KADIN SAĞLIĞISAĞLIKSTKYAŞAM

World GO Day başlıyor… Dünyayı mora çevireceğiz

GO FOR PURPLE

20 Eylül 2020, dünyayı mora çevireceğiz. 

World GO Day jinekolojik kanserler hakkında dünya çapında farkındalık yaratıyor.

World GO Day
Esra Ürkmez

ENGAGe Yönetim Kurulu Üyesi ve
Hasta Hakları Program Direktörü Esra Ürkmez,
Amerika Birleşik Devletleri’nden bildiriyor…

20’den fazla ülkedeki kanser hastası savunucuları ve tıp uzmanları, bu ay Dünya Jinekolojik Onkoloji Günü (World GO Day) için etkinlikler planlıyor. Avrupa Jinekolojik Onkoloji Derneği (ESGO) ve Avrupa Jinekolojik Kanser Savunma Grupları Ağı’nın (ENGAGe) bir projesi olan GO Day, her yıl bir milyondan fazla kadına teşhis konulan bir grup jinekolojik kanser hakkında farkındalık yaratmakta.

İkinci yılında World GO Day, 20 Eylül 2020 tarihinde, Pazar günü gerçekleşiyor

Bu yılki etkinlikler, katılımcı ülkelerdeki COVID-19 durumu ışığında fiziksel mesafe ve kamu güvenliği için uyarlandı. Örneğin, ilk yılın “GO For…” kampanyasını teşvik eden yüz yüze spor aktiviteleri yerine, bu yılki aktiviteler daha fazla çevrimiçi sosyal yardımlara dayanacak.

World Go Day başlıyor... Dünyayı mora çevireceğiz
ENGAGe Eş Başkanı Dr. Murat Gültekin

ENGAGe Eş Başkanı Dr. Murat Gültekin, ‘Sosyal medya ağları aracılığıyla desteğe odaklanıyoruz. Mor, jinekolojik kanser kurdelesinin rengidir. Dünyanın her yerinden insanları jinekolojik kanserler hakkında farkındalık yaratmaya ve hastaları mor bir şey giyerek veya dudaklarını veya tırnaklarını mora boyayarak desteklemeye teşvik ediyoruz. Ardından, fotoğrafları 20 Eylül’de Facebook, Instagram veya Twitter’da #GoForPurple etiketini kullanarak bizimle paylaşın’ diye anlatıyor.

Bu yıl, etkinlik organizatörleri, Dünya Sağlık Örgütü’nün serviks kanserini ortadan kaldırmaya yönelik küresel stratejisi çerçevesinde özellikle jinekolojik kanser semptomları ve HPV’nin önlenmesi konusunda farkındalık yaratmak istiyor. Erken teşhis, tüm jinekolojik kanserler için kilit faktör. ENGAGe Eş Başkanı ve hasta savunucusu Icó Tóth, ‘‘İnsanların jinekologları ile düzenli kontrole sahip olmalarının bir öncelik olması gerektiğini bilmelerini istiyoruz’’ diyor. Sosyal medya kampanyaları aracılığıyla World GO Day, başlıca jinekolojik kanser türleri olan rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri, rahim kanseri, vajinal kanser ve vulva kanseri hakkında eğitici bilgiler paylaşıyor. ESGO Başkanı Prof. Philippe Morice, “ESGO tıp uzmanlarının desteği ve hasta seslerini dinlemesi sayesinde ENGAGe bu teşhislerle ilgili en son, en alakalı ve garantili bilgileri paylaşabiliyor, böylece dünyadaki her kadın doğru zamanda doğru bilgiye sahip olma şansına sahip oluyor.” diyor. “Doktorların ve hastaların etkili işbirliğini çok takdir ediyorum” diyor.

#GoForPurple hashtag’ine ek olarak, jinekolojik kanserler hakkında küresel bir sohbet oluşturmak için #WorldGODay ve #GoForCheckup hashtag’leri kullanılarak resimler ve mesajlar paylaşılacak. Bilgiler ayrıca World GO Day web sitesinde de yayımlanacak. Herhangi bir grup veya birey bu web sitesine bir etkinlik ekleyebilir. Tóth, “Dünyayı birlikte mora çevirelim!” diyor.