FİKİR LİDERLERİ DERGİSİÖNE ÇIKAN HABERLERSOSYAL MEDYA

ÖZEL RÖPORTAJ: Eğrisiyle doğrusuyla iletişim

MARJİNAL PORTER NOVELLI OLARAK KURULDUĞUMUZ İLK GÜNDEN BERİ TÜM MARKALARIMIZA İLETİŞİMİN BÜTÜNSEL YAKLAŞIMIYLA HİZMET VERİYORUZ. SAĞLIKTAN BİLİŞİME, FİNANSTAN İŞ DÜNYASI ÖRGÜTLERİNE, E-TİCARETTEN TURİZME KADAR GENİŞ BİR SEKTÖREL YELPAZEDEKİ MÜŞTERİ PORTFÖYÜMÜZE 360 DERECE İLETİŞİM HİZMETİ SUNUYORUZ. SOSYAL YATIRIMLARIN YÖNETİMİ VE KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK ALANINDA ÖNEMLİ DENEYİMLERE SAHİBİZ VE KENDİMİZİ “PURPOSE” AJANSI OLARAK KONUMLUYORUZ.

“İletişim faaliyetlerinizde dijital dünyayı es geçmeniz bu dönemde kabul edilemez. Başarılı bir iletişim stratejisi için 360 derecelik bir bakış açısıyla ilerlemeniz gerekiyor. Bu strateji içerisinde dijital kanallar strateji bileşenlerinden sadece biri. Stratejinizi çevrimiçi ve çevrimdışı dünyaya uyarlamanız ve bunun yanı sıra çevrimiçi kanallarda çeşitliliği de sağlamanız lazım. Örneğin sosyal medya kanallarında paylaşılacak bir içerik ürettiniz; bu içeriği sadece paylaşmak yeterli değil. Bu içeriğin farklı platformlara nasıl uyarlanabileceğini, hedef kitlenin bu fikri nasıl tüketeceğini, ana fikrinizi nasıl farklılaştırıp üzerine konuşabileceğini de planlamanız gerekiyor.”

Umut Ersoy  &  Serpil Güzel Ün
Dijital Direktör       Marka Direktörü, CHRO

Marjinal Porter Novelli

MARJİNAL PORTER NOVELLI OLARAK KURULDUĞUMUZ İLK GÜNDEN BERİ TÜM MARKALARIMIZA İLETİŞİMİN BÜTÜNSEL YAKLAŞIMIYLA HİZMET VERİYORUZ. SAĞLIKTAN BİLİŞİME, FİNANSTAN İŞ DÜNYASI ÖRGÜTLERİNE, E-TİCARETTEN TURİZME KADAR GENİŞ BİR SEKTÖREL YELPAZEDEKİ MÜŞTERİ PORTFÖYÜMÜZE 360 DERECE İLETİŞİM HİZMETİ SUNUYORUZ. SOSYAL YATIRIMLARIN YÖNETİMİ VE KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK ALANINDA ÖNEMLİ DENEYİMLERE SAHİBİZ VE KENDİMİZİ “PURPOSE” AJANSI OLARAK KONUMLUYORUZ.

Müşterilerimize amaca yönelik benzersiz bir iletişim danışmanlığı hizmeti sunuyoruz. Amaca yönelik çalışmalarımızın ana fikri, tüm markaların sektörel faaliyetlerinin yanı sıra insana, doğaya, gezegene fayda odaklı belli bir amaç için duruş sergilemesi gerektiği gerçeği. Elbette bazı markalar halihazırda bir amaca sahip olabilir ama bu, hedef kitlesi tarafından, daha da önemlisi kendi çalışanları tarafından bilinmeyebilir. Dolayısıyla açıklığa kavuşturulması gerekiyor.

F.L: Marjinal Porter Novelli hakkında bilgi alabilir miyiz?
SERPİL GÜZEL ÜN: 1993 yılında Asuman Bayrak ve Abdürrahim Sönmez tarafından kurulan ve bir yıl sonra Handan Saraç’ın da ortak olduğu Marjinal Porter Novelli, 30 yıldır dünyanın ve Türkiye’nin en önemli markalarına iletişim hizmeti veriyor. 2008 yılından bu yana 100 ülkede 60 ofisiyle faaliyet gösteren dünyanın en büyük iletişim ağlarından biri olan Porter Novelli’nin Türkiye ofisi olarak çalışıyoruz. Porter Novelli’nin dahil olduğu Omnicon Public Relations Group ise 330’dan fazla ofisteki 6000 iletişim uzmanı ile dünyanın en büyük halkla ilişkiler ajanslarından biridir.

