FARKINDALIKKADIN SAĞLIĞISAĞLIK

Türkiyede 3 milyon kadını etkileyen hastalık : ENDOMETRİOZİS

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Doç. Dr. Bahar Yüksel Özgör bildiriyor: Endometriozis, Türkiye'de 3 milyon kadını etkiliyor.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Doç. Dr. Bahar Yüksel Özgör bildiriyor: Endometriozis, Türkiye’de 3 milyon kadını etkiliyor.

Endometriozis, toplumda çok sık duyulan adı ile çikolata kisti hastalığı,kadınların hayatını zorlayıcı ancak genellikle de göz ardı edilen kronik bir hastalık. Endometriozis ergenlikten menapoza kadar her yaştaki kadını etkileyen ciddi karın ağrıları yapabilen uzun süreli bir durumdur.

Rahim içi zarının, bir başka deyişle endometrium tabakasının rahim dışında (örneğin; karın boşluğunda, yumurtalıklarda veya vücudun herhangi bir yerinde) oluşmasına endometriozis denir.

Bilinenin aksine, bu tür kistler sadece yumurtalıkları değil tüm organları etkileyebilir. Mesela akciğer, mesane, sinir sistemi,sindirim sistemi gibi.Endometriozis farklı kişilerde farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Bazı kişiler sadece gebe kalmakta zorlanınca hastalıklarını öğrenirken geri kalan %80 hasta ciddi ağrılar çekip ve hatta organ kayıpları yaşayabilir.

Endometriozis tanısı hekim muayenesi ve gerek duyulması halinde ameliyatla konulan bir hastalıktır. Tedavisinde de hormon bazlı pek çok ilaç, destekleyici vitaminler, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri ve yanıtsızlık durumunda da cerrahi yaklaşımlar yer alır.

Tedavinin düzenlenmesinde multidisipliner yaklaşım olmaza olmazdır. Fizyoterapistler, akupunktur uzmanları, algologlar, beslenme uzmanları, homeopatlar ve psikologlar gibi diğer sağlık profesyonelleri ile görüşmek endometriozisli kişiler için çok yararlı olabilir. Ayrıca takviyelerin son araştırmalara göre bu tür hem hormonal hem bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklarda çok büyük bir rol oynadığını ortaya koymaktadır.

Endometriozis ilerleyici bir durum olduğundan, semptomlar genellikle daha hafif başlar ve zamanla kötüleşir. Bu nedenle hastalığın farkındalığı en az tedavisi kadar önemlidir.

Bir süredir bu konu üzerinde farkındalık yaratmak ve bilimsel çalışmalara olanak sağlamak için kurulmuş bir dernek mevcut  (https://endoturkiye.org/). Endometriozis hastalığı oldukça geniş bir konu olmasına rağmen farkındalık tüm dünyada ve Türkiye’de az. EndoTürkiye tarafından yapılan ankette Türkiye’deki sıklığı %18 – üreme çağında yaklaşık 3 milyon kadın- olduğu saptanmıştır. Dernek bu 3 milyon kadının ve yakınlarının yanında olmayı bir yandan onlara destek olurken bir yandan bilim camiasında da fark yaratmayı amaçlamaktadır.

Hem güçlü bir ekipten oluşan gerek yönetim kurulu gerekse destekçileri ile hem de yurt dışındaki kardeş endometriozis dernekleri ile Endo Türkiye uzun yıllardır gölgede kalmış bu hastalığı gün yüzüne çıkarmayı hedeflemektedir.

Yorum yaz