EKONOMİENDÜSTRİİŞ DÜNYASI

Great Place To Work, 2021 yılının “En İyi İşverenleri!”

Herkes için yüksek güven kültürü ve pozitif çalışan deneyimine sahip harika iş yerleri oluşturma konusunda organizasyonlara yardımcı olma misyonuyla faaliyet gösteren Great Place to Work® tarafından hazırlanan Best Workplaces in Europe™ (Avrupa’nın En İyi İşverenleri Listesi) açıklandı. Toplamda 4 kategoride 150 şirketten oluşan listede Türkiye’den 10 şirket farklı kategorilerde listeye girerken Kuveyt Türk, Best Large listesinin birincisi oldu. 25 şirketten oluşan Best Small kategorisinde Inspark 8’inci sırada, Farmazon da 23’üncü sırada yer aldı. Türkiye’den 4 şirketin yer aldığı Best Medium kategorisinde gittigidiyor/eBay 5’inci, Tümaş Mermer 14’üncü, Aktoy 28’inci ve Doğuş Holding de 41’inci oldu. Best Large kategorisinde ise Kuveyt Türk en iyi işveren olurken Albaraka Türk 19’uncu, Penti 37’nci ve sahibinden.com da 47’nci oldu.
Sahip olduğu tecrübe ve güvene dayalı felsefesiyle 30 yıldan fazla süredir 5 kıtada 60’tan fazla ülkede tüm ölçekteki şirketlere mükemmel iş yeri olmaları ve kendilerini geliştirmeleri için araştırma ve danışmanlık hizmeti veren Great Place To Work®, Türkiye’nin En İyi İşvereni sonuçlarını açıkladı. 29 Nisan 2021 tarihinde online olarak gerçekleştirilen ödül töreninde 11 farklı sektörden 69 şirkete “Türkiye’nin En İyi İşvereni” ödülü verildi.
Great Place To Work’ün 2021 mottosu: “Bireylerin Değeri Birlikteliğin Gücü”

Great Place to Work olarak “Yüksek Güven Kültürü” temelli işyerlerinin inşası ve sürdürülebilirliğini sağlamak üzere çalıştıklarını söyleyen Great Place To Work Türkiye Genel Müdürü Eyüp Toprak, “Pandemiyle birlikte önemi artan ‘işveren markası olmak’ için 2021 yılında daha fazla çaba sarf edildiğini gözledik. Bu yıl araştırmaya katılan şirketlere baktığımızda, her sektörden ve farklı iş kollarından şirketlerin, kurum kültürlerini geliştirmek ve işveren markalarını geleceğe taşımak için Great Place to Work yolculuğunda başarı ile ilerlediklerini görüyoruz. 2021 yılında Great Place To Work’ün ‘Bireylerin Değeri Birlikteliğin Gücü’ mottosuyla gerçekleştirdiğimiz değerlendirmemize 217 şirket katıldı. 115 binden fazla çalışanla yapılan anketler sonucunda 91 şirket Great Place To Work sertifikası almaya hak kazanırken 124 şirket de ‘En İyi İşveren 2021 Listesi’ne girmek üzere aday olmayı başardı. Great Place To Work felsefesine göre kurum kültürünün temelinde yatan güvenilirlik, saygı, hakkaniyet, gurur ve takım ruhu boyutlarının yanı sıra IK uygulamalarının da değerlendirildiği ‘En İyi İşveren 2021 Listesi’ne bu yıl 69 şirket girmeye ve ödül almaya hak kazandı. En İyi İşveren unvanına sahip şirketlerle bu liste dışında kalan şirketlerin Trust Index puanları karşılaştırıldığında, liste içerisindekilerin ortalama yüzde 80, liste dışı şirketlerin ise yüzde 74 oranında Trust Index aldıklarını görüyoruz. Magna Seating, Magna Otomotiv, GittiGidiyor, Novartis ve Abbvie gibi şirketler ise yüzde 94 gibi yüksek oranlara ulaştılar” dedi.

