FİKİR LİDERLERİ DERGİSİİLAÇ ENDÜSTRİSİÖNE ÇIKAN HABERLERPAZARLAMA VE SATIŞ

Satış ve pazarlama liderleri için en sevilen oyun körebe olacak!

Özgün içerik ve grafik tasarımının yanı sıra her sayısında ele aldığı konuları hem akademiden hem de endüstriden, alanının en etkin isimleriyle sayfalarına taşımasıyla ve konuları derinlemesine, çok yönlü ele almasıyla dikkat çeken Fikir Liderleri Dergisi, yeni sayısında 25 yıllık satış ve pazarlama profesyoneli Cenkay Türedi‘nin belirsiz zamanlarda satış ve pazarlama üzerine yazdığı değerlendirmeye yer verdi.
Satış ve Pazarlama Lideri Cenkay Türedi Fikir Liderleri için yazdı…

İlaç ve sağlık sektörü yayıncılığında önemli bir boşluğu dolduran ve bu alanda çok kısa bir sürede kendisine hatırı sayılır bir yer edinen Fikir Liderleri Dergisi’nin Ocak sayısı yayımlandı. Ana dosya konusu “Sağlık ve İlaç Sektörünün Geleceği” olan yeni sayıda, sağlık dışında önemli kurumların yöneticileri, global tüketici sağlığı, güzellik ve sağlık teknolojileri firmalarının üst düzey yöneticileri ve akademisyenlerin yanında Türkiye’de faaliyetleri olan ulusal ve global ilaç firmalarının üst düzey yöneticileri yer aldı.

Özgün içerik ve grafik tasarımının yanı sıra her sayısında ele aldığı konuları hem akademiden hem de endüstriden, alanının en etkin isimleriyle sayfalarına taşımasıyla ve konuları derinlemesine, çok yönlü ele almasıyla dikkat çeken Fikir Liderleri Dergisi, yeni sayısında 25 yıllık satış ve pazarlama lideri Cenkay Türedi‘nin belirsiz zamanlarda satış ve pazarlama üzerine yazdığı değerlendirmeye yer verdi. Yazıyı siz değerli okurumuzla aynen paylaşıyoruz:

“Satış pazarlama liderleri için günümüzün ve öyle gözüküyor ki geleceğin de en sevilen oyunu körebe olacak. Üstelik oyunun kuralları sadece gözlerimizi bir bezle kapatmakla sınırlı da kalmayabilir.”

Belirsiz Zamanlarda Satış ve Pazarlama

Satış ve pazarlama çok ciddi şekilde hayata benzer. Satış ve pazarlama, geçmişi bilmek ve gelecekten istemek arasında, yapılabilecek ile hayal edilenin tam ortasında bir dengede kalmaktır. Her adımda yapabileceğinden daha iyisi, her adımda hayallerine biraz daha yakın. İşte bu disiplinde liderlik her gün daha iyisi için koşan ekiplerimizin öncelikle yaratılması sonrasında da hayallerine ulaşmaları için özgürce koşmalarının sağlanmasıdır.

Tıpkı hayatta olduğu gibi satış pazarlamada da kader çabaya aşıktır ve umut hiç geçmişe gönül vermemiştir. Geleceğin peşinden hayallere koşarken tek gerçekleşmeyecek hayalimiz yorulmamak olacaktır.

Satış pazarlama liderleri için günümüzün ve öyle gözüküyor ki geleceğin de en sevilen oyunu körebe olacak. Üstelik oyunun kuralları sadece gözlerimizi bir bezle kapatmakla sınırlı da kalmayabilir. Nitekim pandemi hepimizi bambaşka bir körebe oyununa sokalı sadece 3 yıl geçti. Hayatımın son 20 yılı her gelen yılın bir öncekinden daha zor olacağını duyduğumdan artık inanmamakla duymamak arasında bir yerde duruyorum. Çünkü bu söylenilen doğru olsa hayatımızın en zor yılının, son yaşadığımız yıl olduğunu düşünürdük… Ancak genellikle öyle olmaz.

Yine de bazı istisnaların bu söylemi haklı çıkardığı durumlarda olmuştur. Bu istisnaların başında tahmin edilememe ve belirsizlik durumlarının çok fazla olduğu yıllar gelir. Belirsizliği yönetmek konusunda yeteri kadar tecrübe ve motivasyonunuz yoksa hayatınızın en zor yıllarına her zaman hazır olun. Çünkü eğer belirsizlikle mücadele kapasiteniz düşükse hayatınızın en zor yılı bu yıl olacak ve bu nerdeyse kesin gibi.

