FARKINDALIKİLAÇ AR&GEİLAÇ ENDÜSTRİSİÖNE ÇIKAN HABERLERSOSYAL SORUMLULUKTOPLUM SAĞLIĞI

Kanser hastalıklarıyla yaşayan insanlar için anlamlı bir fark yaratmaya çalışıyoruz!

Astellas İlaç Onkoloji Birimi, ‘Yenilikçi bilimi hastalar için değere dönüştürmek’ vizyonu ile kanser hastalıkları özelinde de hastaların geleceğini değiştiren ve ‘karşılanmamış ihtiyaçlara yönelik’ ilaçlar üretmeye odaklanıyor. Prostat kanseri, mesane kanseri ve akut miyeloid lösemi (AML) alanlarında mevcut tedavileri ve ilaçlarıyla binlerce hastanın yaşamını iyileştiriyor, global portföyünde yer alan pankreas kanseri ve mide kanseri gibi çeşitli alanlardaki tedavilerini ülkemizdeki hastalarla buluşturmak için var gücüyle çalışıyor. Yenilikçi ve mevcut tedavi seçeneklerine göre farklı etki mekanizmalarına sahip olan ürünleriyle, tüm paydaşlarının ve hastaların ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunuyor. Bu yenilikçi ürünler ile mevcut tedavi seçeneklerine göre daha uzun genel sağ kalım, progresyonsuz sağ kalım ve kabul edilebilir bir güvenlik profilini amaçlarken eş zamanlı olarak hastaların yaşam kalitelerini en yüksek seviyeye çıkarmayı amaçlıyor.
Astellas İlaç Onkoloji Birimi, ‘Yenilikçi bilimi hastalar için değere dönüştürmek’ vizyonu ile kanser hastalıkları özelinde de hastaların geleceğini değiştiren ve ‘karşılanmamış ihtiyaçlara yönelik’ ilaçlar üretmeye odaklanıyor. Prostat kanseri, mesane kanseri ve akut miyeloid lösemi (AML) alanlarında mevcut tedavileri ve ilaçlarıyla binlerce hastanın yaşamını iyileştiriyor, global portföyünde yer alan pankreas kanseri ve mide kanseri gibi çeşitli alanlardaki tedavilerini ülkemizdeki hastalarla buluşturmak için var gücüyle çalışıyor. Yenilikçi ve mevcut tedavi seçeneklerine göre farklı etki mekanizmalarına sahip olan ürünleriyle, tüm paydaşlarının ve hastaların ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunuyor. Bu yenilikçi ürünler ile mevcut tedavi seçeneklerine göre daha uzun genel sağ kalım, progresyonsuz sağ kalım ve kabul edilebilir bir güvenlik profilini amaçlarken eş zamanlı olarak hastaların yaşam kalitelerini en yüksek seviyeye çıkarmayı amaçlıyor.

Dünya Kanser Günü nedeniyle Fikir Liderleri okurları için görüş ve değerlendirmelerini paylaşan Astellas Türkiye Genel Müdürü Şeyma Bahşi; Dünyadaki her insanın kanser tedavilerine erişiminin mümkün olabilmesi de bizim için çok önemli. 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde kanser tedavisi gören tüm hastaların tedaviye eşit olarak erişmesine odaklanan “Close the Care Gap” kampanyasını bu yıl da destekliyoruz. Yenilikçi bilimi hastalar için değere dönüştürme vizyonumuzla, onkoloji alanında hastaların karşılanmamış̧ medikal ihtiyaçlarına cevap vermeyi amaçlarken, kanser hastalıklarının tedavı̇sı̇ ı̇çı̇n daha etkı̇lı̇ ve hedefe yönelı̇k tedavı̇ çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Bu vesileyle, kanserle mücadele eden tüm hastalara ve yakınlarına acil şifalar diliyorum. Astellas olarak, bilimsel çalışmalarımız ve yenilikçi moleküller keşfetme kararlılığımızla bugüne dek olduğu gibi bundan sonra da hastalarının tedavi süreçlerinde hekimlere etkili alternatifler sunmaya devam edeceğiz.” dedi.

 

Astellas İlaç Türkiye
Kanser Özel

Şeyma Bahşi
Astellas İlaç Türkiye Genel Müdürü Şeyma Bahşi

 

F. L: Tam 8 yıldır Astellas’tasınız; 3 yıl Singapur & Malezya genel müdürlüğü yaptınız ve yaklaşık 6 aydır Astellas Türkiye Genel Müdürü olarak çalışıyorsunuz. Sizi biraz daha yakından tanıyabilir miyiz?

