İLAÇ ENDÜSTRİSİ

Bir konu; bir konuk: Eczacıbaşı İlaç Pazarlama Genel Müdürü Müge Satır!

ECZACIBAŞI İLAÇ PAZARLAMA YÖNETİMİ KADINLARA EMANET!

Eczacıbaşı Topluluğu, yakın dönemde üst yönetime üç kadın yönetici atadı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde gündeme aldığımız kadın yöneticilerin şirketler için avantajları ve pandemi gölgesinde nasıl çalıştıkları ile ilgili; yeni atanan Eczacıbaşı İlaç Pazarlama Genel Müdürü Müge Satır değerli görüşlerini okurlarımızla paylaştı.

Ekim 2020 tarihinde Eczacıbaşı İlaç Pazarlama Genel Müdürü olarak atanan Müge Satır, kadın bir yönetici olarak kadınların yönetime sağladığı katkılar hakkında şunları söyledi: “Topluluk olarak sürdürülebilir bir geleceğin, iş dünyası başta olmak üzere hayatın her alanına kadınların etkin katılımı ile mümkün olacağına inanıyoruz. Sürdürülebilirlik çalışmalarımızın sosyal tarafında fırsat eşitliği politikalarına yoğunlaşıyoruz. Özellikle insan kaynakları politikalarımızı ve uygulamalarımızı, kadınların iş yaşamına eşit ve etkin katılımını kolaylaştıracak adımlarla zenginleştiriyoruz; bu alandaki performansımızı ise takip ettiğimiz metriklerle sürekli geliştiriyoruz.”

Fırsat eşitliğini önemsiyoruz, çalışmalarımız bu doğrultuda

Sürece de değinen Satır; “Topluluğumuzdaki ‘fırsat eşitliği’ çalışmaları 2011 yılı sonrası hız kazandı. 2011 yılında tüm çalışanlar için kılavuz niteliğine sahip ve insan kaynaklarının uygulamalarıyla ilgili bilgiler içeren ‘İnsan Kaynakları Uygulamaları El Kitabı’nda; işe alımda kadınlara pozitif ayrımcılık ilkesine yer verildi. 2016 yılında kadınların güçlendirilmesine yönelik ‘Fırsat Eşitliği’ projesiyle bir başka önemli yolculuk başlamış oldu. Eczacıbaşı Topluluğu’nda farkında olunmayan ön yargıların kırılması için insan kaynakları politikalarından iletişim çalışmalarına kadar bir dizi uygulama hayata geçirildi. Satış kadroları ve teknik kadrolarda kadın aday havuzunun büyütülmesi ve kadın istihdamının artırılması hedeflendi. Ayrıca ‘Kadın Lider Gelişim Programı’nı başlatan Eczacıbaşı Topluluğu, bu programla kadın yönetici ve çalışanlar ile rol modellerini bir araya getirerek deneyimlerini paylaşma imkanı sağlıyor” dedi.

Müge Satır, sözlerine şöyle devam etti: “Toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştiği ülkelerde; kadınların iş gücüne katılım oranının artış gösterdiği ve bu ülkelerin gelir düzeylerinin arttığı, gelecek nesiller için eğitim ve sağlık sonuçlarının iyileşme gösterdiği tespit ediliyor. Kadınların getireceği farklı bakış açılarının, hayatlarındaki farklı rollerinden kazanımlarının ve tecrübelerinin değerini bildiğimiz ve daha eşitlikçi bir dünyaya inandığımız için tüm bu faaliyetlerimizi inançla sürdürüyoruz.”

Pandemi tüm insanlık açısından zor bir dönem oldu

Pandemi dönemine de değinen Müge Satır; “2020 yılı sağlık açısından zorlayıcı bir yıl oldu malesef. Diğer yandan bu yılın bize öğrettikleri saymakla bitmez. Covid-19 pek çok konuda ‘hızlandırıcı’ oldu aslında. 2025 yılında ulaşmayı planladığımız dijital dönüşüm seviyesine 2020 yılında ulaştık. Bu kadar büyük ofis binalarına ihtiyacımız olmadığını anladık. Pek çok kişinin evden de işini rahatlıkla yapıp ailesi ile daha fazla zaman geçirebileceği ortaya çıktı. Bu dönemde tüketici davranışları ve ihtiyaçları da hızla değişti. Hal böyle olunca sahip olunan verilere doğru ve hızlı anlam kazandırmanın ve böylece veriden değer yaratmanın önemi daha da ön plana çıktı. İlaç sektöründe de kongrelerin, ürün tanıtımlarının, toplantıların çevrimiçi yapıldığı bir dönem yaşadık. Bundan sonra 2019’un dünyasına geri döneceğimizi düşünmüyorum. Hepimiz bu yeni dünyaya adapte olacağız. Zor zamanlar yaratıcı fikirleri tetikler. Covid-19’un da pek çok buluşu peşinden sürükleyeceğine eminim” açıklamasında bulundu.

İnsan odaklı çalışmaya devam

Müge Satır, 2021 için ise toplumsal ve kurumsal beklentilerini şöyle sıraladı: “Her şeyden önce sağlığımızdan endişe etmeden sosyalleşeceğimiz bir yıl diliyorum. Hemen yılın başında olmasa da ikinci yarısında aşıların da uygulanıp etkisini göstermesi ile anne babalarımıza, arkadaşlarımıza kavuşacağımızı düşünüyorum. Sadece yakın çevremizin değil, içinde yaşadığımız toplumun ve tüm dünyanın yılın ikinci yarısında normalleşme sürecine gireceğini öngörüyorum. Ekonomik aktivitenin de buna paralel olarak düzeleceğine inanıyorum. Hızlıca yaralarımızı saracağımızı ve günlük yaşam aktivitelerinin geri gelmesi ile öncelikli olarak sağlık ve hizmet sektörlerinin ivme kazanacağını, ardından üretim ve sanayide daralan kapasitenin yukarı yönlü iyileşeceğini düşünüyorum. Eczacıbaşı İlaç, 2021 yılında da insanı odağına alıp, ihtiyaçlarını anlamaya ve bu ihtiyaçlara yenilikçi çözümler üretmeye devam edecek. Sadece hasta olan değil sağlığını korumak isteyen bireylere de özel gıda takviyeleri ile destek olacak.”

Müge Satır kimdir?

1987 yılında İstanbul Erkek Lisesi’nden, 1991 yılında da Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 1992 yılında başladığı iş yaşantısında sırasıyla; üretim planlama, proje yönetimi, pazarlama ve satış alanlarında görevler üstlendi. 1996 yılında Eczacıbaşı-Baxter’da başlayan Eczacıbaşı kariyeri, 2006’da Eczacıbaşı İlaç’la devam etti. Eczacıbaşı İlaç’ta ürün müdürlüğü, bölge müdürlüğü ve pazarlama müdürlüğü görevleri ile hem pazarlama hem de satış alanında tecrübe kazandı. Müge Satır, Ekim 2020 tarihinden itibaren Eczacıbaşı İlaç Pazarlama Genel Müdürü olarak görev yapıyor.

 

Yorum yaz