İLAÇ ENDÜSTRİSİ

Amgen, kadınlara “Birlikte Güçlüyüz” diyor!

AMGEN’İN “BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ” KAMPANYASI, TÜRKİYE’DEKİ KADINLARI SAĞLIKLARINI KORUMAK İÇİN ORTAK HAREKETE GEÇMEYE TEŞVİK EDİYOR

Kampanyanın ilk odak noktası, dünyanın birçok yerinde tanı koyulmayan ve yetersiz tedavi edilen, fonksiyon ve bağımsızlık kaybına yol açan osteoporoz hakkındadır.[1] Kadınlar, kendilerinin ve hayatlarında yer alan diğer kadınların daha sağlıklı olmalarını sağlayacak bilgi ve eğitim araçlarına erişmek için www.birliktegucluyuz.info adresini ziyaret etmeye davet ediliyorlar.

Dünya Kadınlar Günü’nü kutladığımız bu ay, Amgen, kemik sağlığı, kalp sağlığı ve kanser gibi kritik kadın sağlığı sorunlarına ışık tutmak için Türkiye’de ‘Birlikte Güçlüyüz’ kampanyasını başlatıyor. Kadınlar, ailelerinden ve arkadaşlarından edindikleri sağlık bilgilerine büyük ölçüde güveniyor, böylece temel bilgi kaynağı olan aile üyeleri ve arkadaşlar kadınların harekete geçmesini sağlamada önemli rol oynayabiliyor.[2] Kampanya, bu tartışmaları kolaylaştırmak, geliştirmek ve kadınların daha sağlıklı bir yaşama giden yolculuklarında birlikte daha güçlü hale gelebilmeleri için kolay anlaşılabilir sağlık bilgilerini ve araçlarını sağlamayı amaçlıyor.

Özellikle COVID-19 salgınında bazı kadınlar rutin tıbbi bakımlarını ertelemek, hatta tamamen iptal etmek durumunda kalıyorlar, o yüzden kadın sağlığına yönelik kampanyalar daha da önem kazanıyor.[3] Araştırmalar, uzun süredir var olan eşitsizlikler ve sosyal farklılıklar nedeniyle, pandemi sırasında çoğunlukla kadınların erkeklerden çok daha zorlandıklarını, kendilerini bakım veren rolünde bulduklarını ve kendilerine bakmalarının daha zor hale geldiğini gösteriyor.[4]

Amgen uzun süredir dünya çapında kadın sağlığı odaklı çalışmalar yürütüyor

Amgen Türkiye ve Gensenta Genel Müdürü Güldem Berkman; “Amgen, uzun süredir, kadın sağlığını iyileştirmeye odaklı dünya çapında çalışmalar yürütüyor. Yakın zamanda yaptığımız uluslararası araştırmamız, kadınların sağlıkla ilgili bazı temel bilgileri olduğunu, ancak bu bilgiyi harekete dönüştürmek için mevcut araçlar hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıklarını gösterdi. “Birlikte Güçlüyüz” kampanyası aracılığıyla, kadınların sağlıklarını korumak için doğru adımları atmalarına yardımcı olmaya ve kadınlar arasında; ailelerinde, sosyal gruplarında ve nesiller boyunca bu konudaki tartışmaları teşvik etmeye kararlıyız” dedi.

Kampanya, öncelikle osteoporoz ve kemik sağlığına odaklanarak, 300 kadını kapsayan bir araştırmanın sonuçlarını yayınladı. Bulgular, Türkiye’de kadınların çoğunluğunun (%94) bağımsız kalabilme konusunda kemik sağlığının önemli bir rol oynadığını kabul ettiğini, iki kadından birinin (%49) endişe duymadığından, kemik sağlığı konusunda doktoru ile konuşmadığını ortaya koydu.[5]

Awen For Us Kurucusu Dr. Aylin Löle: “Kadınların toplumsal cinsiyete dayalı roller nedeniyle ev içi ücretsiz emeği üstlenmek durumunda kaldıklarını biliyoruz, ancak pandemi sırasında açık şekilde görülüyor ki, kendi sağlıklarını genellikle göz ardı ediyorlar. Amgen’in Birlikte Güçlüyüz kampanyası, kadınlara sağlıklarını korumaları için ve aynı zamanda kadınların sağlık kaynaklarının ve sağlık bilgilerine erişiminin daha sınırlı olduğu bu gibi zamanlarda birbirlerini kollamaları için önemli bir hatırlatıcı görevi görecek” dedi. Awen For Us, kampanyayla ilgili önemli bilgileri Türkiye’deki kadınlara yaymak için Amgen ile ortaklık yapıyor.