ŞEYMA BAHŞİ: Eğitim hayatımı, Marmara Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümü’nden mezun olduktan sonra Galatasaray Üniversitesi’nde MBA yaparak tamamladım. Astellas İlaç’a katılmadan önce Merck, Abdi İbrahim ve Eczacıbaşı İlaç’ta çeşitli ticari görev ve sorumluluklar üstlendim.

2016 yılında Astellas İlaç Türkiye’ye Satış Direktörü olarak katıldım. Türkiye’deki görevim boyunca dört tedavi alanında satış takımlarının ve ticari mükemmellik ekiplerinin liderliğini üstlendim. 2020 yılında Astellas İlaç Singapur & Malezya Genel Müdürlüğü görevine atandım. Singapur & Malezya organizasyonunda, yaklaşık 3 yıl boyunca stratejik inisiyatiflerin başarı ile hayata geçirilmesi ve organizasyonun büyümesine yönelik görev ve sorumluluklar üstlendim. Singapur & Malezya organizasyonu için kapsamlı bir ticari strateji oluşturduktan sonra iki ülkedeki yapının birleşme sürecine ve organizasyonel dönüşümüne liderlik ettim. Buradaki görevim boyunca gerek gelir ve karlılık gerekse de tedavi alanlarına yönelik çok önemli deneyim ve ilerlemeler elde etme fırsatım oldu. 1 Eylül 2023 tarihi itibarıyla da Astellas İlaç Türkiye Genel Müdürü olarak atandım ve ülkeme dönüş yaparak görevime başladım.

Astellas İlaç, Türkiye’de hangi tedavi alanlarına odaklanıyor ve ne gibi bilimsel ve sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriyor? 

Astellas İlaç olarak, 70’ten fazla ülkede 14.000’den fazla1 çalışanımız ve dünyanın birçok yerindeki Ar-Ge merkezimizle hastaların karşılanmamış medikal ihtiyaçlarına yönelik tedaviler geliştirmek ve yaşam kalitelerini yükseltmek hedefiyle çalışıyoruz. Hastalar için daha sağlıklı bir gelecek sunmak amacıyla, yarınları değiştirme kararlığıyla ilerliyoruz. Türkiye’de onkoloji, transplantasyon, üroloji ve nefroloji hastalıkları alanlarında tedavi seçenekleri sunuyoruz. Pek yakında kadın sağlığı alanına da girmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda, bilim ve inovasyona yatırım yapıyor, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ‘yarınları değiştirmek’ hedefiyle faaliyet gösteriyoruz. Hastalık farkındalığının yanı sıra sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içinde sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirerek, ülkemizin insanlarına fayda sağlıyoruz. Geçmiş dönemlerde Toplum Gönüllüleri Vakfı, LÖSEV gibi kurumlarla iş birliği halinde öğrenciler ve ihtiyaç sahibi kişilere yönelik bağış ve destekler sağladık. Yiyecek, giyecek yardımı, okul tesisatı kurulması, organ nakli yapılan çocuklar için kamp düzenlenmesi gibi çalışmaların yanı sıra Kemerburgaz’da kurduğumuz organ nakli ormanı da bulunuyor. Geçtiğimiz yıl 6 Şubat’ta hepimizi yasa boğan deprem felaketinin ardından Astellas İlaç olarak, depremin yaralarını bir nebze de olsa hafifletmek için ilk katkının nakdi yardım olmasına karar verdik ve global çapta yaptığımız bağışın yanı sıra çalışanlarımızın gönüllü katkılarıyla Help Steps uygulaması üzerinden hep birlikte on binlerce adım atarak, yardımlar topladık ve Ahbap Derneği’ne bağışladık. Gülmek İyileştirir Derneği iş birliğiyle depremzede çocuklarımız için oyuncak bağışı kampanyası gerçekleştirdik. Acil İhtiyaç Projesi Vakfı (AİP) iş birliğiyle depremden etkilenen öğrencilerin eğitim hayatlarına destek olmaya ve yaralarını sarmaya çalıştık. Yine deprem felaketinin sonrasında sosyal sorumluluk odağıyla 6 ay boyunca ayın bir yarım gününü sosyal sorumluluk ve gönüllü faaliyetlere ayırarak çalıştık. Bundan sonraki süreçte ise şirketimiz çalışanlarından oluşan tiyatro ekibimizle depremzede çocuklarımızın yanında olmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Bütün bu çalışmalarda en önemli gücümüz ve dayanağımız Astellas İlaç Türkiye çalışanları olmaya devam ediyor. Ekip arkadaşlarımızın gelişimlerine katkı sağlamayı amaçlarken, onların sağlıklı, adil, kapsayıcı ve fırsatlara açık bir çalışma ortamında keyifle çalışmalarını arzu ediyoruz. Kısa süre önce, Great Place to Work® tarafından gerçekleştirilen çalışan anketi sonucuyla, Astellas İlaç Türkiye olarak, “Türkiye’nin En İyi İşverenleri” listesinde dördüncü kez yer aldık. Çalışanlarımızın bağlılığı ve birlikte oluşturduğumuz eşsiz iş yeri kültürümüz sayesinde elde ettiğimiz bu başarının sürdürülebilir olması da bizim için büyük anlam ifade ediyor. 2024 yılında da yeni başarılarla ve hayatlara dokunan projelerimizle yeni ödüller kazanarak sağlık alanında değer yaratmaya devam edeceğiz.

