ETKİNLİKFARKINDALIKİLAÇ ENDÜSTRİSİSAĞLIKSOSYAL SORUMLULUK

Diyabetin tüm paydaşları “Diyabetin Mavi Masası”nda buluştu

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği’nin (TEMD), Boehringer Ingelheim’ın koşulsuz katkılarıyla gerçekleştirdiği Diyabetin Mavi Masası projesi, TEMD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Kubat Üzüm, TEMD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mine Adaş, Diyetisyen Elvan Odabaşı, Eski Milli Voleybolcu Neslihan Demir ve Şef Şerife Aksoy’u bir araya getirdi.
Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği’nin (TEMD), Boehringer Ingelheim’ın koşulsuz katkılarıyla gerçekleştirdiği Diyabetin Mavi Masası projesi, TEMD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Kubat Üzüm, TEMD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mine Adaş, Diyetisyen Elvan Odabaşı, Eski Milli Voleybolcu Neslihan Demir ve Şef Şerife Aksoy’u bir araya getirdi.

Dünyada 415 milyon kişiyi etkileyen ve ülkemizde de ciddi bir halk sağlığı sorunu olan diyabet hastalığının yaklaşık %95 gibi büyük bir oranını Tip 2 diyabet oluşturuyor. Proje, Tip 2 diyabetin yaşam tarzı değişiklikleriyle önlenebileceğine dikkat çekerken, hastalığın ileri safhalarda organlarda yol açabileceği hasarlar konusunda da kamuoyunu bilgilendirmeyi hedefliyor. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD), önemli bir halk sağlığı sorunu olan diyabete dikkat çekmek ve yaşam tarzı değişikliğini teşvik etmek amacıyla 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında Boehringer Ingelheim’ın koşulsuz desteğiyle “Diyabetin Mavi Masası” projesini hayata geçirdi. Dijital mecralarda 4 bölüm halinde yayınlanacak olan Diyabetin Mavi Masası, konuyla ilgili birbirinden farklı alanlardaki uzmanları tek masa etrafında topladı.

Dünyada 415 milyon kişiyi etkileyen “sessiz salgın” diyabet1, ileri düzeyde organ hasarına yol açabiliyor

Diyabetin Mavi Masası Projesi, diyabetin dünya üzerindeki sembolü olan mavi renginden ve mavi halkadan yola çıkarak TEMD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayşe Kubat Üzüm’ü, TEMD Yönetim Kurulu Üyesi Mine Adaş’ı, Diyetisyen Elvan Odabaşı’nı ve Eski Milli Voleybolcu Neslihan Demir’i ve Şef Şerife Aksoy’u mavi tema ile hazırlanmış bir sofrada buluşturdu.

Şef Şerife Aksoy’un hem diyabet hastalarının hem de diyabetten korunmak isteyenlerin rahatça tüketebileceği lezzetli ve sağlıklı yemeklerle hazırladığı Diyabetin Mavi Masası’nda, diyabetin nedenleri, risk grupları, diyabetin neden olabileceği organ hasarları, diyabetli yaşamda sağlıklı beslenme ve sporun önemi gibi konulara keyifli bir sohbet eşliğinde değinildi.

Prof. Dr. Ayşe Kubat Üzüm ve Prof. Dr. Mine Adaş, dünyada 415 milyon kişiyi etkileyen “sessiz salgın” diyabetin nedenlerine, risk faktörlerine ve yol açabileceği ileri düzeydeki organ hasarlarına değindi. Tip 2 diyabetin sağlıklı beslenme ve hareketle kontrol altına alınabileceği, sağlıklı ve uzun bir hayat sürülebileceği vurgulandı.

Diyetisyen Elvan Odabaşı ve Neslihan Demir ise sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve hareketi günlük rutine kazandırmayı kolaylaştıracak tüyolardan bahsetti.

Teşhis edilen vakaların yaklaşık %95’i Tip 2 diyabet  

Dünyada yaklaşık 415 milyon yetişkin insan diyabet hastalığı ile yaşıyor2. Durumun küresel etkisini ele almak için önemli bir adım atılmadığı takdirde bu sayının önümüzdeki 25 yıl içinde 700 milyonun üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.4 Teşhis edilen tüm diyabet vakalarının yaklaşık %95 gibi büyük bir oranını Tip 2 diyabet oluşturuyor.5  Sağlıklı bir yaşam tarzı ile önlenebilen tip 2 diyabet, erken tanı ve bütünsel bir bakış açısıyla ele alındığında ise yönetilebilir bir hastalık olarak kabul ediliyor.

Uluslararası Diyabet Federasyonu ve T.C. Sağlık Bakanlığı’na göre, Türkiye’de ise diyabetin görülme sıklığı yüzde 15 olarak tahmin ediliyor6 ve bu oran her geçen yıl artıyor. Boehringer Ingelheim ise bu tabloya dur demek amacıyla her yıl diyabete yönelik toplumsal bilinci artırma hedefiyle pek çok çalışmayı destekliyor.

Dört bölüm halinde yayınlanacak olan “Diyabetin Mavi Masası” serisinin ilk videosu, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde TEMD, Boehringer Ingelheim ve katılımcıların sosyal medya hesapları üzerinden izleyicilerle buluştu.


https://www.veforum.org/agenda/202012/diabetes-silent-epidemic-world-health/ (Erişim tarihi: 02.11.2023)

2 Diabetes Atlas 8th edition 2017, International Diabetes Federation.  http://www.diabetesatlas.org (accessed Jan 2019)

4 https://insulinat100.org/if-not-now-when/

5https://www.cdc.gov/diabetes/basic/quick.facts.html (Erişim tarihi: 02.22.2023)

6 https://www.tuseb.gov.tr/tuhke/uploads/genel/files/dunya_diyabet_gunu_2021_son.pdf

Yorum yaz