GÖZ SAĞLIĞIKONGRESTK

Göz sağlığı için en büyük buluşma gerçekleşti

Göz sağlığı için en büyük buluşma gerçekleşti

Ulusal Oftalmoloji Sanal Kongresi, 9-13 Aralık tarihlerinde yapıldı

Türk Oftalmoloji Derneği, her yıl düzenlediği ulusal kongresini bu yıl ilk kez online olarak tamamladı. Türkiye ve yurt dışından 3 bin 617 göz hekiminin katıldığı kongrede, online olarak ameliyatlar izlendi, göz hastalıkları tedavisindeki yenilikler paylaşıldı, eğitim çalışmaları yapıldı. Toplamda 136 saat yayın gerçekleştirildi. Dernek Başkanı Prof. Dr. İzzet Can, etkinliğin Türkiye’de göz sağlığı için uzmanların katılımıyla gerçekleştirilen en büyük buluşmaya dönüştüğünü söyledi.  

Türk göz hekimlerini temsil eden Türk Oftalmoloji Derneği TOD, bugüne kadarki en sıra dışı kongresini geride bıraktı. 9-13 Aralık 2020 tarihlerinde gerçekleştirilen ‘Ulusal Oftalmoloji Kongresi ve Canlı Cerrahi Sempozyumu Bileşik Toplantısı’, pandemi koşulları nedeniyle ilk kez sanal olarak gerçekleşti.

Buna karşın TOD’un bu 54’üncü kongresi oldukça yoğun ilgi gördü. Toplamda 3 bin 617 hekim, katılımcı veya izleyici olarak kongreyi takip etti. Oftalmoloji Derneği’nin web sitesinde yer alan TOD TV üzerinden izlenebilen etkinliğe yönelik 133 bin 548 sanal ziyaret gerçekleşti. Katılımcıların yüzde 62’si kongreyi bilgisayarlarından takip ederken, yüzde 38’i mobil cihazlarından veya tabletlerinden izledi. Toplamda 136 saat 30 dakikalık yayın gerçekleştirildi.

306 konuşmacıdan 91 oturum

Dört günlük kongre boyunca 306 konuşmacı yer aldı. Toplam 91 oturum gerçekleşirken, etkinlik boyunca 294 sunum ve 704 poster sunum yapıldı. Etkinlikte mesleki bilgi ve deneyimler paylaşıldı, ayrıca göz hastalıkları tedavilerindeki güncel gelişmeler mercek altına alındı. Bilim İleri Eğitim Programları (BİLEP) çerçevesinde ise ileri düzeydeki çalışmalar irdelendi. Ayrıca oftalmolojinin 6 cerrahi biriminin cerrahi etkinliklerine yer verildi ve ameliyat videoları izlenip üzerinden görüş ve bilgi alışverişi yapıldı.

Onursal üyelik plaket takdimi

Göz hekimlik mesleğine ve Türk Oftalmoloji Derneği’ne uzun yıllar katkıda bulunan 15 kişi de TOD Onursal Üyeliği’ne layık görüldü. Buna ilişkin plaketler kongrede sanal olarak takdim edildi. Öte yandan, kısa süre önce Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden TOD Onursal Başkanı Prof.Dr.Erol Turaçlı ise hayatı ve çalışmalarıyla meslektaşları tarafından anıldı.

Göz odaklı en iyi bilimsel makaleler ödüllendirildi

Etkinlik sırasında Türk Oftalmoloji Dergisi öncülüğünde düzenlenen “2019 Yılının En İyi Makaleleri Ödülleri” de dağıtıldı. Birincilik ödülü, Cumali Değirmenci ve çalışma arkadaşlarının hazırladığı “Streptozotosin ile Diyabet Oluşturulmuş Sıçanlarda Oksitosinin Retinopati Üzerine Olan Koruyucu Etkisi” başlıklı makaleye verildi.

Sosyal etkinlikler kapsamında dünyaca ünlü müzeler ziyaret edildi

Sanal kongrede sosyal içeriklere de yer verildi. Bu kapsamda dünyaca ünlü çeşitli müzelerin sanal erişim linkleri paylaşıldı. Aralarında Louvre, Frida Kahlo, The Dali Theatre gibi müzelerin yanı sıra Efes, Anadolu Medeniyetleri, Göbeklitepe, Truva Müzesi gibi müzelerin linklerine 1500’ü aşkın sanal ziyaret gerçekleşti.

Çok yüksek katılımlı bir kongre oldu

TOD tarihindeki ilk sanal kongreyi değerlendiren Türk Oftalmoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. İzzet Can, “Değişik, alışılmadık ama katılım ve ilginin çok yoğun olduğu bir kongreyi geride bıraktık. Etkinliğin Türkiye’de göz sağlığı için öğretim üyeleri, uzman ve uzmanlık öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen en büyük buluşmaya dönüştüğünü söylemek yanlış olmaz” diye konuştu. Prof. Can, “Hedeflediğimiz gibi kongremiz, bilimsel paylaşımın en üst düzeyde gerçekleştiği bir etkinlik oldu. Çok başarılı meslektaşlarımızın deneyimlerini dinleme fırsatı bulduk, nadir ameliyatları gözlemledik. Ayrıca en önemli amacımız olan bilgi ve deneyimin aktarılması ve mesleki becerinin yükseltilmesi misyonumuzu yerine getirdik” dedi. Kongreye İngiltere, Almanya, İspanya, Yunanistan, Danimarka, İtalya, ABD, Kanada, Brezilya, Hindistan, Mısır, Ürdün, Türki Cumhuriyetler, Singapur ve Tayvan’dan da göz hekimleri online olarak katıldı.

Sanal firma stantlarına 29 bin 571 ziyaret yapıldı

TOD’un 54 Ulusal Kongresi’nde Bayer Platin Sponsor; Alcon Altın Sponsor, Deva Gümüş Sponsor ve Novartis ise Bronz Sponsor olarak yer aldı. Toplamda 25 firma sanal stantlarıyla etkinliğe destek verdi. Bu stantlar 29 bin 571 kez online olarak ziyaret edildi.

Yorum yaz