Marjinal Porter Novelli olarak kurulduğumuz ilk günden beri tüm markalarımıza iletişimin bütünsel yaklaşımıyla hizmet veriyoruz. Sağlıktan bilişime, finanstan iş dünyası örgütlerine, e-ticaretten turizme kadar geniş bir sektörel yelpazedeki müşteri portföyümüze 360 derece iletişim hizmeti sunuyoruz. Sosyal yatırımların yönetimi ve kurumsal sosyal sorumluluk alanında önemli deneyimlere sahibiz ve kendimizi “purpose” ajansı olarak konumluyoruz. Bugün markaların sadece karlılık için değil, dünyaya ve topluma fayda sağlayarak sorumlu davranmaları gerekiyor. Marjinal Porter Novelli olarak kurumların var oluş amaçlarını (purpose) keşfetmelerini ve bunları daha iyi anlatmalarını sağlıyoruz. Bunlara ek olarak “Hayvan Dostu Şirket” inisiyatifinin kurucusu olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 70 profesyonel arkadaşımızla birlikte çalışma alanımızı dört ayaklı 22 (20 kedi, 2 köpek) can dostumuzla paylaşıyoruz.

Ajansın sektördeki yeri ve diğer ajanslardan farklı kılan, ayrıştıran unsurlar nelerdir?
SERPİL GÜZEL ÜN: Marjinal Porter Novelli olarak 360 derece sunduğumuz iletişim hizmetlerin genişliği ve derinliği nedeniyle benzersiz olduğumuzun bilincindeyiz. Bunun en büyük göstergesi markaların bizimle ortalama çalışma süresi. Marjinal Porter Novelli’nin hizmet verdiği markaların bizimle çalışma süresi ortalama 8 yıl. Bu rakam sektör ortalamasının çok üzerinde. Bu da bizi sektördeki diğer firmalardan ayrıştıran önemli özelliklerimizden biri. Bunun altında yatan en büyük neden en önemli hedefimizin müşteri sayısını artırmaktan ziyade hizmetlerimizden mutlu markalar yaratmak olmasıydı. Bu bakış açımız sayesinde, geride bıraktığımız 30 yılda, çalıştığımız markaların, diğer markalara referans olmasıyla hizmet verdiğimiz marka sayısını artırdık. Klasik iletişim disiplinlerinin tümüne sahip olmanın yanı sıra neredeyse 20 yılı aşkındır teknoloji ve mobil projeler üreten, hizmet verdiği markaların dijital dönüşümüne katkı sağlayan, müşteriyle masanın aynı tarafında oturan ve bir ajanstan ziyade onların ekibi gibi çalışan bir yaklaşımımız var.

Müşterilerimize amaca yönelik benzersiz bir iletişim danışmanlığı hizmeti sunuyoruz. Amaca yönelik çalışmalarımızın ana fikri, tüm markaların sektörel faaliyetlerinin yanı sıra insana, doğaya, gezegene fayda odaklı belli bir amaç için duruş sergilemesi gerektiği gerçeği. Elbette bazı markalar halihazırda bir amaca sahip olabilir ama bu, hedef kitlesi tarafından, daha da önemlisi kendi çalışanları tarafından bilinmeyebilir. Dolayısıyla açıklığa kavuşturulması gerekiyor.

Medyanın dönüşümü: Yeni medya hakkında neler söylemek istersiniz?
UMUT ERSOY: Yeni medya, medya evriminin dijitale yönelmesiyle hayatımıza girmiş bir kavram. Yıllardır konuştuğumuz dijitalin önemi pandemi döneminde daha iyi anlaşıldı ve bir evrim yaşadı; marka toplantılarının, basın toplantılarının, yeni ürün ve hizmet tanıtımlarının çevrimiçi olarak yapılmasına alışıldı; konvansiyonel mecraların da bu değişime katılmasıyla ve dijital kanallarını güçlendirmeye çalışmasıyla yıllardır söylediğimiz her mecrada içerik yolculuğu kabul görmeye ve istenmeye başlandı. Pandemi dönemi markaların kendi mecralarını daha fazla geliştirmelerine olanak sağladı ve buralara yatırımlarını artırdı. Tabii yeni medya diye konuştuğumuz bu kavramın da ne kadar yeni olduğunu tartışmak gerekiyor. Marjinal Porter Novelli olarak bu alana çok uzun yıllardır yatırım yapıyor, müşterilerimizin de yatırım yapmasını sağlamaya çalışıyoruz. O nedenle bu geçiş hem bizim hem de müşterilerimiz için çok kolay bir şekilde gerçekleşti.

