FARKINDALIKFİKİR LİDERLERİ DERGİSİİLAÇ ENDÜSTRİSİÖNE ÇIKAN HABERLERTOPLUM SAĞLIĞI

Yiğit Ozan Polat: “Prostat kanserinde farkındalık düzeyinin artması, her yönden çok önemli!”

Recordati Kıdemli Ürün Müdürü Yiğit Ozan Polat; “Kanser” dosya konusu özelinde Recordati’nin üroonkoloji ve tedavi çözümleri konusunda gerçekleştirdiği süregelen, planlanan faaliyetlerini, farkındalık çalışmalarını ve hedeflerine ilişkin değerlendirmelerini, Aralık sayısı yayımlanan Fikir Liderleri Dergisi ile paylaştı.
Recordati Kıdemli Ürün Müdürü Yiğit Ozan Polat; “Kanser” dosya konusu özelinde Recordati’nin üroonkoloji ve tedavi çözümleri konusunda gerçekleştirdiği süregelen, planlanan faaliyetlerini, farkındalık çalışmalarını ve hedeflerine ilişkin değerlendirmelerini, Aralık sayısı yayımlanan Fikir Liderleri Dergisi ile paylaştı.

Recordati
Üroonkoloji

Yiğit Ozan Polat
Kıdemli Ürün Müdürü

“Recordati, bulunduğu her terapötik alanda hastalara tedavi seçenekleri sunma noktasındaki kararlılığını sürdürmektedir. Üroonkoloji alanında da prostat kanseri gibi ciddi bir sağlık sorununa yönelik etkili tedavilere odaklanarak bu çabasını daha da genişletmektedir.”

RECORDATI OLARAK BİZ, HASTALARI ÖNEMSEME KONUSUNDA ÜSTÜMÜZE DÜŞEN SORUMLULUKLARI YERİNE GETİRMEK İÇİN ÇALIŞIYOR; ULUSLARARASI BİR İLAÇ GRUBU OLARAK DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA YAŞAYAN İNSANLARA YARDIMCI OLABİLMEK İÇİN OLAĞANÜSTÜ ÇABA SARF EDİYORUZ. ÇÜNKÜ RECORDATI, SAĞLIĞIN VE HAYATI DOLU DOLU YAŞAMA FIRSATININ BİR AYRICALIK DEĞİL, BİR HAK OLDUĞUNA İNANIYOR.

F.L: Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
YİĞİT OZAN POLAT: Eğitim hayatımı Saint Benoit Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nde ve ardından da Galatasaray Üniversitesi’nde MBA ile tamamladım. Profesyonel iş hayatıma insan hayatı için son derece önemli ve kritik olan ilaç sektöründe başladım ve bu alanda pek çok uluslararası firmada fabrika üretim tecrübesi dahil satış, satış yönetimi, eğitim ve pazarlama departmanlarında kritik pozisyonlarda yer alarak birçok tecrübe kazandım. İçinde bulunmaktan son derece mutlu olduğum Recordati’ye 2021 yılında ürün müdürü olarak katıldım ve şu anda üroonkoloji portföyünden sorumlu kıdemli ürün müdürü olarak devam ediyorum.

Recordati Grup faaliyet gösterdiği hangi branşlarda hangi hastalıklara tedavi çözümleri üretmektedir? Türkiye’deki organizasyondan da kısaca bahseder misiniz? Recordati Grup, üroloji, üroonkoloji, kardiyovasküler gibi uzmanlık ve birinci basamak sağlık hizmetleri ve nadir hastalıklar genelinde tedavi seçenekleri sunmak üzere yapılandırılmış, araştırma ve geliştirmeden üretime, ruhsatlandırmadan satış ve pazarlamaya tam entegre operasyonlara sahip bir organizasyondur. Recordati yaygın hastalıklar ve nadir hastalıklar olmak üzere 2 temel alanda ve birçok farklı branşta tedavi seçenekleri sunuyor. Bu doğrultuda kalbi veya kan damarlarını etkileyebilen kardiyovasküler hastalıklar ile ilgili 20 yılı aşkın süredir birinci ve ikinci basamakta geniş ürün portföyü ile hastaları destekleme konusunda ön saflarda yer alıyor.

Üroloji ve üroonkoloji alanında tanınmış bir tedavi ortağı olarak, prostat kanseri, iyi huylu prostat büyümesi (BPH), aşırı aktif mesane (AAM) ve çeşitli enfeksiyon hastalıkları dahil olmak üzere hem erkek hem de kadın sağlığı için tedavi çözümleri sunan Recordati, üst ve alt gastrointestinal sistemi etkileyen hastalıkların tedavisi için de çeşitlendirilmiş bir portföy sunuyor. Bununla beraber, öksürük ve soğuk algınlığı ile ilişkili semptomlar dahil olmak üzere solunum yollarını desteklemek için geniş bir ürün portföyüne sahip.

