İLAÇ ENDÜSTRİSİ

Allergan Medikal Estetik’ten tüketici davranışları araştırması.

Koronavirüs gündemi tüm dünyanın öncelikli konu başlıklarından biri haline geldi. Bu süreçte evde kalan tüketiciler kişisel bakım ve medikal estetik uygulamalarından da uzak kaldı. Kliniklerin yavaş yavaş açılmaya başlamasıyla güzellik uygulamalarının yine gündeme geldiği bugünlerde, kadınların medikal estetik davranışlarında da değişimler yaşanıyor. Allergan Medikal Estetik bu değişimleri değerlendirmek üzere İstanbul, İzmir ve Ankara’da binin üzerinde kadınla kapsamlı bir tüketici araştırması gerçekleştirdi. Araştırma sonuçlarına göre; kadınların neredeyse tamamı daha önce yaptırmaya sıcak bakmadığı bir kişisel bakım uygulamasını pandemi sonrası yaptırmaya eğilimli. Katılımcıların yüzde 60’a yakını daha önce yaptırmadıkları saç bakımı uygulamalarını, yüzde 40’a yakını medikal estetik uygulamalarını, yüzde 20’si ise kalıcı makyaj uygulamasını normalleşmeyle birlikte yaptırmayı düşünüyor. İlk defa epilasyon yaptırmayı düşünenlerin oranı yüzde 15 iken, ilk defa zayıflama uygulaması yaptırmak isteyenlerin oranı ise yüzde 13.

Her 10 kişiden 7’si 6 ay içinde kişisel bakım uygulamalarına geri döneceğini belirtiyor.

Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 70’ten fazlası salgın sonrası kişisel bakım yaptırmayı düşünüyor. Zamanlama olarak, 1 hafta ile 6 ay arasında işlem yaptırmayı düşünenlerin oranı yüzde 60’a yakın. 6 ay ile 1 yıl arasında beklemeyi düşünenler yüzde 33’lük bir oranı oluştururken, 1 yıldan daha fazla bekleme kararı alanların oranı ise yüzde 9. Katılımcıların yüzde 72’si salgın sonrası kişisel bakım için harcama yapmayı düşündüğünü belirtirken, yüzde 13’ü harcama yapmayacağını, yüzde 15’i ise kararsız olduğunu ifade ediyor. Covid-19 sonrasında önceliklendirilen bakım işlemleri ise saç, tırnak, cilt bakımı gibi daha kolay uygulanabilir işlemler.

Medikal estetik, zayıflama ve cilt bakımı en yüksek harcama beklenen alanlar.

Katılımcıların yüzde 72’si salgın sonrası kişisel bakıma para harcamaya sıcak baktıklarını belirtirken harcama limitleri uygulamaya göre değişiklik gösteriyor. Sonuçlar değerlendirildiğinde; en çok harcama beklenen alanlar medikal estetik uygulamaları, zayıflama ve cilt bakımı.

Klinik hijyeni önemli bir tercih kriteri.

Covid-19 sonrası tüketicilerin tercih edeceği kliniklerinden beklentileri de değişti. Tüketicilerin yüzde 70’inden fazlası klinik tercihinde alınan hijyen önlemlerini birinci kriter olarak belirliyor. Katılımcıların yüzde 25’e yakını indirim imkanlarını, yüzde 12’si ise bekleme süresinin az olmasını dikkate alıyor.

Tüketiciler salgın riskine karşı hekim yönlendirmesini dikkate alıyor.

Araştırma sonuçlarına göre, salgın riskine karşı tüketiciler hekimlerinin yönlendirmelerini dikkate alıyor. Katılımcıların yüzde 57’si işlemlerin salgın için risk teşkil etmediğini konusunda hekiminin görüşüne itimat ediyor. İçinde bulunduğumuz bu dönemde ön görüşmeyi online olarak yapmak da katılımcılar tarafından önemli bir kriter olarak kabul ediliyor. Sonuçlara göre; katılımcıların yüzde 45’i ön görüşmeyi kliniğe gitmeden online ortamda yaptırmaya sıcak bakıyor.