DRON TEKNOLOJİLERİ

Arjantin’de Covid-19 hastanelerinin yapımında drone teknolojisinden yararlanıldı.

Dünya çapında 2 milyondan fazla insanı etkileyen COVID-19, jenerasyonumuzun içinde bulunduğu en kötü sağlık krizlerinden biri haline geldi. Hastalara gerekli tedaviyi verebilmek amacıyla tüm devletler sağlık sistemlerini revize ederek gerekli durumlarda geçici COVID hastaneleri inşa etti. Son zamanlarda ikiye katlanan vaka sayısı nedeniyle Arjantin Hükümeti de 12 hastane kurulumuna onay verdi. 1200 yataklı olan bu hastanelerde yoğun bakım ünitesi, izolasyon odaları ve kritik hastalar için gereken tüm ekipmanlar mevcut.

Bayındırlık Bakanlığı; zamanlama açısından oldukça kritik olan acil durum hastanelerinin yapımını hızlandırmak amacıyla inşaat süresince son teknolojiye sahip dronlardan faydalandılar. Arazi ölçümünde bir insanın ölçümleme kapasitesinden kat kat daha hızlı bir şekilde ölçüm yapan dronlar, aynı zamanda inşaat yapılacak alanın gerçekle neredeyse birebir doğruluktaki haritalarını paylaştılar.

Dronlar, arazi etüdünden proje denetimine kadar inşaatın farklı iş kollarına entegre edildi. Havadan görüntüleme ve DJI Terra’da bulunan işlem yazılımı sayesinde ölçüm görevlileri 2 boyutlu ve 3 boyutlu dijital ortomozaik haritalar çıkardı. Farklı şantiyeleri gezmek amacıyla 2000 km’den fazla yol yapan ekiplerin yanında DJI Phantom 4 Pro ve Mavic 2 Pro dronlarını kullanan ekipler, 12 farklı lokasyonu ve 10.000 metrekarelik alanı yalnızca 3 günde tamamladı.