Onkolojide hangi kanser türlerinde tedavi çözümleriniz ve projeleriniz var? Başka kanser türlerine de tedavi çözümleri üretmek planlarınızda var mı?

Astellas İlaç olarak, odaklandığımız tedavi alanlarının en başında onkoloji geliyor. Kanser tedavisinin seyrini yenilikçi çözümlerle değiştirmek üzere onkolojideki liderliğimizi geliştiriyor, tedavisi zor kanserler için hedefe yönelik tedaviler geliştiriyoruz. Hastaların farklı beklentilerini inceliyor, karşılanmamış ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanıyoruz. Ekim 2011’de kurulan Onkoloji Birimimiz, ‘Yenilikçi bilimi hastalar için değere dönüştürmek’ vizyonu ile kanser hastalıkları özelinde de hastaların geleceğini değiştiren ve ‘karşılanmamış ihtiyaçlara yönelik’ ilaçlar üretmeye odaklanıyor. Prostat kanseri, mesane kanseri ve akut miyeloid lösemi (AML) alanlarında mevcut tedavilerimiz ve ilaçlarımızla binlerce hastanın yaşamını iyileştiriyor, global portföyümüzde yer alan pankreas kanseri ve mide kanseri gibi çeşitli alanlardaki tedavilerimizi ülkemizdeki hastalarla buluşturmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Astellas İlaç’ın her kademesinde, yaşamları dönüştürme potansiyeli en yüksek yenilikleri geliştirmek için hastaları ilk sıraya koyuyoruz. Bunun için yenilikçi ve mevcut tedavi seçeneklerine göre farklı etki mekanizmalarına sahip olan ürünlerimizle, tüm paydaşlarımızın ve hastaların ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunuyoruz. Bu yenilikçi ürünler ile mevcut tedavi seçeneklerine göre daha uzun genel sağ kalım, progresyonsuz sağ kalım ve kabul edilebilir bir güvenlik profilini amaçlarken eş zamanlı olarak hastaların yaşam kalitelerini en yüksek seviyeye çıkarmayı amaçlıyoruz.1,2

Bugün, Japonya’nın en büyük ilaç şirketlerinden biriyiz ve Mart 2023 itibarıyla dünya çapında 14.000’den fazla çalışanımız ile küresel çapta sektörümüzdeki ilk 30 şirket arasında yer alıyoruz.1 Daha fazla hasta ve hasta yakınına umut olmak için yıllık global gelirimizin her yıl yaklaşık yüzde 20’sini araştırma ve geliştirme çalışmalarına aktarıyoruz.1

Bununla birlikte, Temmuz 2022’de global olarak hücre ve gen terapilerini geliştirmeye yönelik bir araştırma merkezi kurmak için önemli bir yatırım kararı aldık.2 Yine global çapta önceliklendirdiğimiz bir diğer konu ise ‘Kanser Hücre Tedavisi Mükemmeliyet Merkezi’ ve burada gerçekleştirilecek hücre tedavisi. Bu merkezin ve çalışmalarımızın gelişimini hızlandırmak amacıyla, geleneksel modellerden uzak ve tedavi keşfinde çevikliğin önünü açan bir iş modeliyle çalışıyoruz.2 Bu model üzerinde birçok bilim insanın katılımıyla çok değerli çalışmalarda bulunuyoruz. Bilim insanlarının ortak bir sinerji ile birbirlerinden güç almaları, ortak çalışabilmeleri ve böylece ilaç keşfinde daha hızlı sonuçlar elde edebilmeleri için göstermiş olduğumuz yaklaşımlar ile inovatif çözümler üretiyoruz.

Ülkemizde hekim, eczacı, otorite ve toplum nezdinde kanser hastalığı farkındalık düzeyleri hakkında neler düşünüyorsunuz?

