FARKINDALIKİLAÇ ENDÜSTRİSİSAĞLIKSOSYAL SORUMLULUKTOPLUM SAĞLIĞI

Abdi İbrahim’den önemli uyarı geldi!..

Abdi İbrahim'den önemli uyarı geldi!..

DÜNYADA 425 MİLYONDAN FAZLA DİYABET HASTASI BULUNUYOR

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde, toplumlar ve sağlık sistemleri üzerinde büyük bir yük yaratan diyabet ile ilgili uyarılarda bulunuyor. Halen dünyada 425 milyondan fazla diyabet hastası bulunuyor. Diyabet hastalığını erken teşhis etmek ve bu süreçte hayat tarzında yapılabilecek ufak değişikliklerle diyabet ile kaliteli bir yaşam sürmek mümkün olabiliyor.

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, Dünya Diyabet Günü’nde dünyada ve Türkiye’de sıkça rastlanan diyabet hastalığına dikkat çekiyor. Güncel verilere göre, dünyada halen 425 milyondan fazla diyabet hastası bulunuyor. Diyabet hastalığıyla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 14 Kasım tarihinde düzenlenen Dünya Diyabet Günü ile diyabetin hastalar ve hasta yakınları üzerindeki etkileri ve bu zorlu hastalığın yönetimi hakkında sağlıklı bilgilerin topluma aktarılması amaçlanıyor.

Diyabet ana olarak Tip I ve Tip II olarak ikiye ayrılıyor. Hastaların birçoğunu ise hayat tarzı değişiklikleri ve düzenli fiziksel aktiviteyle hastalığını kontrol etmesi kolaylaşacak Tip II hastaları oluşturuyor. Tip I diyabet hastalarının vücutları çok az veya hiç insülin üretmezken, Tip II diyabet hastalarının vücutlarında insülin üretimi oluyor, fakat bu insülin hücreler üzerinde istenilen etkiyi oluşturmuyor.

Erken tanı çok önemli

Diyabet hastalarının yüzde 50’sinin hala tanı almadığını belirten Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, bu hastalıkta erken tanının tedavi açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Bu nedenle hastalık ve belirtileri hakkında toplumun bilgi seviyesi ne kadar artarsa, hastaların hekimlere başvurusu hızlanacağı gibi, diyabetin ilerlemesinin de önüne geçilmesi kolaylaşıyor.

Diyabet hastaları bu yiyecek ve içeceklerden uzak durmalı

Diyabet hastalarının; şeker ve bütün şekerli tatlılardan, kurabiye, kek, pastalar, beyaz ekmek ve benzeri çöreklerden, asitli, gazlı içecekler ve hazır meyve sularından, katı yağlar ve yağ içeriği fazla olan besinler, salam, sosis, sucuk, pastırma gibi yiyecekler, yağda kızartılmış yiyecek ve kavurmalar ve aşırı tuz ve tuz içeriği fazla olan besinlerden uzak durması kritik önem taşıyor.

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, sağlıklı beslenebilmek için beyaz ekmek yerine kepekli ekmek, pirinç yerine bulgur, meyve suyu yerine meyvenin kendisinin tercih edilmesini, ayrıca taze sebze ve salatayı her öğünde sofraya koymayı, bunun yanı sıra kuru baklagilleri mümkün olduğunca sık tüketmeyi öneriyor.

Diyabet hastaları yaş, vücut kitle indeksi, fiziksel aktivite, sosyoekonomik durumlarına göre de özel bir beslenme düzeni uygulayabiliyor.

Abdi İbrahim, Tip II diyabet gelişimini engellemede ve diyabeti kontrol altına almada beslenmenin önemli olduğunu belirterek Sağlık Bakanlığı’nın tavsiyelerini vurguluyor.

Sağlık Bakanlığı’nın tavsiyeleri

Öğün atlamayın.
Yemekler zamanında ve önerilen miktarda tüketin.
Balık ve tavuk eti tercih edin, etli yemeklere ayrıca yağ eklemeyin.
Yemeklerde katı yağ yerine sıvı yağ tercih edin.
Yemek pişirirken kızartma ve kavurma yerine ızgara,
haşlama veya fırında pişirme yöntemini kullanın.
Vücut ağırlığınızı daima kontrol altında tutun.

Ayrıca “Türkiye Diyabet Programı 2015-2020” çalışmasının hastalık hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için değerli bir kaynak olduğu belirtiliyor.

Yorum yaz