FARKINDALIKSAĞLIKSTKTOPLUM SAĞLIĞIUZMANLIK DERNEKLERİ

Birçok şikayetin nedeni bu olabilir!

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD) Tiroid Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ersin Akarsu, 25 Mayıs “Dünya Tiroid Günü” nedeniyle açıklamalarda bulundu.
Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD) Tiroid Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ersin Akarsu, 25 Mayıs “Dünya Tiroid Günü” nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Tiroid hastalıklarının oldukça sık görülen hastalıklar olduğunu belirten Akarsu, Guatr, tiroid nodülleri, tiroid kanseri, bağışıklık sistemi bozukluğuyla birlikte olan Hashimoto tiroiditi, tiroid bezinin fazla hormon üretmesine bağlı hipertiroidi veya yetersiz hormon üretmesine bağlı hipotiroidi gibi hastalıklar, iltihabi veya inflamasyona bağlı tiroid hastalıklar (tiroiditler), gebelikte tiroid hastalıkları ve iyot eksikliği gibi durumlar birey ve toplum sağlığını etkilemektedir. Bu hastalıklar günlük yaşamımızı olumsuz etkileyen şikayetlere yol açabilir. Yorgunluk, infertilite, kilo alma veya tam tersine kilo kaybı, cilt kuruluğu, uyku problemleri, adet düzensizliği, saç dökülmesi, saç kuruluğu, sinirlilik, ödem, kabızlık, kas güçsüzlüğü, ses kısıklığı, nefes almada güçlük, gözlerde büyüme, çift görme, sinirlilik, ellerde titreme, bazı kalp ritm bozuklukları, kolesterol yüksekliği ve uyku apne sendromu gibi durumların sebebi tiroid bezi hastalıkları olabilir. Bu tarz şikayeti olan kişilerin tiroid hastalıkları açısından değerlendirilmesi ve uygun şekilde tedavisi gerekiyor” dedi.

KAYA, GURME GİBİ TUZLARI ÖNERMİYORUZ

Bu yıl Dünya Tiroid Günü vesilesiyle, özellikle iyot eksikliğine vurgu yapmak istediklerini söyleyen Akarsu, şöyle devam etti: “İyot, tiroid hormonlarının üretimi için temel elementtir. Yeterli iyot alımı normal büyüme ve gelişme için gereklidir. İyot eksikliği yetersiz tiroid hormonu üretimine yol açmaktadır. İyot profilaksisi için hâlen dünyada önerilen en etkili yöntem sofra tuzlarının iyotlanmasıdır. Ülkemiz orta ciddi derecede iyot eksikliği ve endemik guatr bölgesidir. Sofra tuzlarının zorunlu olarak iyotlanması ile problem şehir merkezlerinde önemli ölçüde çözülmüştür, ancak problemin özellikle kırsalda devam ettiği düşünülmektedir. TEMD olarak ülke çapında rafine iyotlu sofra tuzu tüketimini önermekteyiz. Rafine edilmeyen, içeriği net olarak bilinmeyen veya diğer katkı maddelerinin doğal veya yapay olarak eklendiği, kaya tuzu, gurme tuzları gibi tuzların kullanılmasını ise önermiyoruz. Belirtilen sorunlara dikkat çekmek için bu yıl 25 Mayıs Dünya Tiroid Günü aktivitesi olarak TEMD sosyal medya kanalları yoluyla bilgilendirici görseller paylaşılmaktadır. Tiroid hastalıklarının fark edilmesi için faydalı olmasını diliyoruz.”

TEMD Sosyal medya hesapları:

https://instagram.com/temdorgtr?utm_medium=copy_link

https://twitter.com/temdorgtr?s=11

 

Yorum yaz