Kanser hastalıklarının, hastaları ve hasta yakınlarını ne kadar çok yıprattığını biliyoruz. Kanser tedavisi sırasında yaşanan büyük zorlukların farkındayız. Bu nedenle, kanser hastalıklarıyla yaşayan insanlar için anlamlı bir fark yaratmaya çalışıyoruz. Günümüzde ne yazık ki; tedavisi zor ve ilerlemiş kanser vakalarının sayısı artıyor. Dünya çapında her beş erkekten biri ve her altı kadından biri hayatları boyunca kansere yakalanıyor.3 Öte yandan, her sekiz erkekten biri ve her on bir kadından biri kanser hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor.3

İleri evre prostat kanseri, akut miyeloid lösemi (AML), mesane, mide ve pankreas kanseri gibi hastalıklar son derece karmaşık ve tedavisi zor olduğu için düşük sağ kalım oranlarına sahiptir. Bizim amacımız, zorlu kanserlerde sağ kalım oranlarını önemli ölçüde artırmaktır.4,5,6,7,8,9,10 Mevcut verilere göre, mevcut immüno-onkoloji tedavilerine yalnızca yaklaşık olarak kanserlerin yüzde 20’si yanıt vermektedir.11 Buradan hareketle, “Yarınları Değiştirmek” önceliğimizle, tedavilerin başarı oranını mümkün olduğunca en üst düzeye çıkarmaya çalışıyoruz. Kanser konusunda farkındalık ve ortak bilinç oluşturmayı uzun bir yolculuk olarak görüyorum. Sağlık çalışanları, dernekler ve otorite herkesin el ele vermesi gereken bir alan. Gerek toplumun hastalıklarla ilgili farkındalık düzeylerini, gerekse hastaların ihtiyaç duydukları tedavilere erişimlerini tüm paydaşlar olarak birlikte hareket ederek artırabileceğimizi düşünüyorum.

Sizce kanser hastalıklarının farkındalığı nasıl artırılabilir? Siz bu konuda neler yapıyorsunuz?

Günümüzde kanser hastalarının tedaviye eşit erişimlerinin yanı sıra toplumsal farkındalık ve bilinçlenme açısından da önemli eksikler olduğunu görüyoruz. Astellas İlaç olarak, akut miyeloid lösemi (AML), mesane, prostat gibi kanser hastalıkları özelinde her yıl farkındalık kampanyaları düzenliyor, global ve ulusal çapta düzenlenen kampanyalara destek oluyoruz. Farkındalık kampanyaları, hekimlerin de dahil olduğu iletişim faaliyetleri hasta ve hasta yakınlarının yaşadığı süreci daha iyi anlamamıza ve karşılanmamış ihtiyaçlarına odaklanmamıza imkân sunuyor. Hasta ve hekim dernekleriyle gerçekleştirilen iş birlikleri ve ortak çalışmalar, hastaların ve yakınlarının bilinç düzeylerinin artırılmasına katkı sağlıyor. Astellas İlaç olarak, Türkiye de dahil olmak üzere global çapta faaliyet gösterdiğimiz her ülkede bu kampanyaları gerçekleştirmeye devam ediyoruz. 

Sağlık teknolojilerindeki gelişmelerin, kanser hastalığının tedavisine katkıları hakkında neler düşünüyorsunuz? Astellas olarak bu alanda neler yapıyorsunuz? 

Küresel çaptaki kolektif gücümüzle, kaynaklarımızı ve bilimsel deneyimimizi, kanser tedavisinde etkili ve güvenli yeni molekülleri geliştirmeye ve hekimlerin kullanımına sunmaya adadık. Astellas İlaç olarak, son dönemde özellikle immüno-onkoloji alanıyla da yakından ilgileniyor, zorlu kanser türlerini yeni yollarla tedavi etmek için bağışıklık sisteminden yararlanmaya çalışıyoruz.2 Astellas İlaç olarak, mevcut kanser immünoterapilerine yanıt vermeyen hastalara fayda sağlamak ve farklılaştırılmış immüno-onkoloji ilaçları sunmak için yatırımlarımıza devam ediyoruz.2

Özellikle yeni ilaçların tasarlanması ve mevcut tedavi yöntemlerinin iyileştirilmesi için çalışıyoruz. Bu noktada, kanser hücrelerine spesifik bir şekilde etki edebilen ve sağlıklı dokulara daha az zarar veren biyolojik tedavilerin geliştirilmesine odaklanıyoruz.  Ayrıca, monoklonal antikorlar, immünoterapi ve hücresel tedavi gibi biyolojik ajanların kanser tedavisindeki potansiyelini araştırıyoruz.2 Antikor ilaç konjugatları gibi diğer tedavi seçenekleri ve gen tedavisi ise bu alandaki en önemli önceliğimiz olmaya devam ediyor. Bireyselleştirilmiş tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesi için bu bilgileri kullanarak hastalara özgü yenilikçi tedavi stratejilerini araştırıyoruz.2

Dünya kanser günü nedeniyle topluma bir mesaj vermenizi istesek neler söylersiniz?

