FARKINDALIKSAĞLIKTOPLUM SAĞLIĞI

Dünyada 100 kişiden biri olabilir misiniz?..

Dünyada 100 kişiden biri olabilir misiniz?..

KÖPEK MEMESİ HASTALIĞININ TEDAVİSİNDE GÜZEL SONUÇLAR VAR!..

Halk arasında “Köpek memesi hastalığı” olarak bilinen ve kronik bir deri hastalığı olan hidradenitis suppurativa tüm dünyada her 100 kişiden birinde görülüyor. Ortaya çıkma nedeninin tam olarak bilinmediğini söyleyen Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Osman Kelahmetoğlu, ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastalarda cerrahi yöntemlerden yüz güldürücü sonuçların alındığını vurguladı.

Özellikle ter bezlerinin yoğun olduğu kıvrım bölgelerindeki kıl diplerinin iltihaplanması sonrası oluşan, ağrılı ve akıntılı şişliklerle seyreden hidradenitis suppurativa (HS) yaşam kalitesini düşürerek günlük yaşamı etkiliyor. Hastalığın her yaşta görülebilmekle birlikte çoğunlukla 20’li yaşlarda ortaya çıktığına ve erkeklere oranla daha çok kadınlarda görüldüğünde dikkat çeken Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Osman Kelahmetoğlu, 50’li yaşlardan itibaren görülme sıklığının azaldığını da sözlerine ekledi.

HASTALIK HALK ARASINDA BİLİNMİYOR

Köpek memesi hastalığı için farklı tedavi seçenekleri bulunduğunu söyleyen Doç. Dr. Osman Kelahmetoğlu: “Genetik yatkınlığı olabilen bir hastalık, ancak bulaşıcı olmayan HS için erken tanı ve uzun süreli tedavi, ağrının kontrol altına alınmasına yardımcı olur; yaraların iyileşmesini destekler. Ancak bu hastalık sivilce ya da apse zannedilirse ve hekime başvurulmazsa yıllarca doğru tanı konulamayabiliyor. Yapılan çalışmalarda, hastalığın tanısının ortalama 7 yıl geç konulduğu görülüyor. Malesef halk arasında hastalığın bilinirliği ve farkındalığı az” dedi.

Dünyada 100 kişiden biri olabilir misiniz?.. Köpek memesi hastalığı!
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Osman Kelahmetoğlu

SON SEÇENEK: CERRAHİ TEDAVİ

HS’nin, dermatoloji uzmanıyla birlikte multidisipliner bir yaklaşımla değerlendirilmesi gereken bir hastalık olduğuna işaret eden Doç. Dr. Osman Kelahmetoğlu, “Hastalığın ilaç ve tıbbi tedaviye yanıt vermemesi durumunda, cerrahi yöntemlere başvuruluyor. Cerrahinin kararına ve zamanlamasına dermatoloji uzmanıyla birlikte karar vermek daha etkili sonuçlar alınmasını sağlıyor” diye konuştu. Akut bir apse varlığında ağrıyı hızlı bir şekilde gidermek için apsenin boşaltılması gerektiğini aktaran Doç. Dr. Osman Kelahmetoğlu, diğer yöntemleri de şöyle açıkladı: “Küçük lezyonlarda bölgesel eksizyon uygulanır. Geniş lezyonlarda ise ilgili bölgenin tamamen çıkartılması, komşu veya uzak bölgeden doku taşınılarak kapatılması veya kendiliğinden iyileşmeye bırakılması gerekir. Bu yöntem geniş eksizyon olarak tanımlanır.”

HS’nin kronik ve tekrarlayıcı bir hastalık olduğunu söyleyen Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kelahmetoğlu, “İlgili bölgelerin geniş olarak alınması bu ihtimali azaltacaktır. Yapılan ameliyata göre hekimin talimatlarına uymak önemlidir. Cerrahi sonrası hastalığın tekrar etmesini engellemek için özellikle sigaradan kaçınmak, kilo vermek ve kiloyu kontrol altında kalmak gerekir” diye konuştu.

GÜNLÜK YAŞAMA DÖNÜŞ HIZLI

Köpek memesi hastalığı cerrahilerinden sonra kişinin durumuna bakılarak ortalama 1-2 gün hastane kalmasının yeterli olabildiğini söylen Doç. Dr. Osman Kelahmetoğlu, şu bilgileri aktardı: “Kişi aynı gün yemek yemeye ve kısa yürüyüşler yapmaya başlayabilir. Hekimin öngördüğü zaman dikişler alınır ve hasta bir haftanın sonunda günlük hayatına dönebilmektedir. Tüm cerrahi operasyonlarda olduğu gibi, ameliyat bölgesinin genişliğine bağlı olarak bir miktar iz kalmaktadır. Ancak bu izler zaman içerisinde görünürlüğünü önemli ölçüde yitirmektedir.”

Yorum yaz