EKONOMİİŞ DÜNYASI

İş dünyasının kurallarını yeniden yazacağız

Son yıllarda yurt içinde ve yurtdışında gerçekleştirdikleri başarılı projelerle adından sıkça söz ettiren ITGT'nin kurucusu Cantekin Ertekin ile yeni girişimi ForumGig hakkında keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.
Son yıllarda yurt içinde ve yurtdışında gerçekleştirdikleri başarılı projelerle adından sıkça söz ettiren ITGT’nin kurucusu Cantekin Ertekin ile yeni girişimi ForumGig hakkında keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

ForumGig’in kuruluş hikayesinden kısaca bahsedebilir misiniz?

Gig ekonomisi, son on yılda muazzam bir yükseliş göstererek dünya ekonomisine 2023 itibariyle 4 trilyon dolarlık katkı sağlamıştır. Bu trend, geleneksel iş modellerini kökten değiştiriyor ve çalışma şekillerini hızla dönüştürüyor. Bizler de uzun süredir bu gig ekonomisinin bir paydaşıyız. Hem danışmanlık şirketimiz hem de kurduğumuz sosyal komüniteler sayesinde proje bazlı birçok çalışma gerçekleştirdik. Platform ve komünite yönetiminde global ve yerel ciddi deneyimler kazandık. Halihazırda kapalı devre çalışan proje bazlı hizmet sağlayıcılar ile hizmet sağlayanları bir araya getirdiğimiz bir platformumuz vardı. Ayrıca, bu alanda uzun süredir profesyonel olarak da hizmet sağlıyoruz. Bu kapalı devre sistemi herkes için açık bir hale getirerek ForumGig platformunu kurduk.

ForumGig pazarda nasıl bir ihtiyacı karşılıyor?

Global gig ekonomi pazarının 2028 yılına kadar 873 milyar ABD dolarına ulaşacağı sektörel raporlarda öngörülmektedir. Sadece Amerika’da 57 milyon kişinin freelance çalıştığını ve ülkemizde de yaklaşık 8 milyon kişinin freelance çalışacağı öngörülmektedir. Ayrıca iş dünyasının yeni oyuncuları, 18-22 yaş aralığındaki gençler, freelancer çalışmaya çok ilgililer. Türkiye’de de 2 milyonun üzerinde freelance çalışan mevcut ve bu sayının yüzde 35’ini gençler oluşturuyor. 9-5 çalışma motivasyonu her geçen gün azalmaktadır. Ayrıca, daha fazla gelir potansiyeli, uzaktan çalışma, farklı projelerle kendini geliştirebilme ve iş seçebilme özgürlüğü, birçok genç profesyonel tarafından bu işin cazip tarafları olarak görülmektedir.

Kurumlar bakımından düşünüldüğünde; günümüzde birçok kurum, proje bazlı çalışanlarla projeler yürütmek için daha istekli hale gelmektedir. Bu kurumlar için tamamen çevik ve esnek bir çözüm sunmaktadır. İşletmenizin ihtiyaçları yıl, çeyrek vb. boyunca değiştikçe kaynak yönetimini buna göre yapmanıza imkan sağlamaktadır.

Sonuç olarak, global gig ekonomi pazarında ForumGig’in kısa bir zamanda iyi bir konumda olacağını düşünüyoruz.

Peki ForumGig rakiplerinden nasıl farklılaşıyor?

Öncelikle Gig ekonomi pazarı, pazar doygunluğuna ulaşmadığı için hala pazarda birçok oyuncuya ihtiyaç vardır. Biz ForumGig’i “Freelancing 2.0” olarak adlandırıyoruz. Yani sadece hizmet sağlayıcıdan hizmet arayana doğru tek yönlü bir iletişim kurmayı hedeflemiyoruz; aynı zamanda hizmet sağlayıcıların ve hizmet arayanların birbirleri ile etkileşime girebildiği, know-how paylaşabildiği ve ekipler oluşturabildiği bir ekosistem yaratmayı amaçlıyoruz. Ayrıca komisyon bazlı gelir modelinin, hizmet bedellerini bir hayli yukarıya çektiğini düşünüyoruz, çünkü komisyon bazlı çalışan platformlar, hizmet bedelinin ciddi bir ortağı olmaktadır.

Gelir modeli olarak da bu anlamda farklılaşmayı planlıyoruz. Son olarak; gig ekonomi denildiğinde yazılımcılar veya grafik tasarımcıların ağırlıkta olduğu bir ekonomiyi diğer platformlarda gözlemleyebiliyoruz.

Biz sadece bilişim sektörünün değil, sektör bağımsız proje bazlı hizmet arayan veya hizmet sağlayan herkesin aynı masada oturabileceği bir platform olmayı amaçlıyoruz. Örneğin C Level çalışanlar ForumGig için hizmet sağlayanlar açısından iyi bir potansiyel. ForumGig’i sadece proje bazlı çalışanların değil, full-time çalışmak isteyenler için de bir kariyer sitesi olarak da konumlandıracağız.

Kurumsal üyelerimiz, yer aldıkları ülkelerin yetenek ve yazılım havuzlarını inceleyerek, kendileri için oluşturulan trend ve içgörü raporlarına erişim sağlayabileceklerdir. Yetenek planlamalarında bu raporlardan faydalanabileceklerdir.

Türkiye’nin gig ekonomisindeki konumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye, son yıllarda giderek büyüyen bir gig ekonomisi içerisinde önemli bir yere sahiptir ve kısa zamanda çok daha iyi bir konumda olacağını düşünüyoruz. Türkiye’nin genç nüfusu ve adaptasyon kabiliyeti yüksektir. Ayrıca, pandemi sürecinin etkisiyle uzaktan çalışma kültürünün yaygınlaşması, Türkiye’deki gig ekonomisinin büyümesine katkı sağlamıştır. Özellikle internetin yaygınlaşması, dijital ödeme sistemlerinin gelişimi ve uluslararası freelance platformlarının kullanımının artması, Türk freelanceler için geniş bir müşteri kitlesi ve iş fırsatları yaratmaktadır. Türkiye’nin coğrafi konumu, farklı zaman dilimlerindeki müşterilere hizmet verebilme potansiyeli ile de uluslararası pazarda rekabet avantajı sağlamaktadır. Burada gözlemlediğimiz tek zorlayıcı taraf yabancı dil olabilir. Örneğin; ana dili İngilizce olan birisi için bazı iş disiplinlerinde hizmet sağlamak zorlayıcı olabilir.

Son olarak, ForumGig’in gelecek planlarından bahsedebilir misiniz?

Platformumuz şu an MVP sürümü ile hizmet vermeye başladı, güzel bir hype yakaladık, ziyaretçi sayımız gayet iyi konumda. Aldığımız geri bildirimler ile platformumuzu geliştirmeye devam edeceğiz. Bir yandan da yatırım süreçlerimiz devam ediyor, yurt içinden ve yurt dışından çeşitli yatırımcılarla görüşmelerimiz devam ediyor. Önümüzdeki dönemde global iş ortaklıkları ile platformumuzun etki alanını daha da büyütmeyi hedefliyoruz.

Yorum yaz