AŞIFARKINDALIKSAĞLIKTOPLUM SAĞLIĞI

Sadece kadınlar değil!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Orhan Ünal, rahim ağzı kanseri 45 yaş altındaki kadınlarda en sık görülen ikinci kanser dedi.

ERKEKLER DE RAHİM AĞZI KANSERİ AŞISI OLMALI!

Rahim ağzı kanserinin dünyada 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Orhan Ünal, bu kanserden korunmak adına kadınlar gibi erkeklerin de HPV aşısı olması gerektiğini söyledi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Orhan Ünal, rahim ağzı kanseri dünyada 45 yaş altındaki kadınlarda en sık görülen ikinci kanser dedi. Son istatistiklerine göre rahim ağzı kanseri Türkiye’de en sık görülen kanserler arasında ve görülme oranı 12’nci sırada. Prof. Dr. Orhan Ünal, şöyle konuştu: “Her yıl 500 bin vaka bildiriliyor. Bu nedenle yaşam kaybı oranları çok fazla. Tarama burada çok önemli. Bazı ülkelerde vakalarda yaşanan düşüşün sebebi taramaların giderek artmasıdır. Taramayla istenen ise, vajinal smear testi ve kansere yol açan HPV (Human Papilloma Virus) tiplerinin belirlenmesi, kolposkopik muayene ve gerekirse biyopsi alınarak yıllar sonra ortaya çıkabilecek kanser öncesi lezyonların saptanmasıdır.”

AŞILAR 9 YAŞINDAN İTİBAREN ÖNERİLİYOR

Prof. Dr. Orhan Ünal, rahim ağzı kanserinden korunmak adına HPV aşısının önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Orhan Ünal, “Aşı, 9 yaşından 26 yaşına kadar yapılabilir. 9-11 yaşları arasında 2 doz, 12-26 yaş arasında 3 doz şeklinde (2 ay ve 6 ay arayla) öneriliyor. Bu aşıların tiplerine bakacak olursak bir 2’li (HPV 16,18), bir de 4’lü (HPV 6,11,16,18) aşılar var. 2’li aşı HPV’nin en çok kansere yol açan tipine karşı uygulanıyor. Düşük riskli tiplerde ise kanser oranları daha düşük. Aşılıyken bile rahim ağzı kanseri taramalarına devam etmek gerekiyor. Nasıl ki Covid-19 aşısı olmasına rağmen kişiler maske ve mesafeye devam ediyorsa, HPV aşısı sonrasında da aynı şekilde taramalara devam etmeliler. Çünkü aşıdan sonra bile “HPV’nin diğer tiplerinin hastalığa yol açması mümkün” uyarısında bulundu.

KADINLARDAKİ HASTALIK ORANLARINI AZALTMAK İÇİN ERKEKLER DE AŞILANMALI

Prof. Dr. Ünal, HPV aşısı sadece kadınlara değil erkeklere de yapılmalı dedi ve şu uyarılarda bulundu: “Cinsel temasla bulaşan HPV 6,11 tiplerinin etkili olduğu siğiller de var. Bunlar sık görülen rahatsızlıklar arasında. Dolayısıyla bunlarda da 4’lü aşıyı uyguluyoruz. Rahim ağzı kanserine yol açan ya da kanserojen dediğimiz tiplerin sayısı fazla. Bir de HPV’nin 9 tipine de etkili olan dokuzlu aşı çıktı. Ancak bu aşı henüz Türkiye’ye gelmedi. O nedenle 4’lü aşının erken yaşlarda yapılmasını öneriyoruz. Çünkü vücudun antikor oluşturması 5 yılı bulabiliyor. Erken yaşta aşı, erken yaşta cinsel yaşam başlamadan antikor gelişimini sağlıyor. Bu aşı 45 yaşına kadar yapılabilir ama en fazla antikor erken yaşlarda oluşur. HPV aşısının erkeklere de yapılması gerekiyor. Özellikle Avustralya bu aşıları devlet politikası halinde uyguluyor. Çünkü hastalık erkeklerden de bulaşabilir. Hatta bu virüsü alan erkeklerde, baş boyun kanserlerine rastlamak mümkün. Çok eşlilik, erken yaşta cinsel yaşama başlamak, çok fazla doğum yapmış olmak, uzun süre doğum kontrol hapları kullanmak ve sigara alışkanlığı gibi koşullar, kanserin oluşmasında risk. Sonuç olarak hem bu virüsün üzücü sonuçlarına maruz kalmamak ve hem de kadınlara bulaştırmamak adına erkeklerin de aşılanması gerekiyor.”

Yorum yaz