FARKINDALIKİLAÇ ENDÜSTRİSİÖNE ÇIKAN HABERLERSOSYAL SORUMLULUK

Gilead’dan HIV test kiti bağışıyla “Hayata Pozitif Destek”

35 yıldır HIV/AIDS alanında yenilikçi tedaviler geliştirmeye odaklanarak bu hastalıkların ölümcül olmaktan çıkıp, yönetilebilir hale dönüştürülmesi için çalışan Gilead, Türkiye’de anonim teste erişimi desteklemek amacıyla “Hayata Pozitif Destek” HIV test kiti bağış programını duyurdu.
35 yıldır HIV/AIDS alanında yenilikçi tedaviler geliştirmeye odaklanarak bu hastalıkların ölümcül olmaktan çıkıp, yönetilebilir hale dönüştürülmesi için çalışan Gilead, Türkiye’de anonim teste erişimi desteklemek amacıyla “Hayata Pozitif Destek” HIV test kiti bağış programını duyurdu.

Güncel araştırmalara göre Türkiye’de HIV ile yaşayan bireylerin yalnızca bir bölümü tanıya erişebiliyor. Bu da HIV testine erişimi hayati derecede önemli kılıyor. HIV tedavisinde dünyanın ilk tek tablet rejimini geliştirerek enfeksiyonu çaresiz bir hastalık olmaktan çıkartıp, kronik bir sağlık durumuna dönüştürmeyi başaran Gilead, ülkemizde anonim test imkanlarına erişimin artırılması ve risk altındaki bireylerin tanı öncesi farkındalığına katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirdiği “Hayata Pozitif Destek” bağış programını sürdürüyor. Program kapsamında hali hazırda HIV/AIDS Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri (GDTM)’lerde kullanılan testler ile aynı spesifikasyona sahip ücretsiz HIV test kiti bağışında bulunulacak. İlgili kurum ve kuruluşlar bağış talepleri için hayatapozitifdestek@gilead.com adresinden konuyla ilgili iletişime geçebilecekler. Bağış programı kapsamında tüm resmi kurum, dernek, STK, laboratuvar ve üniversiteler tarafından iletilecek bağış talepleri değerlendirilecek.

Gilead Medikal Direktörü Dr. Serhan Sevgi HIV’le mücadelede teste erişimin önemine şu sözlerle dikkat çekti: “Sağlık Bakanlığı’nın 2019-2024 yılları arasını kapsayan Türkiye HIV/AIDS Kontrol Programı’nda da yer aldığı üzere özellikle risk altında bulunan bireylere yönelik özel programların geliştirilmesi ve uygulanması enfeksiyonun yayılımının önlenmesinde önemlidir. HIV/AIDS’ten korunma ve bulaş yolları hakkında bilgi verilmesi, ücretsiz ve gizlilik esasları içerisinde HIV test hizmetinin sunulması, test öncesi ve sonrasında danışmanlık hizmetinin sunulması, tedavi için doğru merkeze yönlendirme yapılabilmesi ve tedavi devamlılığının sağlanması HIV/AIDS’in kontrolünde önemli noktalardan biridir. Çünkü, erken tanı, uygun tedavi ve tedavinin devamlılığı sayesinde HIV ile yaşayan bireyler bulaştırıcı olmadan uzun süre sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürebilmektedir.

Gilead Türkiye desteğiyle IQVIA tarafından yayımlanan “COVID-19 Dönemi Sonrası HIV Politikaları Raporu[1]na göre HIV vakaları Türkiye’de son 10 yılda 8 kat artış gösterdi. Yapılan bilimsel modellemelerde, Türkiye’deki enfekte birey sayısının, saptanamayan vakalarla birlikte, en az iki kat daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Bununla birlikte Türkiye, tedaviye erişim ve tedavide başarılı ancak, test ve tanıda hedeflerin gerisinde. Ülkemizde anonim test imkanlarına erişimin artırılması ve toplumda HIV farkındalığının yaygınlaştırılması, alınması gereken acil aksiyonlar arasında yer alıyor. Gilead olarak bu sorumluluk bilinci ile risk altındaki bireylerin anonim teste erişim imkanlarını artırmayı hedefliyoruz.

“Hayata Pozitif Destek” bağış programı Sağlık Bakanlığı 2019-2024 Türkiye HIV/AIDS Kontrol Programı’nın  3 temel amacı olan HIV/AIDS yeni vaka sayısı ve enfeksiyona bağlı ölümleri azaltmak, HIV/AIDS’e yönelik sağlık hizmetlerinin kapasitesini geliştirmek ve HIV ile yaşayan bireylere yönelik ayrımcılığı ve mahremiyet ihlallerini önlemek amaçlarının her birine katkı sağlıyor.”

Yorum yaz