FİKİR LİDERLERİ DERGİSİİLAÇ ENDÜSTRİSİNADİR HASTALIKLARÖNE ÇIKAN HABERLER

Nadir hastalıklar ve Nestle Health Science Vitaflo

Fikir Liderleri Dergisi, yeni sayısında, ilaç ve sağlık sektörünün nadir hastalıklar alanında faaliyette bulunan ulusal ve global şirketlerine yer verdi. Bu konuda, sektörün etkin oyuncularından Nestle HealthScience'ın Vitaflo İş Birimi Kategori Müdürü Murat Başar’ın sözcülüğünde keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.
Fikir Liderleri Dergisi, yeni sayısında, ilaç ve sağlık sektörünün nadir hastalıklar alanında faaliyette bulunan ulusal ve global şirketlerine yer verdi. Bu konuda, sektörün etkin oyuncularından Nestle HealthScience‘ın Vitaflo İş Birimi Kategori Müdürü Murat Başar’ın sözcülüğünde keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Röportajı sizler için burada da uyum kurallarına uygun olarak yayımlıyoruz.
“Nestlé Health Science Vitaflo, doğumsal nadir hastalıklar için inovatif, uzmanlaşmış klinik beslenme ürünleri geliştirmede öncü konumda olan bir markadır.”

Nadir Hastalıklar ve
Nestlé Health Science Vitaflo

Murat Başar
Nestlé Health Science Vitaflo İş Birimi Kategori Müdürü

VITAFLO OLARAK NESTLÉ HEALTH SCIENCE’IN, HASTALARIN HAYATLARINA DOĞRUDAN DOKUNAN, ÜRÜNLERİ İLE YAŞAMSAL TEDAVİLERİNİ SAĞLAYAN ÖZEL BİRİMİ OLARAK 20 YILI AŞKIN SÜREDİR DÜNYADA HEM NADİR HASTALIKLARDAN DOĞUMSAL METABOLİK HASTALIKLARDA, HEM DE BÖBREK HASTALIKLARI, İLACA DİRENÇLİ EPİLEPSİ GİBİ HASTALIĞA ÖZEL DURUMLARDA YENİLİKÇİ VE ÖZEL KLİNİK BESLENME ÜRÜNLERİ GELİŞTİRİYORUZ.

F. L: Sizi tanıyabilir miyiz?
M. BAŞAR: Çalışma hayatıma henüz üniversite öğrencisiyken satış temsilcisi olarak başladım. İlaç sektöründen önce 6 yıl boyunca doğrudan satış tecrübesi edindikten sonra yaklaşık 21 yıl önce tıbbi mümessil olarak başladığım sektör kariyerime, İstanbul Üniversitesi’nde MBA eğitimimi tamamladıktan sonra ürün müdürü olarak devam ettim. Ürün müdürlüğünün tüm kademelerinde çalıştıktan sonra digital pazarlama alanında da çalışma fırsatım oldu. Yedi yıl önce oral beslenme desteği platform yöneticisi olarak katıldığım Nestlé Health Science’da iş hayatıma son beş yıldır Vitaflo iş birimi kategori müdürü olarak devam ediyorum. Vitaflo iş birimimiz Vitaflo International’ın önderliğinde Nestlé Health Science Türkiye çatısı altında spesifik tıbbi beslenme alanlarında çözümler sunmaktadır.

Nestlé Health Science Vitaflo’nun güncel faaliyetlerini kısaca anlatır mısınız? Nestle Health Science Vitaflo, doğumsal nadir hastalıklar için inovatif, uzmanlaşmış klinik beslenme ürünleri geliştirmede öncü konumda olan bir markadır. Vitaflo’nun amacı, hasta için en kabul edilebilir ürünlerin erişilebilir olmasını sağlayarak, en son araştırmalarla modern yaşam tarzı gereksinimlerini birleştiren ürünler sunmaktır. Hastaların gereksinimlerini karşılamak için sürekli kendini geliştiren Vitaflo, hastalara seçme olanağı sunan ve terapötik diyetlere uyum göstermelerinde onlara yardımcı olan ürünler geliştirmeye devam etmektedir.