Belirsizlikle mücadelede iyi liderlerin en temel özelliği; hepimizin belirsizlikte hissettiği en temel duygu olan korkunun üzerimizde yarattığı donma etkisini azaltmak ve hızlıca harekete geçebilmeyi sağlamaktır. Sadece harekete geçmek yeterli olmayacak, aynı zamanda belli bir momentumda hareketin devamlılığı da yeniden donmaları engelleyecektir.

Bir davranışı belli bir frekansta devamlı kılabilmek zaman içerisinde o davranışın bir kültür olmasını sağlar. Korku kültürü bireysel, ailesel ve toplumsal kökenlere dayandığından çok güçlü bir etki ile hayatın ortasında durur. Bu kültürü yenmenin en basit ve temel yöntemi sürekli öğrenme ve gelişme kültürüne sahip takımlar yaratmaktır. Statükoyu besleyen, esnekliği düşük organizasyonlar belirsizlik karşısında doğal seçimin bir parçası olarak kaybolurken, öğrenme ve gelişme kültürüne sahip yapılar esneklik, uyum ve doğru iletişim ile beslendiklerinde her belirsizlikten fırsata dönen bir canlanma ve büyüme ile çıkarlar.

Denemekten korkmayan ve durumsal değişimlerde yönünü değiştirebilen liderler kriz yada belirsizlik anlarında yerinde duranlara göre çok daha az yara alan bir süreç yaşayacaklardır. Her durumda paydaşlar, takım üyeleri ve müşteriler ile temiz ve etkin bir iletişimde olmak ve bunu mümkün olduğu kadar pozitif bir yaklaşımla ele almak problemin yükünü ciddi azaltacaktır.

Belirsizlik kendi saksınızın çiçeği ile değil, botanik bahçesi zenginliğiyle çözülebilir. Farklı disiplinlerin getirdiği zenginlik ile oluşacak olan düşünce çeşitliliği önünüze tahmininizden çok fazla yol sunacaktır.

Ekibinizde mutlaka karmaşık bilgileri analiz edebilen ve bilgi ile karar verebilen kişilerin bulunması belirsizlik mücadelenizde size güç katar. Ancak insan faktörünün olduğu hiçbir yerde duygusal zekayı bir kenara bırakmamalısınız. Bilgi ve rasyonel zekanın yol göstericiliği kadar duyguları ve ilişkileri yönetmenin motivasyonu da oldukça önemli. Unutmamalı ki liderlik tek başına yaşanan bir kavram değil ve tüm liderlerin birçok başka perspektifi görmek ve anlamak zorunluluğu var. Bu sebeple belirsizlik kendi saksınızın çiçeği ile değil, botanik bahçesi zenginliğiyle çözülebilir. Farklı disiplinlerin getirdiği zenginlik ile oluşacak olan düşünce çeşitliliği önünüze tahmininizden çok fazla yol sunacaktır.

“Nereye gideceğini bilmiyorsan yolun hiçbir önemi yoktur Alice” demiş Cheershire Cat atamız. O sebeble ki bahsi geçen tüm konuların öneminin yanında bir liderin en önemli görevi bütün bu hikayenin sonunda ulaşılmak istenen hedefi tanımlamak ve yolculuk boyunca bu hedeften ayrılmamayı garantilemektir. İş birliğinin bu ortak hedefte odaklanması, olası siloların önüne geçilmesi, hatalardan öğrenilmesi, başkalarının iyi uygulamalarının denenmesi ve doğru gelecek öngörüsü için trendlerin takibi hedeften sapmayı engelleyecektir.

Hayatın tüm eğlencesi, tahmin edilemez olması. Sonucunun ne olacağını bildiğimiz her süreç zaman içerisinde bizi statüko yorgunluğuna sokacaktır. Her günü özel kılan bilinmezliğin yanında potansiyel süprizlerin çekiciliğidir.

O yüzden belirsizliği sevin. Çünkü o sizi çok seviyor ve size çok güzel şeyler vermeye hazır.

Ama unutmayın. Sevgi neydi?.. SEVGİ EMEKTİ.

Yorum yaz