Osteoporoz, genellikle yetersiz tanı konulan ciddi bir sağlık durumudur.[6]  Her üç Türk kadınından birinde osteoporoz olduğu tahmin edilmektedir.[7] Bir kemik kırığı yaşadıktan sonra çoğu hasta, kırığın altında yatan neden olan osteoporoz için teşhis ve tedavi edilmeyebiliyor. Bir kırılmayı takiben, hastaların %40’ı bağımsız yürüyemiyor ve %80’i araba kullanmak ve market alışverişi gibi günlük aktivitelerde zorlanıyor. Fiziksel sınırlamalara ek olarak, osteoporoz ve kırıklar kadınların zihinsel ve duygusal sağlığını önemli ölçüde etkileyebiliyor.6

Birlikte Güçlüyüz Kadın Sağlığı Araştırmasının Bulguları5

Araştırma, Türkiye’de kadınların kemik sağlığına nasıl baktıkları ve karşılaştıkları zorluklarla ilgili bazı dikkat çekici bulguları ortaya çıkardı.

  • Kadınlar osteoporozun erken belirtilerini fark edebiliyorlar: Kadınların çoğu, kemik sağlığının bozulmasındaki erken belirtiler arasında; kolay kırılan bir kemiğin (%88), zamanla ortaya çıkan boy kaybının (%87) ve sırt ağrılarının (%71) olduğunu biliyor.
  • Tarama araçları söz konusu olduğunda, farkındalık olsa da harekete geçmede oranlar daha düşük: Dört kadından üçü (%73) kemik yoğunluğu taramalarının kemik sağlığını anlamada önemli olduğunu belirtse de, %60’ı hiç tarama yaptırmamıştı.
  • Kadınların çoğu bir kırık riski değerlendirmesini hiç tamamlamamış*: Araştırmaya katılan kadınların %45’i, kırık riski değerlendirmesini hiç duymamış veya yaptırmamış; %20’si bunu duymuş ama hiç yaptırmamıştı. Kırık risk değerlendirmesi yaptıranlar ise grubun %10’unu oluşturuyordu.
  • Osteoporozun yaygınlığına ve aile öyküsünün rolüne rağmen, bu konu nadiren tartışılıyor: Yanıt verenlerin sadece onda biri (%12), sağlık konularını aile ve arkadaşlarıyla konuştuklarını söyledi.
  • Doktorlara güven yüksek ancak önemli kadın sağlığı konuları düzenli olarak gündemde yer almayabiliyor: Araştırmaya katılan kadınların neredeyse tamamı (%98), doktorlarını veya sağlık uzmanlarını en güvenilir bilgi kaynağı olarak gördüklerini söyledi. Ancak, doktorlarıyla kemik sağlığı hakkında konuşmayan yaklaşık beş kadından biri (%19), doktorları tarafından bu konu önceden gündeme getirilmediğinden bunu yapmadığını belirtti.

Kadınlar, doktorlarıyla bir sonraki randevularında kemik sağlığı hakkında konuşmalı ve yaşamlarındaki diğer kadınları kemik sağlığını iyileştirmek için proaktif adımlar atmaya teşvik etmeliler. Kampanya, kadınları sağlıklarını iyileştirmeye yardımcı olmak için Breakout Challenge’da yeni bir fiziksel aktiviteye katılmaya ve #BirlikteGüçlüyüz etiketini kullanarak sosyal medya aracılığıyla fotoğraf ve videolar yayınlamaya davet ediyor.

Nasıl katılacağınız ve doktorunuzla, diğer aile üyeleri ve arkadaşlarınızla kadın sağlığı hakkında konuşma araçlarına nasıl erişeceğiniz konusunda daha fazla bilgi için www.birliktegucluyuz.info adresini ziyaret edebilirsiniz.