Ücret, sosyal ve yan haklar konusunda gerileme gözlendi

Mayıs ayının ikinci haftasında açıklanması planlanan Care In Action raporundan bazı bilgiler paylaşan Toprak, “2021 yılı için gerçekleştirdiğimiz Care In Action raporumuzda yine şirketlerin üzerinde durmaları gereken dikkat çekici sonuçlar var. Özellikle ücretlerle sosyal ve yan haklar konusunda yüzde 4-5’lik bir düşüş görülüyor. Beyaz yakanın ağırlıklı evden çalışma modeline geçmesinin ardından şirketlerin bu konuda yeterince hassasiyet göstermediği anlaşılıyor. Rapora göre ayrıca ilk amirlerle ilgili algı konusunda düşüş var. İlk amirler çalışanlardan yukarı ile iletişim, fikirlerinin alınması, yönetici yetkinlikleri ve yönetici takdiri gibi alanlarda yüzde 1-2 oranında daha düşük not aldılar. Buna karşılık genel yönetici algısında ve üst yönetim algısında olumlu gelişmeler görülüyor. Yönetimin temsil yeteneği ve ahlaki yaklaşımında yüzde 1’lik iyileşme, üst yönetimin pandemi süreci yönetiminde başarılı olduklarını gösteriyor. Raporun diğer çıktıları arasındaysa iş-özel yaşam dengesi ve insan olarak değer görme algısındaki yüzde 3’lük kayıptan da bahsetmek gerekiyor. Söylemeden geçemeyeceğimiz bir hassas konu da, ‘genel olarak buranın harika bir işyeri olduğunu söyleyebilirim’ algısında son 3 yıldaki düşüştür. Yıllara göre değişimler yüzde 87’den yüzde 81’e kadar gerilemiş durumda ve nedenlerinin detaylıca incelenmesi gerekliliği aşikar” dedi.

Ödül kategori sayısı 5’ten 7’ye çıkartıldı

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Özel, Sektör ve Bölgesel Ödüller sahiplerini buldu. Bu yıl kategori sayısı 5’ten 7’ye çıkartıldı.

En İyi İşveren 2021 Listesi:

Technogym Türkiye
INSPARK
Farmazon
GROHE
4PLAY – Mobile Creative People
waytosay
VECTOR BİLGİ TEKNOLOJİLERİ
Udemy
Aydem Elektrik Perakende
Enrich Teknoloji Yazılım A.Ş.
KONE
Novartis Sağlık Gıda ve Tarım Ürünleri San. Ve Tic. A.Ş.
Seluz Fragrances & Flavors Company
Zer Merkezi Hizmetler ve Ticaret A.Ş.
Deriş
Anadolu Sigorta
Amgen İlaç Ticaret Limited Şirketi
Sysmex Türkiye
Hilton
Tetra Pak
TOKSAN A.Ş.
AKTOY A.Ş.
Apsiyon
Gediz Elektrik Perakende
AstraZeneca Türkiye
Linde Türkiye
Sepaş Enerji
Johnson WAX A.Ş.
Teleperformance Turkey
Kolektif House
Galata Taşımacılık ve Ticaret A.Ş.
MAGNA GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ VE DIŞ TİCARET A.Ş.
Demsay Elektronik San. Ve Tic. A.Ş.
TAV TECHNOLOGIES
Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş
Servier İlaç ve Araştırma A.Ş.
Tümaş Mermer San. ve Tic. A.Ş.
Aydem Yenilenebilir Enerji
GittiGidiyor/eBay
Porte
AdColony
MAGNA EXTERIORS & MAGNA MIRRORS
MAGNA SEATING
Danone Türkiye Sütlü Ürünler
GDZ Enerji Yatırımları A.Ş.
PEAKUP Teknoloji A.Ş.
Doğuş Grubu
Aydem Enerji
Elsan Elektrik
Arzum Elektrikli Ev Aletleri
Medianova
AssisTT
Procat Danışmanlık Yazılım Telekomünikasyon Pazarlama Ticaret A.Ş.
DHL Worldwide Express Taşımacılık ve Ticaret A.Ş.
TurkNet
ARCHITECHT BİLİŞİM
Penti
ORGANİK KİMYA
sahibinden.com
AbbVie
AKLease
ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.
ESBAŞ – EGE SERBEST BÖLGE KURUCU VE İŞLETİCİSİ A.Ş.
Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.
Viessmann Manisa Isı Teknolojileri San. & Tic. Ltd. Şti.
Yavuz & Uyanık & Akalın Hukuk Bürosu
SABANCI DİJİTAL TEKNOLOJİ HİZMETLERİ A.Ş.
Narcade
Adecco Group Türkiye

Yorum yaz