FİKİR LİDERLERİ DERGİSİİLAÇ ENDÜSTRİSİ

Genetik tanı testlerinin önemi ve Gene2info, Fikir Liderleri Dergisi’nde!

İlaç ve sağlık sektörü yayıncılığında önemli bir boşluğu dolduran ve bu alanda çok kısa bir sürede kendisine hatırı sayılır bir yer edinen Fikir Liderleri Dergisi’nin Mart sayısı yayımlandı. Ana dosya konusu Nadir Hastalıklar olan yeni sayıda, TİTCK, TÜBİTAK, AIFD gibi önemli kurumların yöneticileri, hasta derneklerinin ve uzmanlık derneklerinin yöneticileri ve akademisyen hekimlerin yanında Türkiye’de bu alanda faaliyetleri olan ulusal ve global ilaç firmalarının üst düzey yöneticileri de yer aldı. Özgün içerik ve grafik tasarımının yanı sıra her sayısında ele aldığı konuları hem akademiden hem de endüstriden, alanının en etkin isimleriyle sayfalarına taşımasıyla ve konuları derinlemesine, çok yönlü ele almasıyla dikkat çeken Fikir Liderleri Dergisi, yeni sayısında Gene2info Kurucu Ortağı ve CEO'su Bahadır Onay’ı konuk etti. “Dünyada bizimki gibi entegre şekilde genetik tanı hizmeti veren tek bir kurum yok” diyen Bahadır Onay, nadir hastalıklarda genetik tanı testlerinin rolü ve Gene2info’nun çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgiler verdi; merak edilen pek çok soruyu yanıtladı.
İlaç ve sağlık sektörü yayıncılığında önemli bir boşluğu dolduran ve bu alanda çok kısa bir sürede kendisine hatırı sayılır bir yer edinen Fikir Liderleri Dergisi’nin Mart sayısı yayımlandı. Ana dosya konusu Nadir Hastalıklar olan yeni sayıda, TİTCK, TÜBİTAK, AIFD gibi önemli kurumların yöneticileri, hasta derneklerinin ve uzmanlık derneklerinin yöneticileri ve akademisyen hekimlerin yanında Türkiye’de bu alanda faaliyetleri olan ulusal ve global ilaç firmalarının üst düzey yöneticileri de yer aldı.

Özgün içerik ve grafik tasarımının yanı sıra her sayısında ele aldığı konuları hem akademiden hem de endüstriden, alanının en etkin isimleriyle sayfalarına taşımasıyla ve konuları derinlemesine, çok yönlü ele almasıyla dikkat çeken Fikir Liderleri Dergisi, yeni sayısında Gene2info Kurucu Ortağı ve CEO’su Bahadır Onay’ı konuk etti. “Dünyada bizimki gibi entegre şekilde genetik tanı hizmeti veren tek bir kurum yok” diyen Bahadır Onay, nadir hastalıklarda genetik tanı testlerinin rolü ve Gene2info’nun çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgiler verdi; merak edilen pek çok soruyu yanıtladı. Röportajdan satır başları şöyle:

“Geliştirdiğimiz yeni nesil genetik tanı kitleri ve biyoinformatik yazılımlarıyla tanı sürecini insandan bağımsız standardize süreçlere dönüştürerek süreci kısaltıyoruz. Öncelikle nadir hastalıklar alanında daha önce yurt dışında yapılan genetik testleri Türkiye’de yapmaya başladık. Gen analizi hizmeti yurt dışından alındığında bekleme süreleri 12 haftaya kadar çıkabiliyordu. Biz en çok 1 haftada tamamlıyoruz ve maliyeti de yarı yarıya düşürüyoruz.”
“Gene2info olarak yaratmaya çalıştığımız değer, genetik hekim sayısından ve tecrübeden bağımsız şekilde genetik tanı testlerini dünyanın her tarafında kolayca yapılabilir ve kolayca yorumlanabilir bir hale getirmek. Bu sayede de bu hastalıkların tanı başarısını artırmayı ve tanı sürecini kısaltmayı hedefliyoruz. Kendi geliştirdiğimiz teknolojiler, yenilikçi iş modelimiz, sağladığımız standardizasyon ve NGS teknolojisindeki gelişmeler sunduğumuz hizmete hız olarak yansıyor. Gene2info olarak yurt dışından gelen örnekler dahil dünyadaki en hızlı tanı süreçlerinden birini yönetiyoruz.”
“Kullandığımız NGS teknolojisi, diğer dizileme tekniklerinden farklı olarak, geniş perspektiften tüm geni okuyarak bu gende var olabilecek tüm değişikliklerin farkına varmamızı sağlıyor. Buna karşılık Sanger gibi konvansiyonel metotlarda sadece bilinen genetik bozukluklar var mı yok mu diye kontrol ediliyor. Geliştirdiğimiz yapay zeka destekli yazılım ise NGS sonucu oluşan ham veriyi girdi olarak kullanarak biyoinformatik analiz akışından geçiriyor ve DNA dizisini çıkarıyor. Biyoinformatik analizi, yeni nesil dizileme okumalarının referans insan genomuna haritalanması olarak tarif edebiliriz. Yazılımımız bu dizilimin makine öğrenmesi teknikleriyle anlamlandırılması ve yorumlamasını gerçekleştiriyor. Bu yorumlamanın sonucunda klinik genetik tanı raporu oluşturuluyor. Yeni nesil dizi analiziyle başlayan ve raporla sonuçlanan bu süreci insan hatasından bağımsız ve standart hale getirerek 1-3 gün içinde tamamlıyoruz.”

Gene2info Kurucu Ortağı ve CEO’su Bahadır Onay’ın röportajını ve Fikir Liderleri Dergisinin tamamını okumak için; etik değerlerine, kanunlara ve uyum kurallarına sıkı sıkıya bağlı hareket eden Fikir Liderleri Dergisi’nin ücretsiz abonelik linkinden, önce kayıt olup sonra giriş yapabilir; aynı zamanda daha önce yayımlanmış tüm sayılarına da ulaşabilirsiniz.

Fikir Liderleri Dergisi 3 ayda bir yayımlanıyor ve tamamı sadece hekimler ile sağlık profesyonellerine ve bürokratlarına ücretsiz ulaştırılıyor.

Yorum yaz