“Birlikte Güçlüyüz” hakkında

“Birlikte Güçlüyüz” kadınların, özellikle kemik sağlığı, kalp sağlığı ve kanser gibi bugünün en büyük rahatsızlıkları arasında yer alan sağlık sorunlarına ışık tutacak bir eğitim kampanyasıdır. Kampanya, kadınların sağlık koşullarına dair bilgisini, tıbbi yardım almanın önündeki engelleri ve COVID-19 gibi dış etkilerin kişisel sağlık üzerindeki etkisini değerlendiren 2.000’den fazla kadının katıldığı uluslararası bir araştırmanın bulgularını içermektedir. “Birlikte Güçlüyüz” kampanyası, kadınların daha sağlıklı bir yaşam yolculuğunda güçlü olmak için ihtiyaç duydukları, kolayca anlaşılabilir sağlık bilgilerine ve eyleme geçirilebilir araçlara erişim sağlayacaktır.

* Kırık Riski Değerlendirme Aracı (FRAX), bir kişinin önümüzdeki 10 yıl içinde osteoporozla ilişkili bir kırığa sahip olma riskini değerlendirir ve yaş, kilo, cinsiyet, sigara geçmişi, alkol kullanımı ve kırık geçmişini açıklayan bir formül kullanır.

Referanslar:

[1] International Osteoporosis Foundation. Epidemiology. https://www.osteoporosis.foundation/health-professionals/fragility-fractures/epidemiology. 2021’de erişim sağlandı.

[2] Bidmon S, Terlutter R. Gender Differences in Searching for Health Information on the Internet and the Virtual Patient-Physician Relationship in Germany: Exploratory Results on How Men and Women Differ and Why. J Med Internet Res. 2015;17(6):e156. 2015 22 Haziran’da yayınlandı. doi:10.2196/jmir.4127

[3] Ateev Mehrotra et al. The Impact of the COVID-19 Pandemic on Outpatient Care: Visits Return to Prepandemic Levels, but Not for All Providers and Patients (Commonwealth Fund, Ekim 2020). https://doi.org/10.26099/41xy-9m57

[4] Simba H and Ngcobo S. Are pandemics gender neutral? Women’s health and COVID-19. Front. Glob. Womens Health, 19 Ekim 2020 | https://doi.org/10.3389/fgwh.2020.570666

[5] Kantar Sağlık Araştırması. Yayınlanmamış veriler. 2021.

[6] International Osteoporosis Foundation. About Osteoporosis.   https://www.osteoporosis.foundation/patients/about-osteoporosis. 2021’de erişim sağlandı.

[7] International Osteoporosis Foundation. Key statistics for the Middle East and Africa.  https://www.osteoporosis.foundation/facts-statistics/key-statistic-for-middle-east-and-africa. 2021’de erişim sağlandı.

Amgen hakkında:

Amgen, insan sağlığına yönelik yenilikçi tedavileri geliştirerek, üretip pazara sunarak ciddi hastalıklar yaşayan hastalar için biyolojinin potansiyelini açığa çıkarma kararlılığıyla hareket etmektedir. Bu yaklaşım, hastalığın karmaşık yönlerini çözmek ve insan biyolojisinin temellerini anlamak için gelişmiş insan genetiği gibi araçlar kullanarak başlar. Amgen, henüz karşılanmayan tıbbi ihtiyaçların bulunduğu alanlara odaklanmakta, sağlıklı sonuçları geliştiren ve insan yaşamını ciddi oranda iyileştiren çözümler bulmak için biyolojik üretim alanındaki uzmanlığından yararlanmaktadır. 1980’den bu yana biyoteknoloji alanında bir öncü olan Amgen, dünyanın en büyük bağımsız biyoteknoloji şirketi haline gelerek dünya çapında milyonlarca hastaya ulaşmıştır ve çığır açma potansiyeline sahip ilaçlar geliştirmeyi sürdürmektedir.

2010’da İstanbul merkez ofisini açan Amgen, 2012 yılında ise Türkiye’nin öncü ilaç şirketlerinden olan ve ilk biyobenzer üreticileri arasında yer alan yaklaşık 95 yıllık geçmişe sahip Mustafa Nevzat İlaç‘ı, yeni kimliği ile Gensenta’yı satın alarak sağlık alanındaki en büyük yabancı yatırımcı ünvanını kazanmış, Türkiye, Afrika ve Ortadoğu bölgesinde önemli bir güç haline gelmiştir.

Yorum yaz