ÇEVRE BİLİNCİFARKINDALIKİLAÇ ENDÜSTRİSİSOSYAL SORUMLULUK

AstraZeneca, Financial Times listesinde!

Konuyla ilgili açıklama yapan AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış, “İşe alımda fırsat eşitliği, yönetim kurulunda kadın temsili, esnek çalışma, kapsayıcı iş gücü, kadınlara yönelik destekleyici politikalar gibi farklı alanlarda hayata geçirdiğimiz başarılı uygulamalarımızla, dünya genelinde cinsiyet eşitliği konusunda en saygın endekslerden biri olarak kabul edilen Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’ne girmeye hak kazanmış olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. İnovasyonlar, geleneksel düşünce yapısına meydan okuyarak gerçekleşebilir; biz bu bakış açısını benimseyerek çalışanlarımız ile yenilikçi yaklaşımlar ve fikirler geliştirebildiğimiz çok çeşitli bir ortam yaratmaya çalışıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin de bu düşünme ve üretme yaklaşımının ana bileşenlerinden biri olduğuna inanıyoruz. Cinsiyetle ilgili kriterlerin gönüllü olarak açıklanması ile oluşturulan bu endekste dört yıldır üst üste yer almak, tüm alanlarında cinsiyet eşitliğini destekleyen kapsayıcı bir ortamı teşvik ederek, toplumsal cinsiyet eşitliği ve şeffaflığa olan bağlılığımızı yansıtıyor” dedi.
2025 itibarıyla karbon salınımını sıfıra indirmeyi hedefleyen AstraZeneca sera gazı salınım yoğunluğunu en yüksek oranda azaltan 300 Avrupa şirketinden biri oldu.

AstraZeneca, Financial Times’ın “Avrupa’nın İklim Liderleri: 2021” listesinde yer alan 300 şirketten biri oldu. Araştırma şirketi Statista tarafından derlenen liste, her yıl sera gazı salınım yoğunluğunu* en yüksek oranda azaltan Avrupa şirketlerini belirliyor. Temel sera gazı salınımını 2014-2019 yılları arasında yıllık olarak ortalama yüzde 5,9 oranında azaltan AstraZeneca, listeye giren dokuz sağlık şirketinden biri oldu.

Sürdürülebilirliği şirket faaliyetlerinin merkezine konumlandıran AstraZeneca, hem dünya genelinde hem de Türkiye’de çevresel sorunların çözümüne yönelik hedefler benimsemiş bulunuyor. AstraZeneca, 2020’de İsviçre’nin Davos kentinde gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Yıllık Toplantısı’nda ‘Sıfır Karbon Taahhüdü (Ambition Zero Carbon)’ stratejisini açıklamış, 2025’e kadar karbon salınımını sıfıra indirmek için enerji tüketiminin tamamını hem güç hem de ısı için yenilenebilir enerji kaynaklarıyla gerçekleştireceğine yönelik taahhütte bulunmuştu.

Sıfır karbon taahhüdü

‘Sıfır Karbon Taahhüdü’ ile operasyonlarının emisyon seviyesini dünya genelinde sıfıra düşürmeyi hedefleyen şirket, bu kapsamda 50 milyon ağaçlık yeniden ormanlaştırma projesi olan ‘AZ Ormanı’ inisiyatifini dünya genelinde başlattı. Şubat 2020’de ilk ağacın dikildiği Avustralya’daki yerel yönetimlerle ve küresel çapta yeniden ormanlaştırmaya odaklanan kar gütmeyen bir kuruluş olan One Tree Planted ile iş birliği kurdu. Şirket, bu inisiyatif ile Dünya Ekonomik Forumu’nun başlattığı ‘1T.org – Bir Trilyon Ağaç’ platformunu da destekliyor.

AstraZeneca Türkiye, global “Sıfır Karbon Taahhüdü” stratejisine katkıda bulunmak, doğayı korumak ve gelecek nesillere sağlıklı bir yaşam sunabilmek için 2020 yılında gönüllülük esasına dayanan ‘AstraZeneca Türkiye Sıfır Karbon Çalışma Grubu’nu kurdu. Sıfır Karbon Çalışma Grubu’nun çalışmalarıyla Gaziantep, Eskişehir, İzmir, Hatay ve Kocaeli illerinde toplamda 80 bin fidan bağışında bulundu. Sıfır Karbon Çalışma Grubu ayrıca şirket içerisinde ve AstraZeneca Türkiye kurumsal sosyal medya hesaplarında yaptığı çevresel etkiyi azaltacak öneriler, bilgilendirmeler ve atölye çalışmaları ile farkındalığı artırmaya devam ediyor.

Ulaştığımız hedefler, bizi gelecek için daha da fazla motive ediyor

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış şunları söyledi: “AstraZeneca olarak faaliyetlerimizi, toplumun ve gezegenimizin ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirmeyi en önemli sorumluluklarımızdan biri olarak görüyoruz. Çevre sağlığının, insan sağlığı üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkilerinin bilincindeyiz. Sürdürülebilirlik yaklaşımımız kapsamında, sağlık hizmetlerine erişim, çevreyi koruma, etik ve şeffaflık olmak üzere üç başlıkta projeler geliştiriyoruz. Çevremizi koruma girişimlerimiz ile doğal kaynakları yöneterek iklim etkilerini azaltmanın yollarına odaklanıyoruz. Tüm faaliyetlerimizde ve değer zincirimizde yer alan ürünlerimizin çevresel açıdan güvenli olmasını sağlıyoruz. Sıfır karbon emisyonuna ulaşarak gezegenimizin sağlığa kavuşmasına yardımcı olacağımız bir gelecek için çalışmalarımızı biçimlendiriyoruz. Tüm bu çalışmalarımız doğrultusunda ulaştığımız hedefler, bizi gelecek için daha da fazla motive ediyor. Sıfır karbon taahhüdümüzü yerine getirmek için adımlarımızı kararlılıkla atmaya devam ediyoruz.”

* Salınım yoğunluğu, 1 milyon Avro gelir başına CO2 eşdeğerinin ton birimi bazındaki salınımını ifade eder. 

Yorum yaz