EKONOMİİLAÇ ENDÜSTRİSİİŞ DÜNYASI

Roche 2021 yılı finansal sonuçlarını açıkladı!

Grubun 2021 yılı finansal sonuçlarını değerlendiren Roche Grup CEO'su Severin Schwan, “2021'de başarılı sonuçlara ulaştık. Hem tanı hem de tedavi alanlarında yeni girişimlerimize talep oldukça yüksek. Ürün hattımızın onkoloji, oftalmoloji ve nörolojik hastalıkları da kapsamak üzere genişlemesinden oldukça memnunuz. Tanı ve tedavi alanlarımızdaki güçlü çözümlerimize ve ürün portföyümüze dahil olacak yeni ürünlerimize baktığımızda, büyüme trendimizin sürdürülebilirliği açısından oldukça güçlü bir konumdayız” ifadelerini kullandı. 
Roche’un, İlaç ve Diagnostik bölümlerinin yıl boyunca gerçekleştirdiği çalışmalarla 2021 yılındaki grup satışları %9’luk artışla 62,8 milyar İsviçre Frangı düzeyinde gerçekleşti. Roche, İlaç Bölümü’nde yüzde 3 ve Diagnostik Bölümü’nde yüzde 29’luk büyüme kaydedildiği bilgisini paylaştı.

2021 yılı itibarıyla sağlık hizmetleri sektöründeki 125. yılını kutlayan, dünyanın önde gelen biyoteknoloji şirketlerinden ve kişiye özel tanı ve tedavinin öncü firmalarından Roche, İsviçre’nin Basel kentinde dijital olarak gerçekleştirilen konferansta 2021 yılının finansal sonuçlarını açıkladı.

Sağlık hizmetleri sektöründe gerçekleştirdiği faaliyetlerle önceki yıllarda elde ettiği finansal başarılarını 2021 yılı sonuçlarında da ortaya koyan Roche’un grup satışları, yüzde 9 oranında artışla 62,8 milyar İsviçre Frangı seviyesinde gerçekleşti. Verilere göre, İlaç Bölümü piyasaya sürülen yeni tedavilere gösterilen yoğun talep ile birlikte yüzde 3 artış göstererek, yaklaşık 45 milyarİsviçre Frangına ulaştı. Diagnostik Bölümü’nün satışları ise yüzde 29 oranında artarak, 17,8 milyar İsviçre Frangı olarak gerçekleşti. Diagnostik Bölümü’ndeki bu büyümede Roche’un temel alanlarının güçlü bir ivme kazanmasının yanı sıra COVID-19 testlerine yönelik talebin sürekliliği etkili oldu.

Şirket 2021 yılında 16 yeni klinik araştırma başlattıklarını ve 14 yeni molekül için Faz III deneme ve onay çalışmalarına devam ettiklerini açıkladı.

Büyümemizi sürdürebilmek açısından oldukça iyi bir konumdayız

Grubun 2021 yılı finansal sonuçlarını değerlendiren Roche Grup CEO’su Severin Schwan, “2021’de başarılı sonuçlara ulaştık. Hem tanı hem de tedavi alanlarında yeni girişimlerimize talep oldukça yüksek. Ürün hattımızın onkoloji, oftalmoloji ve nörolojik hastalıkları da kapsamak üzere genişlemesinden oldukça memnunuz. Tanı ve tedavi alanlarımızdaki güçlü çözümlerimize ve ürün portföyümüze dahil olacak yeni ürünlerimize baktığımızda, büyüme trendimizin sürdürülebilirliği açısından oldukça güçlü bir konumdayız” ifadelerini kullandı.

Roche, COVID-19 varyantları ile mücadeleye destek olmaya devam ediyor

Roche, pandeminin başlangıcından bu yana tanı ve tedavi alanlarında bilimsel faaliyetlerini sürdürürken, virüsün yayılması ve özellikle yeni varyantların ortaya çıkması ile yüksek kaliteli, güvenilir testlere olan ihtiyaca yanıt vermek üzere çalışmalarına 2021’de de devam etti. Bu kapsamda, Roche’un satın alarak bünyesine dahil ettiği iş ortağı TIB Molbiol, Omicron varyantında mutasyonların tespit edilmesini ve diğer varyantlara karşı yayılımını tespit eden 6 yeni test geliştirdi. 2021 Aralık ayı sonunda FDA, Omicron dahil tüm bilinen varyantlarda hızlı ve güvenilir sonuçlar veren kişisel kullanım için COVID-19 Evde Hızlı Antijen Testi için acil kullanım izni (EUA) verdi.

Tedavi çözümlerine olan taleple birlikte tedavi alanında büyüme devam ediyor

Roche’un İlaç Bölümü finansal sonuçları, önceki yıla kıyasla artış göstererek yüzde 3 büyüme ile 45 milyar İsviçre Frangına ulaşırken; şirketin hemofili, multipl skleroz, kanser ve spinal musküler atrofi gibi hastalıklara yönelik fayda sağlayan tedavilere olan güçlü talep bu büyümede önemli bir paya sahip oldu. Genel değerlendirmeye göre şirketin son 10 yıl içerisinde piyasaya sürdüğü tedavilerin büyümeye katkısı 5,7 milyar İsviçre Frangı düzeyinde gerçekleşti.

Avrupa’da İlaç Bölümü satışlarının yüzde 7 arttığını gösteren finansal sonuçlara göre yakın zamanda piyasaya sürülen tedavilere talebin artışı, biyobenzerlerin ve COVID-19 pandemisinin güçlü etkisini fazlasıyla karşıladığı ifade edildi.

Tanı alanında dünya genelinde başarılı performans ve büyüme devam ediyor

Açıklanan finansal rapora göre Roche Diagnostik Bölümü’nün büyümesi yüzde 29 oranında belirlenirken, Roche’un pandeminin başlangıcından bu yana üzerinde çalışmalarını ve geliştirmelerini sürdürdüğü COVID-19 testleri portföyü ise 2021’de toplamda 4,7 milyar İsviçre Frangı düzeyindeki satışla bölümün genel satışlarına önemli katkı sağladı.

2022 yılı öngörüleri

Roche, 2022 yılında satışlarının istikrarlı olarak devam etmesini bekliyor. Aralık ayında Novartis’in elindeki Roche hisselerinin 19,0 milyar İsviçre frangı düzeyindeki geri alımını tamamlayan Roche, hisse başına kazancını da bu geri alımının artış getiren etkisi de dahil olmak üzere düşük ila orta tek haneli aralıkta artırmayı hedefliyor. Şirket bu yıl ayrıca İsviçre Frangı cinsinden daha da yüksek temettü artışı gerçekleştirmeyi öngörüyor.

Yorum yaz