FARKINDALIKGÖZ SAĞLIĞI

Katarakt ve kırma kusurları varsa trifokal mercekler de var!

Tek odaklı ancak yakın ve uzak görmeyi düzeltebilen Edof trifokal mercekler katarakt dışında bir göz hastalığı olanlarda da uygulanabiliyor.

ALCON BANNER

Katarakt ve Kırma Kusurlarınızda Trifokal Mercekler

Herkes gözlüklerden kurtulmak ve dünyanın tüm güzelliklerini kendi gözleriyle görmek ister. Ancak bu doğrultuda yapılan müdahaleler arasında en yaygını olan lazer tedavisi, kişiden kişiye farklılık gösteren göz yapıları sebebiyle her hastaya uygulanamıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Anıl Kubaloğlu, kırma kusurlarını düzeltmek için uygulanan ve katarakt ameliyatlarında da kullanılabilen trifokal mercekler ile ilgili detaylı bilgiler paylaşıyor.

Göz içindeki merceğin çıkarılması sonrasında, yerine yerleştirilen göz içi merceklerini hastalar ömür boyu kullanabiliyorlar. Yakın, uzak ve ara mesafedeki görme problemlerine aynı anda çözüm üreten trifokal mercekler sayesinde hastaların gözlük ve lenslerinden kurtulabileceğini belirten Prof. Dr. Anıl Kubaloğlu, “Trifokal mercek ameliyatları; yakın, uzak ve ara mesafede görme sorunlarına karşı çözüm olarak göz yapısı uygun olan hastalara önerdiğimiz bir tedavi yöntemidir. Bu merceklerde bulunan çeşitli halkaların bir bölümü uzağı, bir bölümü ise yakını ve ara mesafeyi görmede yardımcı olur. Bu şekilde, gözde görmeyi sağlayan sarı noktanın üzerine hem uzaktaki hem yakındaki görüntüler net olarak düşer. Kısa sürede adapte olunabilen bu durum sayesinde hastalar, uzak ve yakın gözlüklerinden kurtulabilirler” şeklinde konuşuyor. Ayrıca son aylarda geliştirilen tek odaklı ancak yakın ve uzak görmeyi düzeltebilen Edof trifokal mercekler katarakt dışında başka bir göz hastalığı olanlarda da uygulanabiliyor.

Katarakt ameliyatında da kullanılabilir

Trifokal mercek tedavilerinde, göz içindeki merceğin alınıp yerine birden fazla odak kabiliyetine sahip merceklerin konumlandırıldığını söyleyen Prof. Dr. Anıl Kubaloğlu, “Bu tedavinin en büyük getirilerinden bir tanesi ise, katarakt ameliyatı olması gereken hastalarda kullanılması durumunda, ameliyat sonrasında hastanın günlük hayatta, uzak ve yakın gözlüğü kullanımının ortadan kalkmasıdır. Halen kullandığımız ileri teknolojili  trifokal  lensler ve  yeni nesil Edof trifokal lensler ile  gece görüş şikayeti olmadan tüm mesafelerde net görüş sağlıyor. Göze yerleştirilen merceklerin ömür boyu kalıyor olması, gelecekte tekrar gözlük ihtiyacının olmayacak oluşu, en büyük avantajları” diyor.

Hasta seçimi ve ön muayene önemli

Tedavi uygulanacak hastanın ihtiyaçlarının doğru belirlenmesinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Anıl Kubaloğlu, “Hasta için uzağı mı, yakını mı ya da tüm mesafelerde bağımsız görmenin daha önemli olduğuna dikkat edilmesi gerekiyor. Her şeyden önce, detaylı bir göz muayenesi yapılması kesinlikle şart. Her hastanın göz yapısı bu ameliyata uygun olmayabilir. Kataraktı olan hastaların mesleği, yaşam tarzı, okuma alışkanlıkları gibi etkenler trifokal mercek seçimini etkiliyor. Hastaların ameliyat öncesinde detaylı olarak bilgilendirilmesi de önemli etkenlerden bir tanesi. Doğru hasta seçimi, ileri ameliyat teknikleri, ameliyatın gerçekleştirildiği kurum, hekimin tecrübesi ameliyat ve başarısını ve hasta memnuniyetini artırıyor. Ameliyat sonrası genellikle, bir gün sonra günlük  yaşama dönülüyor.

Yorum yaz