Recordati Nadir Hastalıklar iş birimi ise kurulduğu günden bu yana hem yetişkin hem de pediyatrik endikasyonlarda, çok az tedavi seçeneğinin olduğu bazı nadir hastalıklara odaklanırken, birçoğu teşhis edilmesi zor ve yaşamı tehdit edebilen metabolik hastalıklara da yoğunlaşıyor. Recordati Türkiye’de, üretim, merkez ve geniş saha ekibi ile kardiyovasküler, genel tedaviler ve üroloji-üroonkoloji branşlarında tedavi seçenekleri sunmaktadır.

Prostat kanserinin tanı ve tedavisindeki başarı ve küresel ölçekte yapılan araştırmaların bilime katkı düzeyleri hakkında neler söylemek istersiniz? Her ne kadar prostat kanseri gibi kronik ve ölümcül bir hastalıktan bahsediyor olsak da ülkemizde görev yapmakta olan hekimlerimiz açısından çok şanslıyız. Hekimlerimiz, yeniliklere açık, deneyen ve deneyimleyen, geniş vizyonlu ve entellektüel sağlık profesyonelleridir. Türk hekimleri, prostat kanseri alanında dünya çapında tanınan birçok önemli gelişmede söz sahibi olan, rehberlik eden ve paydaş olan bir konumda yer alıyorlar. Değerli hekimlerimizden birçoğu uluslararası platformlarda, yayınlarda ve kongrelerde yer alarak edindikleri deneyimleri ve bilgileri paylaşarak sektörde de önemli etki yaratıyorlar. Bu durum, Türk hekimlerinin uluslararası alanda sahip oldukları bilgi birikimleri ve profesyonellikleriyle gurur duymamızı sağlıyor.

ALANINDA UZMAN SAĞLIK KURUM, KURULUŞLARI VE DERNEKLER TARAFINDAN DÜZENLENEN PROSTAT KANSERİ GÜNÜ VE BENZERİ FARKINDALIK PROJELERİNİN HASTA VE HEKİM ARASINDA ÖNEMLİ BİR KÖPRÜ OLUŞTURARAK HASTALARIN VE SAĞLIK PROFESYONELLERİNİN BİR ARAYA GELMELERİNE, PROSTAT KANSERİ HAKKINDA BİLGİ ALIŞVERİŞİ YAPMALARINA, DENEYİMLERİNİ PAYLAŞMALARINA VE SAĞLIK KONUSUNDAKİ İLETİŞİMLERİNİ GELİŞTİRMELERİNE DESTEK SAĞLADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM.

Prostat kanseri hakkında ülkemizdeki toplumsal farkındalık düzeyine ilişkin neler düşünüyorsunuz? Sizin bu konuda yürüttüğünüz ve planladığınız bilimsel, farkındalık ve sosyal sorumluluk çalışmalarınız var mı? Günümüzde Türkiye’de prostat kanseri, erkekler arasında en sık görülen ikinci kanser türü olarak halen daha ciddiyetini koruyor.(1) Son yıllarda tüm dünyada yaşanan teknolojik ve bilimsel gelişmeler ve sağlık bilincinin de artması ile prostat kanseri hakkındaki farkındalığın da giderek arttığını düşünüyorum. Özellikle prostat kanserinin teşhis ve tedavisi için de sürekli gelişen tıbbi yöntemler ve teknolojilerin olduğunu ve pek çok çalışmanın yürütüldüğünü de araştırmalarımda görüyorum.(2) Ayrıca bilimin ışığında bu araştırma ve toplumsal farkındalık yaratma çalışmalarının da günden güne artacağına inanıyorum. Son dönemde teknolojik gelişmeler sayesinde bilgiye hızlı ve geniş bir biçimde ulaşılabilmesi, bilimsel araştırmalar, yayınlar ve alanında uzman kuruluşların çalışmaları ile pek çok hastalıkla ile ilgili farkındalığın arttığını gözlemliyorum. Bu süreçte ülkemizdeki yaygın sağlık hizmetlerinin ve hekimlerimizin de kritik rol üstlendiğini düşünüyorum. Sivil toplum kuruluşları, sağlık dernekleri, kamu kurumları, sağlık profesyonelleri ile iş birliği yaparak; farkındalık projelerini ve eğitim programlarını hayata geçirerek, toplumu bilinçlendirmekte önemli birer aktör konumunda yer alıyorlar. Bu farkındalık projeleri ve bilimsel çalışmalar ile pek çok hastalıkta olduğu gibi erkeklerin prostat kanseri için de düzenli sağlık kontrollerine gitmeleri, risk faktörlerini anlamaları ve erken teşhisin önemini daha iyi kavramaları sağlanıyor.(3)