Nadir hastalıklara sahip bireylerin tedaviye erişimleri kadar, yaşamlarını sürdürürken bir takım zorluklarla karşılaştığını görüyoruz. Doğumsal metabolik hastalıklarla mücadele eden hastalarla ilgili istatistiksel veriler nelerdir? Avrupa ve diğer gelişmiş ülkelerde iki binde bir ya da daha az sıklıkta görülen, çoğu ilerleyici, metabolik, kronik ve bazıları ölümcül olabilen hastalıklar “nadir hastalık” olarak adlandırılıyor. Literatürde tanımlanmış yaklaşık 8 bin nadir hastalık bulunurken bu hastalıkların yüzde 80’inin genetik geçişli olduğu biliniyor. Hastaların yaklaşık yüzde 50’sini çocuklar oluştururken bu hastalıkların yüzde 95’inin tedavisinin olmaması nedeniyle hasta çocukların yüzde 30’u ne yazık ki 5 yaşına kadar hayatta kalmayı başaramıyor.(1)

Dünya genelinde yaklaşık 350 milyon kişi nadir bir hastalığa sahip. Türkiye’de ise her 16 kişiden 1’inde görülen nadir hastalıklar, ülke nüfusunun 5 milyonuna denk geliyor. Kendine ait özellikleri bulunan bu hastalıklarda özel bakım ve tedavi yöntemlerine, ilaçlara, sarf malzemelerine, özel besinlere ve tıbbi cihazlara gereksinim duyuluyor. Hastalıklar nadir olsa da ortaya çıkan sonuçlar hasta olan birey, ailesi ve toplum açısından da çok ağır ve zorlu bir süreç olabiliyor.(1)

KENDİNE AİT ÖZELLİKLERİ BULUNAN NADİR HASTALIKLARDA ÖZEL BAKIM VE TEDAVİ YÖNTEMLERİNE, İLAÇLARA, SARF MALZEMELERİNE, ÖZEL BESİNLERE VE TIBBİ CİHAZLARA GEREKSİNİM DUYULUYOR. HASTALIKLAR NADİR OLSA DA ORTAYA ÇIKAN SONUÇLAR HASTA OLAN BİREY, AİLESİ VE TOPLUM AÇISINDAN DA ÇOK AĞIR VE ZORLU BİR SÜREÇ OLABİLİYOR.

Nesté Health Science olarak bu konuda ne tür çalışmalarınız bulunuyor? Nestlé Health Science’ın 2010 yılındaki global bir satın alma ile bünyesine dahil ettiği ve özgün yapısını koruyarak Liverpool’un İngiltere merkezli uluslararası yönetimini sürdürdüğü Vitaflo International olarak hastalığa özel çözüm odaklı ürünlerimiz ile, 2013 yılından bu yana Türkiye’deki varlığımızı sürdürüyoruz. Vitaflo olarak Nestlé Health Science’ın, hastaların hayatlarına doğrudan dokunan, ürünleri ile yaşamsal tedavilerini sağlayan özel birimi olarak 20 yılı aşkın süredir dünyada hem nadir hastalıklardan doğumsal metabolik hastalıklarda, hem de böbrek hastalıkları, ilaca dirençli epilepsi gibi hastalığa özel durumlarda yenilikçi ve özel klinik beslenme ürünleri geliştiriyoruz.

Nadir hastalıklara sahip bireylere beslenme çözümleri sunan bir firma olarak bu alandaki vizyonunuz nedir? Vitaflo olarak hastalığa özel ürünlerimizi güncel rehberlere göre sürekli yeniliyoruz. Hastalarımız için Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek kolaylıkla taşınabilen, ölçme ve tartma gerektirmeyen saşe ve poşlardan oluşan ürün sistemiyle tedavi süreçlerinde hasta uyumunu arttırıyoruz. Aynı zamanda, Vitaflo International’da bulunan ürünlerimizi önümüzdeki yıllarda Türkiye’deki hastaların kullanımına sunmak üzere de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye’de protein metabolizması bozukları olan fenilketonuri (PKU), akça ağaç şurubu idrar hastalığı (MSUD), tirozinemi (TYR) ve homosistinuri (HCU) gibi nadir hastalıklarda özel ürünlerimizi hastaların erişimine sunuyoruz. Vitaflo olarak, diğer bir nadir hastalık olan glikojen depo hastalığında (GSD) dünyada ve Türkiye’de tek olan ürünümüzle de eşsiz bir tedavi seçeneği bulunduruyoruz. Ayrıca, süte benzer şekilde kullanılabilen ürünümüzle doğuştan metabolik hastalıkların ve böbrek hastalıklarının diyet yönetimine destek oluyoruz.

Nestle Health Science Vitaflo’nun yakın gelecek planlarından kısaca bahseder misiniz? Böbrek hastalarının diyet yönetimlerinde yenilikçi çözümler sunmak için çok yoğun bir şekilde çalıştığımızı paylaşmak isterim. Çok kısa bir süre önce bu alanda ruhsatını aldığımız bir ürünümüzün olduğunu da belirtirim. Diğer bir yandan da ketojenik diyet yönetiminde kullanılmak üzere öncü ve diyete uyumu artıracak yeni ürünlerimiz için çalışmalarımızın devam etmekte olduğunu söyleyebilirim.


Referans:
1. https://www.nadirhastaliklaragi.org.tr/nadir-hastalik-nedir (E.T. 11.04.2023)

 

Yorum yaz