ENDÜSTRİSAĞLIK

Kanser tedavisi gören çocuklar için üniversite öğrencisinden özel tasarım

Kanser hastalığı ve tedavisi, çocukların vücut işlevlerini ve hareket kabiliyetlerini kısıtlayarak yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkiliyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencisi Türkan Yaprak Kaynar, kanser tedavisi gören çocukların hareket kabiliyetini ve hastane ortamına uyum sürecini kolaylaştırmak için masa, sandalye ve serum askısından oluşan bir ünite tasarladı. Prof. Dr. Özlem Er, Gürçağ Özler, Ahmet Sertaç Öztürk, Ulaş Erdoğan ve Gizem Öz’ün dahil olduğu Bitirme Projesi ekibi danışmanlığında yürütülen projenin en büyük hedefi çocukların yaşamını olabildiğince renklendirip kolaylaştırmak.

Çocukların hastalık algısını hafifletmek istedim’

Ablasının bir buçuk yıl lösemi tedavisi gördüğünü ve bu süreçte hastane ortamında onunla birlikte kaldığını belirten Bilgi öğrencisi Türkan Yaprak Kaynar, kanser hastası çocuklar için ne yapabilirim düşüncesiyle yola çıktığını anlatıyor: “Kanser hastası çocukların hastanede kaldıkları süreçte onların hem dış dünyaya adapte olabilecekleri hem de yaşam aktivitelerini daha kolay gerçekleştirebilecekleri bir ürün tasarlamak istedim. Tedavi sürecinde çocukların kullandıkları ilaçlardan dolayı yataktan kalkamadığı ve sürekli seruma bağlı olduğu bir dönem yaşanıyor. Tedavi daha hafiflediği zamanlarda ise çocuk daha enerjik oluyor, yataktan çıkarak daha kolay hareket edebiliyor. Bu süreçte çocukların hareket etmesi önemli, çünkü sürekli yatakta kalmak kas gelişimlerini olumsuz etkiliyor. Ben de her iki süreci de düşünerek çocukların hastane ortamında kendilerine özel bir alana sahip olabileceği, daha keyifli vakit geçirebileceği ve hasta olma durumunun çocuklarda yaratabileceği olumsuz algıyı hafifletebilecek bir ürün tasarlamak istedim.” 

Zürafa şeklinde serum askısı

Kaynar’ın 3-6 yaş grubu için tasarladığı masa ünitesinde sandalyenin sırt bölümünde çocuğun görmeyeceği bir şekilde izole edilmiş zürafayı andıran bir serum askısı bulunuyor. Aynı zamanda ünitede oyun, çizim veya el işi faaliyetlerini gerçekleştirebileceği bir masa, oyuncaklarını koyabileceği hazneler, vaktini yatakta geçirmesi gerektiği zamanlarda aktivitelerini gerçekleştirebileceği ayaklı bir tepsi ve çocukların rahatça resim yapabilmeleri için rulo kağıt sistemi yer alıyor. Projeyi geliştirirken kanser hastası çocukların hareketlerini gözlemleyen ve ebeveynleriyle görüşmeler gerçekleştiren Kaynar, ‘Rio’ adını verdiği ürününde, kanserli çocukların oturma veya yatma gibi çeşitli pozisyonlarda olabildiğince rahat olmalarını amaçladığını söylüyor.