Proje iletişiminde dijital ile geleneksel mecralar nasıl bir bütünlük ve iş birliği içerisinde olmalı?
UMUT ERSOY: Biri olmadan diğerini yapmak mümkün değil. Marka stratejilerini mümkün olan her platforma uyarlamanız gerekiyor. Dijital mecrayı kapsadığınız kadar geleneksel mecraları da atlamamalısınız. Bugün hedef kitleniz her mecradaysa sizin de her mecrayı kapsamanız gerekiyor. Bunun yolu da farklı alanlarda kitlenizin karşısına çıkmakla mümkün. İnsanların sosyal medyada bir içeriğe harcadığı zaman ortalama 1,3 saniye. Sizin üzerine günlerce çalıştığınız mesajı hedef kitleniz sadece 1,3 saniyede geçiyor. Milyonlarca lira harcadığınız reklamlar en fazla 6 saniye izleniyor. Üstelik bunu yapan sizler gibi yüzlerce marka var. Burada ayrışmak ve farklılaşmak, hedef kitlenizin karşısına farklı mecralarda çıkmakla mümkün. Bu nedenle mesajlarınızı verdiğiniz tüm kanalları çeşitlendirmek gerekiyor. İçeriği hedef kitlenin tüketebileceği tarzda vermeli, mümkün olduğunca basit anlatmalı ve hazırladığınız içeriği tüm kanallarda bir seyahate çıkartmalısınız.

Marjinalde hem çalışanlar hem de markalarla iş birlikleriniz uzun soluklu oluyor. Bu başarının formülü nedir?
SERPİL GÜZEL ÜN: Marjinallilerin ajansımızda çalışma ortalaması 8 yıl. Marjinal Kültürü 30 yıl önce temelleri atılmış, 30 yıldır her Marjinallinin üzerine ekleme yaptığı, içselleştirilmiş bir kültür. Kurum hafızasının oluşması, gelecek nesillere aktarılması için bunun çok önemli ve değerli olduğunu düşünüyoruz. Marjinal Porter Novelli’nin uzun yıllar çalışmaktan keyif alınan bir ajans olmasının altında Marjinal kültürünün getirdiği birlikte eğlenme, eğlenirken öğrenme var. Bunu sürekli sağlamak için de tüm Marjinalliler etkinlik ajansı gibi çalışır. Öğrenen ve öğreten bir organizasyonumuz var. Genç insanlara inancımız ve henüz yolun başındaki genç arkadaşlarımıza sağlamayı hedeflediğimiz katkı doğrultusunda yeni Marjinalliler yetiştirmek asli görevlerimiz arasında.

Türkiye’nin en beğenilen şirketleri Marjinal Porter Novelli ile çalışıyor. Kendimizi tanıtma çabasına girmeden, konkurlara katılmadan, müşteri hizmet kalitemizi sürekli artırarak bugünlere geldik. Bizim sektörde, “Şu şirket ajansından memnun değilmiş, hemen teklif yollayalım!” yaklaşımı vardır. Bu bizde asla olamaz. Şirketler bizi duyar ve çalışmak için gelir. İşte bu network’ümüzün gücüdür. Müşterilerle ilişkilerimize gelince; hatırlamanın önemine olan inancımızla bir CRM sistemimiz var. Paydaşlarımız hakkında unutmamamız gerekenler bize dü- zenli hatırlatılıyor. 2002’den bu yana 21 yıldır aralıksız yayımladığımız Marjinal Yaklaşımlar e-bültenimiz var.

Müşterilerimize amaca yönelik benzersiz bir iletişim danışmanlığı hizmeti sunuyoruz. Amaca yönelik çalışmalarımızın ana fikri, tüm markaların sektörel faaliyetlerinin yanı sıra insana, doğaya, gezegene fayda odaklı belli bir amaç için duruş sergilemesi gerektiği gerçeği. Elbette bazı markalar halihazırda bir amaca sahip olabilir ama bu, hedef kitlesi tarafından, daha da önemlisi kendi çalışanları tarafından bilinmeyebilir. Dolayısıyla açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Tüketici açısından bakıldığında “Neden varsınız?”, markanın çalışanları açısından bakıldığında ise “Neden bu marka için çalışıyorum?” sorularının cevaplarının net olması gerekiyor.

