AŞIFARKINDALIKSAĞLIKSTKTOPLUM SAĞLIĞI

Aşılama süreci kaosa neden olabilir!

Açıklamada, "Normal muayene randevusu açık olan hekimlere de aynı dakikalara Covid aşılaması randevusu açıldı” İfadeleri yer aldı.

10 DAKİKA ARAYLA AŞI RANDEVUSU KAOSA YOL AÇACAK!

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Yönetim Kurulu tarafından, Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs aşılarının vurulmasında aile hekimlerine kişi başına 10 dakika tanımasına ilişkin, “Her vatandaş için en az 20 dakika süreye ihtiyaç vardır. Randevu saatine erken gelenlerle, aşı sonrası 15 dakika beklemesi gereken vatandaşlar ve yakınları bir araya geldiğinde çok fazla yoğunluk meydana gelecektir” açıklaması yapıldı.

Yapılan yazılı açıklamada, “Covid aşılaması için sistemde randevular oluşturulurken aile hekimlerine bilgi verilmedi ve aile hekimlerinin o saatteki mevcut randevularına bakılmadı. Aile hekimlerinin mesai saatlerine, Aile Sağlığı Merkezi (ASM) dışındaki görevlerine de bakılmadı. O saatlerde mesaisi olmayan hekimlere de randevu açılmış oldu. Normal muayene randevusu açık olan hekimlere de aynı dakikalara Covid aşılaması randevusu açıldı” İfadeleri yer aldı.

HER AŞILANAN KİŞİ İÇİN 20 DAKİKA SÜRE GEREKİYOR

Örnek olarak 5 birimlik bir ASM’de 13:30’dan sonraya toplam 210 randevu açıldığı belirtilen açıklamada, “Bu saatlerde hekimlerin normal muayene randevuları, bebek aşı, gebe aşı ve izlemleri de mevcutken açıldı. Şu an Covid aşılaması yapılan grup 65 yaş üstü olduğundan, bu 210 kişinin yanında hasta yakınları da olacak, en az 420 kişi ASM’ye giriş yapacak. Covid aşısı için gelen kişiye bilgilendirme yapılması, onam alınması, aşı yapılan kişinin sonrasında en az 15 dakika ASM’de kalması gerekirken, ASM’lerin fiziki şartları göze alınarak bir ASM’de tüm bunların yapılabileceğini düşünmek ‘masa başında alınmış bir karardır’ ve gözden geçirilmelidir. Her vatandaş için en az 20 dakika süreye ihtiyaç vardır. Randevu saatine erken gelenlerle, aşı sonrası 15 dakika beklemesi gereken vatandaşlar ve yakınları biraraya geldiğinde çok fazla yoğunluk meydana gelecektir. Aile hekimleri aşı yapmaktadır ve yapmaya devam etmektedir. Ancak aile hekimlerine danışılmadan, ASM’lerin farklı fiziki şartlar gözetilmeden bu ani kararlar alınması kabul edilemezdir.

AYNI HEKİM HEM ASM’DE HEM DIŞARDA GÖREVDE OLAMAZ!

Aile hekimleri arasında özellikle Anadolu’da gezici hizmeti olanlar bulunduğuna da dikkat çekilen açıklamaya şöyle devam edildi: “Hatta İstanbul’da da köylere giden aile hekimleri vardır. Bakanlık bu şekilde aşı randevusu açtığında, onların gezici hizmet saatlerine de aşı randevusu açıldığı görülmektedir, yani hekim hem köylerde hem ASM’de olamayacağı için, 2 görevden birini yerine getirmek zorunda kalacaktır ve bu da bir mağduriyet yaratacaktır. Aile hekimlerinin bilgisi olmadan, fiilen uygulanması imkânsız olan bu aşılama programı birçok sıkıntıya yol açacaktır. Özellikle önümüzdeki hafta soğuk ve kar altında gelen kişiler dışarda soğukta bekletilmeyip, ASM içerisine almak zorunda kalınacaktır. Pandemi açısından risk artacaktır. Yığılmalar bekleme sürelerini artıracak, sağlık çalışanlarıyla vatandaşı karşı karşıya getirecektir. Bu uygulanması imkansız kararın tekrar değerlendirilerek, bu bariz hatadan dönüleceğine inanıyoruz.”

İSTAHED

 

 

Yorum yaz