ETKİNLİKSAĞLIKSTKUZMANLIK DERNEKLERİ

Prof. Dr. Ziya Kapran, Türk Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı!

Türkiye’deki göz doktorlarının tek mesleki temsil kuruluşu olarak 1928 yılında kurulan Türk Oftalmoloji Derneği’nin yeni genel başkanı Prof. Dr. Ziya Kapran oldu. Antalya’da yapılan genel kurulda oyların çoğunluğunu alarak seçimi kazanan Prof. Dr. Ziya Kapran ve yönetim kurulu göreve başladı.
Türkiye’deki göz doktorlarını temsil eden ülkemizin en köklü kuruluşlarından Türk Oftalmoloji Derneği’nin yeni genel başkanı Prof. Dr. Ziya Kapran oldu. Antalya’da yapılan genel kurulun ardından 2019 yılından bu yana TOD Genel Sekteri olarak görev yapan Kapran, genel başkanlık görevini Prof. Dr. İzzet Can’dan aldı.

Türkiye’deki göz doktorlarının tek mesleki temsil kuruluşu olarak 1928 yılında kurulan Türk Oftalmoloji Derneği’nin yeni genel başkanı Prof. Dr. Ziya Kapran oldu. Antalya’da yapılan genel kurulda oyların çoğunluğunu alarak seçimi kazanan Prof. Dr. Ziya Kapran ve yönetim kurulu göreve başladı.

Ziya Kapran seçim sonrasında yaptığı konuşmada, “Pandemi sürecinde derneğimize liderlik yapan ve fırtınalı dönemde gemiyi sağ salim limana getirmeyi başaran Prof. Dr. İzzet Can’a ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ederim. Yeni yönetim kurulu olarak bizler de en iyi şekilde çalışarak 2 yıl boyunca mesleğimizin ve meslektaşlarımızın gelişimine katkı sağlamak için elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Özellikle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkeleri ve vizyonunu benimseyerek çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bizi bu göreve layık gören ve oy kullanan tüm genel kurul üyelerine teşekkür ediyorum” dedi.

TOD Genel Başkanı görevini Prof. Dr. Ziya Kapran’a devreden Prof. Dr. İzzet Can ise “Değerli dostum kıymetli meslektaşımı tebrik ederim, kendisine ve yönetim kuruluna yeni görevlerinde başarılar dilerim” dedi.

Göz hekimlerinin gelişimine katkı

TOD Genel Başkanı Prof. Dr. Ziya Kapran genel kurulda yaptığı konuşmasında öncelikle 55. Ulusal Kongre’nin orgnazisyonunda görev yapan tüm TOD üyelerine ve genel kurulda kendisine ve yönetim kurulu üyelerine oy veren meslektaşlarına teşekkür etti. 1928 yılında kurulan Türk Oftalmoloji Derneği’nin Türkiye’de 5 binden fazla göz doktorunu temsil ettiğini hatırlatarak, “Benim ve ekip arkadaşlarımın bundan sonraki amacı, göz doktoru üyelerimizin mesleki gelişimine katkı sağlamak, küresel ölçekte başarılar yakalayarak ülkemizi temsil edecek göz doktorlarının yetişmesini sağlamak için ne gerekiyorsa yapmak olacak. Tüm insanlık ve sağlık çalışanları pandemi sebebiyle zor zamanlardan geçiyor. Bu dönemde de hem pandemi ile mücadelemizi sürdürürken halkımızın ihtiyacı olan göz sağlığı hizmetini bilimsel gelişmeleri yakından takip ederek ve hızla uygulayarak, en iyi şekilde sunmaya devam edeceğiz” dedi.

Türk Oftalmoloji Derneği Yönetim Kurulu

Prof. Dr. Ziya Kapran – Genel Başkan
Prof. Dr. Huban Atilla – Genel Sekreter ve Gelecek Dönem Genel Başkanı

Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri

Prof. Dr. Sait Eğrilmez
Prof. Dr. Kıvanç Güngör
Doç. Dr. S. Uğur Keklikçi
Prof. Dr. Fatih Mehmet Mutlu
Doç. Dr. Feyza Önder
Prof. Dr. E. Emrullah Taşındı
Prof. Dr. Banu Turgut Öztürk
Doç. Dr. O. Murat Uyar
Prof. Dr. Gürsel Yılmaz

Denetleme Kurulu

Prof. Dr. Tekin Yaşar
Prof. Dr. Süleyman Sami İlker
Prof. Dr. Hikmet Başmak

Prof. Dr. Ziya Kapran kimdir?

