güçlü bir iletişim. Bu özellikler belki de sadece bizim aradığımız özellikler değil, artık sektörel bir standart haline geldi.

Sağlık sektöründe beraber çalıştığımız kişilere yol gösterme ya da öneride bulunma gibi bir “yetki aşımı”na girmek ve yanlış anlaşılmak istemem sevgili Ahmet. Yalnız şunun altını bir kez daha çizmenin anlamlı olacağına inanıyorum: Hepimizin bildiği gibi artık bilgi çağındayız ve bu bizi bazen sonsuz bir okyanusta yüzüyor gibi hissettirebilir. Araştırma yaparken karşılaştığımız bilgi aslında bir problemin çözümü şeklinde karşımıza çıkıyor. Hepimiz bu akışa alışkınız ve bu şekilde yetiştirildik. Bilgi çağında yalnızca çözümü arayanların değil, en az onlar kadar problemi tespit ederek bu okyanusa katkıda bulunanların da olması gerektiğine inanıyorum. “Cevaba ulaşabilecek miyim”in manevi baskısından kurtulup yalnızca doğru soruları sorabilmenin çok önemli ve üzerine çalışılırsa geliştirilebilecek bir yetkinlik olduğunu düşünüyorum. Naçizane, değerli zamanını ayırıp bu sohbetimizi okuyanlara ileteceğim mesaj bu olsun.

Röportajımızı bitirirken neler eklemek istersin? Kıymetli zamanın için çok teşekkür ediyorum sevgili Ahmet. Yalnızca bir sohbet ya da derginin bir yazısı olarak kalmasın isterim. Bu satırları okuduktan sonra sağlık alanında tespit ettikleri karşılanmamış, çözüme ihtiyaç duyan problemler üzerine benimle iletişime geçmek isteyen paydaşlarımız varsa hiç çekinmeden bana ulaşabileceklerini ekleyerek bitirmek isterim.

Yorum yaz