AR&GESAĞLIKSAĞLIK TEKNOLOJİLERİTEKNOLOJİ

Yapay kadavra ile tıp eğitiminin yolu açılıyor!

Türkiye’de anatomik ve biyomekanik eşdeğerliği olan bir kadavra, bir eklem modeli üretimi bulunmuyor. Süreç oldukça pahalı ve zor.

Teknopark İstanbul’da Yapay Kadavra Üzerine Ar-Ge Çalışmaları Yürütülüyor

Teknopark İstanbul’da Ar-Ge faaliyetlerini sürdüren Medion Ar-Ge, canlı doku tepkisi veren yapay kadavra üzerinde çalışıyor. Kemik dokusunu mikro mimari ve anatomik şekil açısından taklit etmeyi de başaran şirket yapay diz eklemi ile başlayan çalışmalarını; eklem ve eklemi çevreleyen yumuşak doku dahil patalojik (hastalıklı) vakaları taklit eden modeller geliştirmeye yönelterek yapay kadavra üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırıyor.

Cerrahların ve tıp öğrencilerinin eğitimindeki gerçek kadavraların yerini alması beklenen yapay kadavrada gerçek organ yapılarının anatomik ve biyomekanik özelliklerini taklit eden kompozit malzemeler kullanılıyor. Türkiye’de anatomik ve biyomekanik eşdeğerliği olan bir eklem modeli üretimi bulunmuyor. Dünyada bu üretimi yapan biri büyük ölçekli olmak üzere üç şirket yer alıyor. Bu noktada anatomik olarak ve mekanik özellikler açısından doku eşdeğerliğini sağlayan sınırlı sayıda üretim gerçekleştirilebiliyor. Proje ülkemizin her alanda olduğu gibi sağlık alanında da teknolojik bağımlılığına son vermesi amacıyla yürütülüyor. Gerçek kadavra temini oldukça pahalı ve zor bir süreç olduğu için yapay kadavraya talep artıyor

Gerçek kadavra temini oldukça pahalı ve zor bir süreç olduğu için yapay kadavraya talep artıyor

Cerrahi eğitimlerde en gerçekçi ameliyat senaryosu kadavrada sağlanabildiği için cerrahi eğitimlerin en önemli eğitim materyali kadavralar olarak kabul ediliyor. Fakat kadavra temin etmek oldukça pahalı ve zor bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. Vücudunu eğitim amacıyla kullanılmak üzere bağışlayanların vefatlarından sonra vücutları özel işlemlerden geçirilip ilaçlanıyor ve özel dolaplarda saklanıyor. Türkiye’de kadavra temininde kısıtlılıklar olduğu için ihtiyaç ithalatla karşılanıyor. Kadavraların temini, nakliyesi ve saklanması çok pahalı olduğu için bazı cerrahi eğitimlerde sadece anatomik özellikleri benzeştirilmiş yapay organlar kullanılıyor. Bu da yapay kadavra geliştirme çalışmalarına ilgiyi artırıyor.

Medion Ar-Ge’nin üzerinde çalıştığı özellikler ise dünyadaki rakiplerinden büyük oranda ayrışıyor. Zira hali hazırda cerrahi eğitimlerde kullanılan kadavraların pek çok sorunu bulunuyor ve yapay kemik modelleri de şekil olarak gerçek organları taklit etseler de biyomekanik özellikleri açısından gerçek organlardan çok farklı olarak geliştiriliyor. Bu farkın eğitimlerde önemli sorunlar doğurduğu ve cerrahların ihtiyaçları olan kemik modellerini bulamadığı sorunundan yola çıkan Medion Ar-Ge Kurucusu Prof. Dr. Fatih Küçükdurmaz şunları kaydetti: “Ben şimdiye kadar hiçbir kadavrada kireçlenmiş diz eklemine rastlamadım. Oysa kireçlenmiş eklem ameliyatı eğitimi veriyor ve gerçek senaryoyu taklit edemiyoruz. Ürünlerimizde hasta dokuları taklit edip, hastalığın başlangıç, orta ve ileri evre durumuna uygun yapay eklemler de üretebileceğiz. Mesela kalp cerrahı, atan bir yapay kalp üzerinde bypass ameliyatı yapabilecek. Günümüzde bu ne kadavra ile ne de yapay organ modelleri ile mümkün.”

Medion Ar-Ge ve Prof. Dr. Fatih Küçükdurmaz hakkında

Medion Ar-Ge; Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Küçükdurmaz tarafından 2019 yılında Teknopark İstanbul’da bir girişim olarak faaliyetlerine başladı. Şirket; TÜBİTAK’tan ‘Anatomik ve biyomekanik olarak kemik eşdeğeri olan model kemik üretimi’ projesi için destek aldı. Solunum koruyucu kask projesi de geliştiren şirket bu kask ile yüz çehresini şeffaf bir vizör ile dış ortamdan izole ediyor. Şirket aynı zamanda kemik ve eklem dokularına odaklanarak farklı kompozit malzemelerin kompozisyonu ile ilgili ayarlamalar üzerinde de çalışıyor.

Prof. Dr. Küçükdurmaz aynı zamanda Dünya Ortopedi ve Travmatoloji Cerrahi Komitesi Üyesi. TÜBİTAK bursu ile 2013-2015 arasında ABD’de Thomas Jefferson Üniversitesi Rothman Enstitüsü’nde eklem protezleri ve ortopedik enfeksiyonlar üzerine post doktora yaptı. Prof. Dr. Küçükdurmaz, pek çok uluslararası mesleki organizasyonda çalışıyor. Bunlar arasında Dünya Ortopedi ve Travmatoloji Birliği (SICOT) Kalça ve Diz Cerrahisi Komitesi, Avrupa Ortopedi ve Travmatoloji Birliği’nin e-Learning Komitesi de var. Küçükdurmaz; Avrupa Diz Cerrahisi Birliği ile beraber Marmara Üniversitesi çatısı altında düzenlediği cerrahi eğitim kurslarında, 18 ülkeden birçok meslektaşına diz ve kalça protezi cerrahi eğitim kursları da veriyor.

Yorum yaz