Prof. Dr. Ziya Kapran 1985 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Göz uzmanlık eğitimini Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda tamamladı. 1991-2001 yılları arasında İstanbul Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Retina Birimi sorumlusu olarak çalıştı.

1995 yılında Belçika’nın Antwerp şehrinde AZ. Middelheim Hastanesi’nde ve ABD’nin St. Louis kentinde Washington Üniversitesi Göz Kliniği’nde cerrahi ve medikal retina hastalıkları konusunda çalıştı. Türkiye’ye döndükten sonra vitreoretinal cerrahi alanında çalışmalarını yoğunlaştırdı. 1998 yılında İstanbul Eğitim Hastanesi’ne şef yardımcısı olarak atandı. 2000 yılında Göz Hastalıkları Dalında doçentlik unvanını kazandı.

2001 yılında Sağlık Bakanlığı Prof. Dr. N. Reşat Belger Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2. Göz Klinik Şefi oldu. Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi çok kısa sürede Türkiye’nin en çok vitreoretinal cerrahi yapılan merkezlerinden biri haline geldi. Ayrıca Sağlık Bakanlığının yaptığı anlaşmalar çerçevesinde yurtdışından sevkli gelen vitreoretinal cerrahi hastaları tedavi edildi. Ayrıca 2001-2011 yılları arasında Prof. Dr. Ziya Kapran Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yurtiçi ve yurtdışından rotasyona gelen birçok göz hekimine tıbbi retina ve vitreoretinal cerrahi eğitimi verdi.

2005 yılında dünyada yeni gelişmeye başlayan 25 Gauge küçük kesili vitrektomi cerrahisi tekniğini Türkiye’de yaygın olarak kullanmaya başladı. 2005 – 2011 yılları arasında çalışmalarını 25 Gauge küçük kesili cerrahi tekniğinin geliştirilmesi üzerinde yoğunlaştırdı. Bu konudaki çalışmalarını, geliştirdiği cerrahi teknikleri ve aletleri ulusal ve uluslararası toplantılarda sundu ve bilimsel dergilerde yayınladı. Prof. Dr. Ziya Kapran’ın 6 yıllık bir çalışmadan sonra geliştirdiği bir cerrahi enstrüman 2014 yılında uluslararası patent aldı. ABD’nin Sarasota kentinde, Medone firması tarafından üretilen 3100 katalog numaralı “Kapran Silicone Oil Removal Cannula” retina ameliyatlarından sonra silikon yağının geri alınması amacı ile kullanılmaktadır.

2005-2014 yılları arasında Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonunun Beta Radyasyon ile Tedavisi, Diyabetik Retinopatiye Bağlı Makula Ödeminin Tedavisi ve Retina Dekolmanı Tedavisi ile ilgili çok merkezli uluslararası çalışmalara katıldı. Bu çalışmaların sonuçları uluslararası hakemli dergilerde yayınlandı.

2009 yılında İstanbul’da en çok bilimsel yayın yapan eğitici olarak İstanbul Sağlık Müdürlüğü 14 Mart Tıp Ödülünü aldı.

2012 yılında Maltepe Üniversitesi Göz Hastalıkları Kliniği’nde profesörlük unvanını aldı.

Prof. Dr. Ziya Kapran Türk Oftalmoloji Derneği, Türk Tabipler Birliği, Türk Cumhuriyetleri Oftalmoloji Derneği, American Academy of Ophthalmology, European Vitreoretinal Society (EVRS) , Euretina ve ESASO üyesidir. 2012 Yılında European School of Advanced Studies (ESASO) akademik kurulunda görev alarak, eğitim ve retina modül çalışmalarına katıldı.

2019-2021 yılları arasında Türk Oftalmoloji Derneği Genel Sekteri görevini yürüttü.

Yorum yaz