SAĞLIKSAĞLIK TEKNOLOJİLERİTEKNOLOJİ

Robotlar hasta rehabilitasyonunda da iş başında

Robotlar hasta rehabilitasyonunda da iş başında

ROBOTLAR ELİMİZ KOLUMUZ OLDU… 

Robot teknolojisinde yaşanan hızlı gelişmeler günlük yaşantımızın pek çok alanında kendini gösterirken sağlık sorunlarının tedavi sürecinde de karşımıza çıkıyor. Robotlar, hastanın günlük yaşama adaptasyonunu en üst düzeyde sağlamayı amaçlayan rehabilitasyon süreçlerine destek oluyor. Robotik cihazlar, özellikle inme, serebral palsi, beyin felci gibi hastalıklardan sonra ortaya çıkabilecek omuz, dirsek ve el ekleminde fonksiyon, hareket açıklığı ve kas gücü kaybının yerine getirilmesinde büyük rol oynuyor.

Yaşam tarzında yaşanan değişilikler kas ve iskelet sisteminde sorunlarına neden olurken fizik tedavi hizmetlerine talebi her geçen gün arttırıyor. Gelişen teknoloji bu önemli tıp alanında da kendi gösteriyor. Öyle ki robotik teknolojiler rehabilitasyon sürecine destek olarak hastaların yaşam kalitesini iyileştirmede önemli rol oynuyor. Klasik rehabilitasyonun da tamamlayıcısı konumunda yer alan bu durum iyileşme süresinin de kısalmasını sağlıyor. Bu kapsamda öne çıkan el kol robotları mucize diye adlandırılan birçok olayın yaşanmasını sağlarken hastaların da umut kaynağı oluyor.

Robotlar hasta rehabilitasyonunda da iş başında
Robotlar hasta rehabilitasyonunda da iş başında

Ameliyatların başarı oranlarını artırıyor

Robotların bu süreçte adeta elimiz kolumuz olduğuna dikkat çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurten Küçükçakır, “Klasik rehabilitasyondan farklı olarak tedavi sürecinde hastanın kollarına takılan bir aparatla pasif veya aktif hareketler yaptırılır. Bunlar aynı zamanda sensörler yardımıyla cihaza kaydedilir. Bu sistemin en önemli özelliği , el cerrahisi geçiren hastaların ameliyat sonrası rehabilitasyonuna olanak tanımasıdır. El cerrahisinden sonra yeterli rehabilitasyon yapılmamış hastalarda ameliyatların başarı oranı düştüğünden, robotik sistemle el rehabilitasyonu çok önemlidir. Diğer robotik sistemlerde olduğu gibi beyin ve omurilik hasarlarından sonra veya ellerdeki sinirlere bağlı felçlerin tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır” dedi.

Hem oyun oynuyor hem de kasları güçleniyor

Dr. Küçükçakır sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilgisayar ekranında yapılan günlük aktiviteler ile hem iyileşme süreci kısalıyor hem de geri bildirimler ile hastanın gelişimi daha iyi takip ediliyor. Hastanın bilgisayar ekranında gördüğü bir objeyi bir yerden bir yere taşıması ya da bir kapıyı açması, bir çantayı taşıması sağlanıyor. Bu şekilde kol hareketleri güçlendirilmiş oluyor. Ayrıca eğlenceli bilgisayar oyunları ile hastanın kasları güçlenirken hem de motivasyonu yükseltiliyor.”

Robotlar hasta rehabilitasyonunda da iş başında
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurten Küçükçakır

Yorum yaz