FARKINDALIKMERKEZİ SİNİR SİSTEMİNÖROBİLİMSAĞLIKTOPLUM SAĞLIĞI

Bu hastalar şu 3 şeye dikkat etmeli!

Kanadalı ünlü şarkıcı Celine Dion’un geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamayla gündeme gelen Stiff-Person Sendromu (SPS) Katı Kişi Sendromu olarak da adlandırılıyor. Nadir görülen ve ilerleyici bir nörolojik bozukluk olan sendromun kadınlarda iki kat fazla görüldüğünü belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, semptomların gövde kasları, kollar ve bacaklarda katılaşma ve sertleşme ile başladığını söyledi.  

NÖBETİ TETİKLEYEN ETKENLERDEN UZAK DURULMALI

Ne zaman ve nasıl geleceği belli olmayan nöbetlerle ortaya çıkan epilepsi, kişinin sağlık ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebiliyor. Nöbetleri tetikleyen etkenlerden uzak durulmasını öneren uzmanlar, epilepsi hastalarının yeterli süre uyumalarını, aç kalmamalarını, ilaçlarını düzenli kullanmalarını tavsiye ediyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, yaklaşmakta olan 12 Şubat Dünya Epilepsi Günü nedeniyle, bu hastalığa yönelik değerlendirmelerde bulundu.
Nöbetler beyne zarar verir

Epilepsinin, tekrarlayan nöbetlerin yaşandığı bir hastalık olduğunu anlatan Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, “Epilepsi nöbetleri koku nöbetleri gibi hafif olanlardan, “status epileptikus” dediğimiz uzun süreli ve durmayan nöbetlere kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. Nöbet süresi uzadıkça ve tabii ki sayısı arttıkça beyne olan hasarı da artmaktadır” dedi.

Belirsizlik yaşam kalitesini etkiliyor

Epilepsi hastalığının insanın hayatında tek bir sefer olabileceği gibi hayat boyu da devam edebileceğini belirten Dr. Celal Şalçini, bu durumun tamamıyla epilepsinin çeşidine, hastanın sağlık ve beyin yapısı durumuna bağlı olduğunu ifade etti.

Celal Şalçini, şunları söyledi: “Epilepsi hastanın hayat kalitesini bozan bir rahatsızlıktır çünkü yapısı itibariyle “belirsizdir.” Nöbetin ne zaman geleceği, ne şiddette olacağı ve ne kadar süreceği belli olmadığı için hasta sürekli bir endişe ve tedirginlik hali yaşayabilmektedir ve bu süreç psikiyatrik ve psikolojik hastalıklara sebep olabilmektedir.”

Nöbetleri tetikleyen sebeplerden uzak durmalılar

Epilepsi hastalarının özel olduğunu vurgulayan Dr. Celal Şalçini, hayat tarzlarına dikkat etmelerinin nöbet geçirme risklerini azalttığını hatırlatarak “Öncelikle hastalıklarını tanımaları ve varsa nöbetlerini tetikleyen sebeplerden uzak durmaları gerekmektedir. Yeterli süre uyumaları, aç kalmamaları, ilaçlarını düzenli kullanmaları, doktora danışarak hangi ilaçları içebilecekleri hakkında bilgi almaları gereklidir. Bazı ilaçlar nöbetleri tetikleyebildiğinden özellikle uzak durmaları gereken ilaçları da bilmeleri gereklidir” diye konuştu.

Yorum yaz