Sonuç olarak, alanında uzman sağlık kurum, kuruluş ve derneklerinin düzenlediği etkinlikler ve bilinçlendirme projeleri toplum olarak prostat kanseri hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağlarken sağlıklı yaşam tarzlarına odaklanmamızı da teşvik ediyor. Tüm bunlar hastalar ile hekimlerin iş birliğini ise güçlendiriyor. Bu farkındalık projelerinin erken teşhiste farkındalık yaratmayı hedefleyerek, tedavi başarısının artmasına ve hastaların yaşam kalitelerinin yükselmesine destek sağladığını ve Türkiye genelinde prostat kanseriyle mücadelede daha güçlü adımlar ile devam edilmesine olanak tanıdığını düşünüyorum. Recordati olarak biz, odaklandığımız sürdürülebilirlik alanlarımızdan biri olan hastaları önemseme konusunda üstümüze düşen sorumlulukları yerine getirmek için çalışıyor; uluslararası bir ilaç grubu olarak dünyanın dört bir yanında yaşayan insanlara yardımcı olabilmek için olağanüstü çaba sarf ediyoruz. Çünkü Recordati, sağlığın ve hayatı dolu dolu yaşama fırsatının bir ayrıcalık değil, bir hak olduğuna inanıyor. Bu inanç ile biz de bilimin ışığında ve izin verdiği ölçüde hastalık ile ilgili insanları bilinçlendirme konusunda elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Örneğin bu yıl 15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Günü’ne özel Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği, Türk Tıbbi Onkoloji Derneği ve Türk Üroonkoloji Derneği’nin dünyada erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olan prostat kanserinin(1) önemine dikkat çekmek amacıyla oluşturdukları “Prostat Kanserine Karşı Top Sende” projesine Recordati Türkiye olarak koşulsuz destek olduk. Hastalıkların tedavilerine kendilerini adamış derneklerin aldığı bu toplumsal inisiyatif, Türkiye Futbol Federasyonu’nda da karşılık buldu ve milyonlara ulaşan bir farkındalık projesi haline geldi. Alanında uzman sağlık kurum, kuruluşları ve dernekler tarafından düzenlenen prostat kanseri günü ve benzeri farkındalık projelerinin hasta ve hekim arasında önemli bir köprü oluşturarak hastaların ve sağlık profesyonellerinin biraraya gelmelerine, prostat kanseri hakkında bilgi alışverişi yapmalarına, deneyimlerini paylaşmalarına ve sağlık konusundaki iletişimlerini geliştirmelerine destek sağladığını düşünüyorum.(4) Biz de koşulsuz desteğimizle böyle önemli projelerde yer almaktan son derece gurur duyuyoruz.

HEKİMLERİMİZ, YENİLİKLERE AÇIK, DENEYEN VE DENEYİMLEYEN, GENİŞ VİZYONLU VE ENTELLEKTÜEL SAĞLIK PROFESYONELLERİDİR. TÜRK HEKİMLERİ, PROSTAT KANSERİ ALANINDA DÜNYA ÇAPINDA TANINAN BİRÇOK ÖNEMLİ GELİŞMEDE SÖZ SAHİBİ OLAN, REHBERLİK EDEN VE PAYDAŞ OLAN BİR KONUMDADIR. DEĞERLİ HEKİMLERİMİZDEN BİRÇOĞU ULUSLARARASI PLATFORMLARDA, YAYINLARDA VE KONGRELERDE YER ALARAK EDİNDİKLERİ DENEYİMLERİ VE BİLGİLERİ PAYLAŞARAK SEKTÖRDE DE ÖNEMLİ ETKİ YARATMAKTADIRLAR.

Recordati’nin üroonkoloji alanında orta ve uzun vadedeki hedeflerini anlatır mısınız? Recordati, bulunduğu her terapötik alanda hastalara tedavi seçenekleri sunma noktasındaki kararlılığını sürdürmektedir. Üroonkoloji alanında da prostat kanseri gibi ciddi bir sağlık sorununa yönelik etkili tedavilere odaklanarak bu çabasını daha da genişletmektedir. Recordati, üroonkoloji alanındaki hekimlere hastaları için sunduğu tedavi alternatifinin yanında pazarlama olarak da -sağlık sektörünün regülasyonlarına tam uyum sağlayarak- yenilikçi çözümleriyle hekimlere ulaşmakta ve hastaların yaşam kalitelerini artırmayı, erken teşhis ve etkili tedaviye ulaşmalarını desteklemeyi hedeflemektedir. Bu bağlamda Recordati Üroonkoloji, sektördeki standartları aşan inovatif yaklaşımlarıyla etkili çözümleri sunmaya odaklanmaktadır.

Onkoloji alanı ile ilgili hazırladığınız bu yayında prostat kanseri farkındalığı açısından bize de yer verdiğiniz için teşekkür ederiz.


Kaynaklar:
1. GLOBOCAN 2020 Database. https://gco.iarc.fr/ Son Erişim Tarihi: 28.11.2023 2. https://www.cancer.gov/types/prostate/research Son Erişim Tarihi: 5.12.2023 3. Besançon et al. The role of non-governmental organizations in strengthening healthcare systems in low- and middle-income countries: Lessons from Santé Diabète in Mali Glob Health Action. 2022; 15(1): 2061239. 4. https://www.urologyhealth. org/media-center/prostate-cancer-info-center Son Erişim Tarihi: 5.12.2023

Yorum yaz