Ekibe yeni katılanlar akışa ve şirketin kültürüne nasıl adapte oluyorlar?
SERPİL GÜZEL ÜN: Kültürümüzde sevdiğimiz işi yapmak, yeteneklerimize göre iş çemberimizi değiştirmek, sorumluluk alanlarımızı genişletmek, esnek çalışma saatleri, mekândan bağımsız çalışabilme, doğum günü izni, happy hour günleri, takdir ödülleri, kıdem töreni, çalışanların seçtiği Marjinal EN’ler ve kurum içi girişimciliğin teşvik edilmesi bulunuyor. 30 yıl içerisinde Marjinalliler arasından 10 girişim çıkmış olması da oldukça gurur verici. Freud, “Güzel bir hayat için sevdiğin işi yapmak ön koşul ve aslında mutluluğun da anahtarıdır” demiş. Marjinal Porter Novelli işte böyle bir yer!

Dijital/Sosyal Medya departmanınızdan ve faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
UMUT ERSOY: Sosyal ağlarla birbirine bağlı ve şimdiye dek görülmemiş bir hızda değişmekte olan, küresel bir dünyada yaşıyoruz ve biz Marjinal Porter Novelli olarak yine de değişimlerin gelmesini bekleyen değil, sektörü dönüştüren güç olmayı hedefliyoruz. Tutkumuzun temeli burada yatıyor.

Dijital departmanımız 2001 yılından itibaren bünyemizden hizmet veriyor. Sosyal medyanın artık alternatif bir evren olmanın da ötesine geçerek merkeze yerleştiği yeni halkla ilişkiler çağında kilit alanlar; müşteri odaklı yeni bir yapı, öngörülü kavrayışlar ve dijital yetenekler gibi farklılıklardır. Daha önce asla “aynılaştırılamaz” diye bakılan iki mecranın -geleneksel medya ve sosyal medya- bugün şaşırtıcı bir şekilde iç içe geçmesi bu alana artık çeşitliliklerin merceğinden, disiplinler arası açıdan bakılmasını zorunlu kıldı. Sosyal medyanın önemini ilk kavrayan ajanslardan biri olarak yeniliklere ve yenilikçiliğe öncü olan Marjinal Porter Novelli özellikle bu son yenilenme süreci içerisinde geleneksel halkla ilişkiler alanları dışında da birçok çalışan istihdam etti ve çok sayıda müşterisi için genişletilmiş ya da her yönüyle eksiksiz bir biçimde entegre edilmiş marka yönetimi faaliyeti geliştirdi.

Tüm çabalarımız, sıra dışı bir küresel hizmet vererek müşterilerimizin benzersiz ihtiyaçlarını kendi evrenimizin merkezine yerleştirmeyi hedeflemek. Marjinal Porter Novelli olarak, bu alanda çalışmaya başladığımız ilk günden bu yana iletişim dünyasında öncü olduk ve hep aynı noktada kalmayı ifade eden statükoya karşı çıkma özelliğimizin DNA’mızın bir parçası olmasını sağladık. Ekibimizin, müşterilerine duyması gerekenleri iletmesini sağlayan da bu değerdir. Günümüz ikliminde, kurumlara bir ajansın verebileceği en büyük hizmet de budur.

Sosyal medyanın önemini ilk kavrayan ajanslardan biri olarak yeniliklere ve yenilikçiliğe öncü olan Marjinal Porter Novelli özellikle bu son yenilenme süreci içerisinde geleneksel halkla ilişkiler alanları dışında da birçok çalışan istihdam etti ve çok sayıda müşterisi için genişletilmiş ya da her yönüyle eksiksiz bir biçimde entegre edilmiş marka yönetimi faaliyeti geliştirdi.

Günümüzdeki iletişim faaliyetlerinde dijitalin yeri hakkında neler söyleyeceksiniz?
UMUT ERSOY: We Are Social’ın raporuna göre Türkiye’deki internet kullanıcılarının internette günlük olarak harcadığı ortalama zaman 7 saatin üzerinde. Türkiye’de sosyal medya kullanıcı sayısı nüfusun yaklaşık olarak yüzde 73’üne ulaştı.

İletişim faaliyetlerinizde dijital dünyayı es geçmeniz bu dönemde kabul edilemez. Başarılı bir iletişim stratejisi için 360 derecelik bir bakış açısıyla ilerlemeniz gerekiyor. Bu strateji içerisinde dijital kanallar strateji bileşenlerinden sadece biri. Stratejinizi çevrimiçi ve çevrimdışı dünyaya uyarlamanız ve bunun yanı sıra çevrimiçi kanallarda çeşitliliği de sağlamanız lazım. Örneğin sosyal medya kanallarında paylaşılacak bir içerik ürettiniz, bu içeriği sadece paylaşmak yeterli değil. Bu içeriğin farklı platformlara nasıl uyarlanabileceğini, hedef kitlenin bu fikri nasıl tüketeceğini, ana fikrinizi nasıl farklılaştırıp üzerine konuşabileceğini de planlamanız gerekiyor.

