FARKINDALIKFİKİR LİDERLERİ DERGİSİÖNE ÇIKAN HABERLERSOSYAL SORUMLULUKSTK

Engelli bireyler büyük afetlerde çok farklı problemlerle baş etmek zorunda kalıyorlar

TSÇV Genel Direktörü Nigar Evgin; “Deprem Gerçeği ve STK'ların Gösterdiği Refleks, Aldığı Pozisyon” dosya konusu özelinde Şubat depremiyle birlikte TSÇV - Cerebral Palsy Türkiye'nin bu konuda gerçekleştirdiği ve süregelen, planlanan faaliyetlerini Fikir Liderleri Dergisi ile paylaştı.
TSÇV Genel Direktörü Nigar Evgin; “Deprem Gerçeği ve STK’ların Gösterdiği Refleks, Aldığı Pozisyon” dosya konusu özelinde Şubat depremiyle birlikte TSÇV – Cerebral Palsy Türkiye’nin bu konuda gerçekleştirdiği ve süregelen, planlanan faaliyetlerini Fikir Liderleri Dergisi ile paylaştı.

TSÇV – Cerebral Palsy Türkiye

Nigar Evgin
TSÇV Genel Direktörü

“Şubat ayında ülkemizde meydana gelen afet sonrasında deprem bölgesindeki engellilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere hızlıca aksiyona geçtik.”

ENGELLİ BİREYLER ÖZEL BAKIM VE İLGİ İLE GELİŞİMLERİNİ SÜRDÜREBİLİYOR. ENGELLİ BİREYLER VE ONLARA BAKIM VEREN AİLELERİ KONFOR ALANLARINDAYKEN DAHİ BÜYÜK SORUNLARLA BAŞ BAŞAYKEN DEPREM GİBİ BÜYÜK BİR AFET DURUMUNDA ÇOK DAHA FARKLI PROBLEMLERLE BAŞ ETMEK ZORUNDA KALIYORLAR.

F. L: Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın 50 yıllık köklü bir kurum olduğunu biliyoruz ve aynı zamanda da deprem yardımlarına hız kesmeden devam ettiğinizden de haberdarız, sizden bu zamana kadar yaptığınız yardımların detaylarını rica edebilir miyiz?
NİGAR EVGİN: Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı – Cerebral Palsy Türkiye’de Cerebral Palsy’li çocuk ve erişkinlerin günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmelerini ve meslek hayatına dâhil olabilmelerini amaçlayarak teşhis, tedavi ve eğitim hizmeti veriyoruz. Engelli bireyler özel bakım ve ilgi ile gelişimlerini sürdürebiliyor. Engelli bireyler ve onlara bakım veren aileleri konfor alanlarındayken dahi büyük sorunlarla baş başayken deprem gibi büyük bir afet durumunda çok daha farklı problemlerle baş etmek zorunda kalıyorlar.

Şubat ayında ülkemizde meydana gelen afet sonrasında deprem bölgesindeki engellilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere hızlıca aksiyona geçtik. Bölgedeki gelişmeleri yakından takip edebilmek ve stratejimizi oluşturabilmek için ilk olarak Deprem Koordinasyon Kurulumuzu kurduk. Akut dönemde depremden etkilenen aileler için gıda, hijyen ve kıyafet temini sağladık. Engelli bireyler için en önemli gereksinimlerden biri olan tekerlekli sandalye, engelli puseti, oturma düzeneği, yürüteç gibi medikal malzeme desteğini gerçekleştirdik. İstanbul’a gelen engelli bireyleri ve ailelerini vakfımıza davet ederek hizmetlerimizden yararlanmalarını sağladık. Afet bölgesinden İstanbul’a gelemeyen engellilere ve ailelerine çevrimiçi hizmetimiz kapsamında fizyolojik ve psikolojik destek sağladık.

Bölgedeki tüm rehabilitasyon birimlerinin yıkıldığını gördük ve kısa sürede bu birimlerin yeniden hizmete başlayamayacağını tespit ettik. Tespitlerimiz sonrasında ilk özel eğitim ve rehabilitasyon birimimizi Hatay-Antakya’daki AFAD Büyükdalyan Geçici Barınma Merkezi’nde, ikinci birimimizi ise İSO Yaşam Kenti’nde kurduk ve hızlıca engelli bireyler için rehabilitasyon hizmetimizi devreye aldık. Bu birimlerde çalışmak üzere oluşturduğumuz kadroyu bölgedeki yetkin uzmanlar arasından oluşturduk. Böylece depremden etkilenen bireylere bölgede istihdam yaratmış olduk.

Özel eğitim ve rehabilitasyon birimimize ulaşamayan, geçici barınma alanını tercih etmeyip kırsalda kendi oluşturdukları yaşam alanlarında bulunan engelli bireyler ve aileler için mobil hizmet aracımızı devreye aldık. O günden bu yana haneleri ziyaret ederek engellilerin ihtiyaçlarını evlerinde karşılıyor, ihtiyaç dahilinde rehabilitasyon merkezlerimize ulaştırıyoruz.

Deprem bölgesi Antakya’da birçok çocuğa ücretsiz ameliyat desteği sağladınız; okurlarımız için bu konuda sayısal bilgiler paylaşabilir misiniz? Vakıf olarak yakından tanıdığımız değerli hocamız Çocuk Ortopedisi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Muharrem İnan ile birlikte saha ziyaretimiz sırasında Antakya’da 3 ayrı bölgede bulunan 3 ayrı merkezde 38 engelli çocuğun ameliyat ihtiyacı olduğunu uzmanlarımız ile birlikte tespit ettik. Haziran ayı itibarıyla çocukların ameliyatları takvime oturtularak gerçekleştirilmeye başlandı. Ameliyat sonrasında da sağlıklarını yakından da takip etmeye devam ediyoruz.

Önümüzdeki dönemlerde farklı destek planlarınız neler? Yaşanan afet sebebiyle birçok insan uzvunu kaybetti. Bu da protez ihtiyacını doğurdu. Çukurova Üniversitesi çatısı altında faaliyet gösteren Çocuk İyilik Merkezi iş birliğinde ampute olan çocuklarımızın protez ihtiyacını karşılayacağız. Önümüzdeki dönemde açmayı planladığımız yeni hizmet birimimizle protez kullanımına hazırlık, tetkik ve ölçü aşamalarını rahatlatmayı hedefliyoruz.

Aynı zamanda uzun vadede deprem bölgelerindeki rehabilitasyon ve eğitim merkezlerimizi kalıcı olarak konumlandırmayı düşünüyoruz. Engelli bireylerimizin rahat ve huzurla yaşamlarını sürdürebilmeleri adına, çalışmalarımıza devam edeceğiz.


Fikir Liderleri Dergisinin tamamını okumak için; etik değerlerine, kanunlara ve uyum kurallarına sıkı sıkıya bağlı hareket eden Fikir Liderleri Dergisi’nin ücretsiz abonelik linkinden, önce kayıt olup sonra giriş yapabilir; aynı zamanda daha önce yayımlanmış tüm sayılarına da ulaşabilirsiniz.

Fikir Liderleri Dergisi yılda 4 sayı yayımlanıyor ve tamamı sadece hekimler ile sağlık profesyonellerine ve bürokratlarına ücretsiz ulaştırılıyor.

Yorum yaz