NÖROBİLİMÖNE ÇIKAN HABERLERSAĞLIKSAĞLIK TEKNOLOJİLERİTEKNOLOJİ

Epilepsi hastalarının yaşam konforunu artıran uygulama: inEpilepsy!

Nöbet Algılama ve Takip Yazılımına sahip dünyadaki ilk epilepsi uygulaması inEpilepsy, nöbet esnasında bulunduğunuz yeri görsel harita ile yakınlarınıza anında mesaj olarak iletiyor.
Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de 950 bin, dünyada ise 65 milyon epilepsi hastası bulunuyor. Yeryüzünde en yaygın ilk 10 hastalık arasında gösterilen rahatsızlığa karşı geliştirilen ‘inEpilepsy’ uygulaması ile nöbet gelmeden 180 saniyeye kadar önce hasta ile yakınlarının görsel ve işitsel olarak uyarılması mümkün.  Akademisyenler ve girişimciler, erken uyarı sistemi sayesinde en sık görülen motor jeneralize tip nöbetlerin yol açtığı travmalara (düşme, çarpma yanma, kaza yapma vb.) karşı nöbetleri bu etkenlerden uzak geçirmelerini sağlamayı hedefliyor. 

Epilepsi hastalığına ilişkin sivil toplum kuruluşlarının verilerine göre; Türkiye’de 950 bin epilepsi hastası var. Dünyada ise bu rakam 65 milyon kişiyi buluyor. Dünya literatüründe bir ilk olan ve Türk bilim insanları tarafından geliştirilen inEpilepsy uygulaması, Nöbet Algılama ve Takip Yazılımı sayesinde epilepsi nöbeti gelmeden 180 saniyeye kadar kullanıcılarını ve yakınlarını uyarıyor.

Türk bilim insanları ve Türk akademisyenler dünyada bir ilke imza attı

Türk akademisyenler ve Türk bilim insanlarının iş birliği neticesinde üç yıllık bir Ar-Ge çalışması sonucu ortaya çıkan uygulama ile hasta yakınları da nöbet izleme süreçlerine dahil olabiliyor. Nöbet Algılama ve Takip Yazılımına sahip dünyadaki ilk epilepsi uygulaması inEpilepsy, nöbet esnasında bulunduğunuz yeri görsel harita ile yakınlarınıza anında mesaj olarak iletiyor. Uygulama epilepsi hastalarının yaşam konforunu olumsuz etkileyen nöbetleri en az riskle atlatmalarına katkıda bulunuyor.

Uygulama ile detayları aktaran Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı üyesi Prof. Dr. Eşref Akıl; “Dünyada en fazla mağduriyet oluşturan hastalıklardan birisi olan epilepsi, doğuştan ölüme kadar her dönemde yaşanabiliyor. Tamamen Türk yazılımı ile geliştirilen inEpilepsy uygulamasında veriler yapay zeka ile işlenerek, epilepsi hastalarının geçirdikleri nöbetler ayrıştırılıyor ve kriz gelmeden 180 saniye öncesine kadar erken uyarı alarmı oluşturuluyor. Bu sayede hastanın bulunduğu yerde kendini güvenli bir pozisyona alması sağlanıyor ve nöbetlerini güvenli alanlarda geçirmelerine destek oluyor” dedi.

inEpilepsy uygulaması ile istenildiği takdirde uzman görüşü ve uzman takibi özelliği ile veriler hastaların kendi doktorları ile anlık paylaşılıyor. Bu sayede doktorlar süreç hakkında daha fazla bilgiye sahip olduğu için hastalarını daha yakından tanıma imkanına sahip oluyor. Dünya literatüründe bir ilk olan Türk bilim insanları ve Türk akademisyenlerin desteği ile tasarlanan inEpilepsy, ilaçların kullanım saati ve dozları kayıt altına alarak hatırlatma da yapıyor. Bu sayede epilepsi hastaları tedavilerini aksatmadan sürdürebiliyor.

inEpilepsy 180 saniye ile sizlere daha konforlu bir yaşam vaat ediyor

Uygulamayı hayata geçiren Insense Yazılım’dan Assoc. Prof. Dr. Ömer Faruk ERTUĞRUL şunları söyledi; “Epilepsi hastası olan ayda birden fazla nöbet geçiren, nöbetlerini şiddetli olarak nitelendiren, dünya çapında 65 milyon kişi bu uygulamadan yararlanabilecek. Epilepsi krizleri için geçen her bir saniye çok önemli. Bizler de bu bilinçle hareket ettik. Epilepsi nöbeti gelmeden 180 saniye önce kullanıcıları uyaran uygulamamız ile hastalar erken uyarı sayesinde nöbetlerini güvenli bir şekilde atlatabilecek. Uygulamamız üzerindeki geliştirmelerimizi düzenli olarak yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde alacağımız yeni yatırımlarımız ile uygulamayı geliştirmeye ve epilepsi hastalarının hayat konforlarını iyileştirmeye devam edeceğiz” dedi. Google Play Store ve App Store’dan indirebileceğiniz inEpilepsy, sınırlı sayıda kişiye talepleri üzerine ücretsiz kullanım hakkı da sunuyor.

Yorum yaz