Biz dijital projeleri 4 adımda toparlıyoruz. Strateji, uygulama, dağıtma ve raporlama. Bunların hepsi dijital iletişimin temelini oluşturuyor. Öncesinde hedefinizi belirlemeli ve mevcut durumun analizini yapmalısınız ki proje sonucunda nereden nereye geldiğinizi görebilesiniz. Her ürünün en kaliteli, her markanın en avantajlı ürünü sunduğunu iddia ettiği bir dünyada ürünün doğrudan reklamını yapmak ne yazık ki kullanıcıda karşılık bulmuyor. Bunun yerine vermek istediğiniz mesajı farklı bir hikâye kurgusu içerisinde, kolay anlaşılır ve kolay tüketilebilir şekilde vermeniz gerekiyor. Ürettiğiniz bu içeriği de ne kadar farklı mecraya uyarlayabildiğiniz de başka bir kriter. Dijital dünyada yaptığınız iletişimi mutlaka raporlamalısınız. Günün sonunda oluşturduğunuz stratejinin nereleri iyi çalıştı, nereleri istenilen verimi sağlayamadı, bunları belirlemeli ve bir sonraki adım için hazırlık yapmalısınız.

İlaç ve sağlık sektörü için dijitalin avantajlarını aktarır mısınız?
UMUT ERSOY: Sektördeki regülasyonlar nedeniyle bir ilacın tanıtımını yapamıyorsunuz ancak burada sağlık sektörüne düşen, kullanıcıları doğru bilgilendirmek ve hastalık, AR-GE ve inovasyonlarla ilgili doğru içeriği kullanıcıyla buluşturabilmektir.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir teşhis konulduğunda hasta veya hasta yakınlarının baktığı ilk yer internet oluyor. O konuyla ilgili yazılan onlarca içerikten doğru olana ulaşmak kullanıcı için epey meşakkatli bir süreç. Yanlış yönlendirmeler, tıklamayı artırmaya yönelik başlıklar kullanıcılara büyük zarar veriyor. Bir hastalıkla ilgili farkındalık önceliklerinden biri de ilaca yönlendirmeden hastalıkla ilgili insanları doğru bilgilendirmek olmalıdır. Dijitalin kamuoyuna doğru bilgileri aktarma konusunda önemli bir rolü var.

Sivil toplum örgütleri ile yakın çalışmalar sürdürüyorsunuz. Bu alanın önemi ve yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?
SERPİL GÜZEL ÜN: Biz 30 yıldır 100’den fazla STK’ya destek verdik. Şu anda da 360 derece hizmetlerimizle 20’nin üzerinde STK’ya tüm ihtiyaçlarına yönelik iletişim desteği veriyoruz. Bunun en olumlu etkisi Marjinallilerin “Biz, insanlar ve hayvanlar için çalışıyoruz. İyilik için çalışıyoruz” duygusunu hissetmeleri, hayatın anlamını bu açıdan da sorgulamaları.

2016 yılında markalarla sivil toplumu buluşturmak ve topluma fayda sağlayan iş birlikleri geliştirmek üzere MarjinalSosyal oluşumunu hayata geçirdik. MarjinalSosyal, yıllar içerisinde ihtiyaçların gelişmesi ve sürdürülebilirlik kavramının tüm dünyada önem kazanmasıyla birlikte, markaların kendi kolektif amaçlarını bulmasına ve sürdürülebilirlik alanında projeler geliştirerek toplumda fark yaratmasına yardımcı olmak üzere çalışmalarını yürüten bir sosyal fayda platformu haline geldi. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA’lar) çerçevesinde projeler ve iş birlikleri oluşturmasının yanı sıra, markalara sosyal yatırımlarını doğru yönetebilme ve bu amaç doğrultusunda doğru stratejiler geliştirme konularında eğitimler vermekte, kurum içi çalışan bağlılığını arttırma üzerine etkinlikler tasarlıyor. Türkiye’de sivil toplum ve bağış bilincini güçlendirme hedefiyle yola çıkan Sosyal Bağış Hareketi, deprem felaketinin ardından gerçekleştirdiğimiz; merkeze gençleri alan, araştırmalar, iyi örnekler ve birbirinden değerli çalışmalarla zenginleşen “Gençlik Ne Yapsın?” serisi MarjinalSosyal ekibinin katkılarıyla gerçekleşerek STK’ların sesini yükseltebildiği önemli ve değerli çalışmalar oldu.

Yorum yaz