BİR KONU BİR KONUKİŞ DÜNYASIKİTAPÖNE ÇIKAN HABERLER

Pazarlama, zamana kafa tutan bir marka yaratma oyunudur!

Yaklaşık 20 yıldır marka danışmanlığı yapan, ‘Anneleri Anlayan Marka Olmak’ kitabının yazarı Esra Baykal’ın ikinci kitabı ‘Markaların Seyir Defteri’, Le Vapeur Magique’de tanıtıldı.
Yaklaşık 20 yıldır marka danışmanlığı yapan, ‘Anneleri Anlayan Marka Olmak’ kitabının yazarı Esra Baykal’ın ikinci kitabı ‘Markaların Seyir Defteri’, Le Vapeur Magique’de tanıtıldı.

Önsözünü Güven Borça’nın yazdığı, Mete Yurtsever ve Bülent Fidan’ın arka kapak referans yazıları ile taçlandırılan kitapta Esra Baykal, pazarlama dünyası paydaşlarının kolaylıkla uygulayacakları ipuçları kadar, marka yaratma oyununun kurallarına da yer verdiği bir başucu kitabı hazırladığını belirtti. Türkiye’den markalaşma örnekleri ile zenginleşen, yeni trendlerden ve Türk tüketicisinin içgörülerinden beslenen ‘Markaların Seyir Defteri’, pazarlama dünyası oyuncuları için önemli bir kaynak olma iddiasını taşıyor.

Sektördeki tecrübelerini paylaşmaktan çekinmeyen Esra Baykal, marka yaratma yolculuğunun zorluklarını da açık açık anlatıyor. Lansman toplantısındaki konuşmasında, “İnsan var oldukça, pazarlama var olacak. Ancak ben bu pazarlama oyununun; daha adil, belli değerler üzerine kurulu bir anlayışla devam etmesini istiyorum” diyen Baykal, kendi rotası ile ilgili de önemli ipuçları paylaştı. “Yolculuk rotanızı daha gemiye binmeden detaylı şekilde çizerseniz, her bir tayfanın sesine kulak verirseniz, en az badire ile hedefinize ulaşır, gökkuşağının altında gömülü olan cinlerin hazinesine ulaşırsınız.” diyen Baykal, bu yolculukta okuyucularına rehber olmayı hedeflediğini dile getirdi.

Geçmişle geleceği, yerelle globali, tarımla teknolojiyi çok güzel harmanlamış harika bir kitap

Lansmanda söz alan deneyimli Marka Danışmanı Güven Borça, “Bu kitap hayatta değişen ve değişmeyen şeylerin güzel bir harmanı olmuş. Ayrıca ülke gerçeklerini hesaba katıp bize özel tavsiyelerde de bulunuyor. Ve en güzeli; sosyal medya, influencerlar, e-ticaret, metaverse, VR derken konu zeytin, bakliyat ve yumurtaya dönüyor ki olması gereken de o. Hayatın, ülkenin gerçeği bu!” şeklinde konuştu.

“Marka inşasının püf noktaları bu kitapta.” diyerek sözlerine başlayan Pazarlama Mentoru ve Topluluk Yöneticisi Mete Yurtsever konuşmasında, “Esra Baykal, 20 yılı aşkın tecrübeye dayanan reklam ve iletişim dünyasındaki stratejist kimliğiyle pazarlamanın bileşenleri arasında bizi bir yolculuğa çıkarıyor. İletişimin unsurlarından renklerin rolüne, hikâye yapısına ve arketiplere, marka sadakatinden sosyal sorumluluğa, marka inşasının püf noktalarını rahat okunur bir şekilde kendi heybesinden örneklerle paylaşıyor.” dedi.

Marka Danışmanı ve Trend Analisti Bülent Fidan ise, “Markalar kendi kendilerine oluşan doğal varlıklar değiller. Markaları yaratanlar insanlar. Üstelik kendi ihtiyaçlarından, statülerinden ve duygularından marka yaratıyorlar. Durum böyle olunca da insansılaştırma (antropomorfik) yaklaşımıyla hareket edip insanmış gibi davranan ve yaşayan markalar oluşturuyorlar. Satın aldığımız ve tükettiğimiz ürün-hizmet olsa da tercih ettiğimiz ‘şey’ marka. Esra Baykal marka üzerine hazırladığı bu kitapta zihnimizi açmaya devam ediyor. İnsansı markaları biraz daha keşfetmeye yönelik bir içerik sizi bekliyor. Kendi hayatımıza bilerek dahil ettiğimiz markaların dünyasında bakalım başka neler var?” dedi.

Ceres Yayınları’ndan çıkan Markaların Seyir Defteri kitabı 24 Ekim’den itibaren D&R mağazaları, tüm kitapçılar ve online satış sitelerinde!

 


 

MARKA KÖKLENDİRME DANIŞMANI ESRA BAYKAL KİMDİR?

İstanbul Üniversitesi İtalyan Dili ve Edebiyatı mezunu olan Esra Baykal, Marmara Üniversitesi’nde MBA yüksek lisansı yaptı. Bir stratejist olarak kariyerine, Leo Burnett’te başlamış, McCANN Erickson, Movida Plus MAP, Art Grup Türkiye, Arnavutluk, Azerbaycan ofislerinde ve THE Reklam’da stratejik planlama direktörü olarak devam etti. İngiltere’nin en prestijli kurumsal sosyal sorumluluk ödüllerinden Green Apple’ı, CSR Europe’da Birincilik ödülünü, Peer Awards’da yine büyük ödülü destek verdiği ajanslara ve markalara kazandırdı.

2017 yılında Türkiye’nin 2. markalı dersi olan “Game Kudra İletişim Oyunları” programını, Altınbaş Üniversitesi, Pazarlama ve Marka Yüksek Lisans Programı’na kazandırdı ve 2 yıl boyunca öğretim görevlisi olarak görev yaptı.

Anne-çocuk markaları konusunda uzman bir stratejist olan Esra Baykal, 2019 yılında Türkiye’deki farklı anne profillerini keşfeden ve bu annelere ulaşmak isteyen markalara bir başucu kitabı niteliğinde olan “Anneleri Anlayan Marka Olmak” kitabını yazdı.

Endüstri Radyo’da her Salı yayımlanan “Zamana Kafa Tutanlar” programının sunucusu ve yapımcısı olan Esra Baykal, Reklam Yaratıcıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Marka Konseyi üyesi, Anne Meclisi Danışma Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Brand Map’in Yayın Koordinatörü’dür.

Bugün Türkiye’nin prestijli ajanslarına ve markalarına, stratejik planlama, iletişim stratejileri, araştırma metodolojileri, kurumsal sosyal sorumluluk modelleri tasarlayan Baykal, dijital pazarlama stratejileri ve tüketici içgörüleri konularında da eğitim, moderasyon ve danışmanlık hizmetleri vermektedir.

 

Yorum yaz