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) verilerine göre, dünyada her yıl 19 milyon kişi kansere yakalanıyor12 ve kanser, tüm dünyada ölüme en çok neden olan hastalıklardan biri olarak yerini alıyor.13 Dolayısıyla, her şeyden önce böylesi ciddi bir hastalığın farkında olmamız ve kanserden korunabilmemiz hepimiz için büyük önem taşıyor. Kanserden korunmanın en önemli yollarından biri de şüphesiz düzenli sağlık kontrollerimizi yaptırmak. Vücudumuzda yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu hissettiğimizde vakit kaybetmeden doktora gitmek ve muayene olmak. Böylece erken tanı ve tedavi alarak, kanser tedavisinde başarı elde etmek mümkün oluyor. Astellas İlaç olarak, işte bu nedenle güçlü kanser tedavilerimizin yanında kanserin önlenmesi ve erken teşhis edilebilmesi için de topluma yönelik pek çok farkındalık çalışması yürütüyoruz.

Öte yandan dünyadaki her insanın kanser tedavilerine erişiminin mümkün olabilmesi de bizim için çok önemli. 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde kanser tedavisi gören tüm hastaların tedaviye eşit olarak erişmesine odaklanan “Close the Care Gap” kampanyasını bu yıl da destekliyoruz. Yenilikçi bilimi hastalar için değere dönüştürme vizyonumuzla, onkoloji alanında hastaların karşılanmamış̧ medikal ihtiyaçlarına cevap vermeyi amaçlarken, kanser hastalıklarının tedavı̇sı̇ ı̇çı̇n daha etkı̇lı̇ ve hedefe yönelı̇k tedavı̇ çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Bu vesileyle, kanserle mücadele eden tüm hastalara ve yakınlarına acil şifalar diliyorum.

Astellas olarak, bilimsel çalışmalarımız ve yenilikçi moleküller keşfetme kararlılığımızla bugüne dek olduğu gibi bundan sonra da hastalarının tedavi süreçlerinde hekimlere etkili alternatifler sunmaya devam edeceğiz.


1 Astellas Narrative 2.0
2 Astellas Scientific Narrative
3 International Agency for Research on Cancer (IARC). Latest global cancer data: Cancer burden rises to 18.1 million new cases and 9.6 million cancer deaths in 2018. Available at: https://www.iarc.who.int/wp-content/uploads/2018/09/pr263_E.pdf. Erişim tarihi: Ocak 2024.
4 Cancer.Net. Prostate Cancer: Statistics. Available at: https://www.cancer.net/cancer-types/prostate-cancer/statistics. Erişim tarihi: Ocak 2024.
5 Visser O, Trama A, Maynadié M, et al. Incidence, survival and prevalence of myeloid malignancies in Europe. Eur J Cancer 2012;48(17):3257-66.
6 Ramos N, Mo C, Karp J, Hourigan C. Current Approaches in the Treatment of Relapsed and Refractory Acute Myeloid Leukemia. J Clin Med 2015;4(4):665-95.
7 European Network of Cancer Registries. Bladder cancer (BLC) Factsheet. Available at: https://www.encr.eu/sites/default/files/factsheets/ENCR_Factcheet_Bladder_Cancer_2016.pdf. Erişim tarihi: Ocak 2024.
8 National Cancer Institute. Surveillance Epidemiology, and End Results Program. Cancer Stats Facts: Bladder Cancer. Available at: https://seer.cancer.gov/statfacts/html/urinb.html. Erişim tarihi: Ocak 2024
9 Yang D, Hendifar A, Lenz C, et al. Survival of metastatic gastric cancer: Significance of age, sex and race/ethnicity. J Gastrointest Oncol 2011; 2(2):77-84.
10 Cancer.Net. Pancreatic Cancer: Statistics. https://www.cancer.net/cancer-types/pancreatic-cancer/statistics. Erişim tarihi: Ocak 2024
11 Ventola C. Cancer Immunotherapy, Part 3: Challenges and Future Trends. P T 2017;42(8):514-21.
12 International Agency on Research for Cancer Cancer Today (iarc.fr) Erişim Tarihi: 26 Ocak 2024
13 Cancer (who.int) Erişim Tarihi: 26 Ocak 2024

Yorum yaz