FARKINDALIKİLAÇ ENDÜSTRİSİ

Oxford-GSK Moleküler ve Bilişimsel Tıp Enstitüsü kuruluyor!

GSK ve Sanofi iş birliğiyle geliştirilen COVID-19 aşısının ruhsatlandırma sürecinin başlatıldığı duyuruldu. Aşının ruhsat başvurusunda geçtiğimiz yıl başlamış olan Faz 3 çalışmaları ve pekiştirme dozu sonucunda elde edilen veriler baz alınacak. 
GlaxoSmithKline (GSK), Oxford Üniversitesi iş birliğiyle kuracağı yeni enstitü için 30 milyon sterlinlik yatırımda bulundu. Kurulacak enstitüde, ileri teknolojiler ve genetik çalışmalardan elde edilen içgörüler ile Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklar için geliştirilen yeni ilaçların Ar-Ge başarısının artırılması amaçlanıyor.

GSK ve Oxford Üniversitesi ‘Oxford-GSK Moleküler ve Bilişimsel Tıp Enstitüsü’nü kurmak üzere 5 yıllık bir iş birliği başlattıklarını duyurdu. Merkezi Oxford Üniversitesi’nde olacak olan bu yeni enstitü, insan genetiğinden elde edilen bilgileri, fonksiyonel genomik ve makine öğrenimi gibi ileri teknolojilerle birleştirerek Alzheimer ve Parkinson gibi kompleks hastalıkların tedavisinde kullanılacak yeni ilaçların Ar-Ge başarısını artırmaya odaklanacak.

GSK tarafından verilen 30 milyon sterlin tutarındaki destek ile hayata geçirilecek enstitünün, yeni ilaçların nasıl keşfedildiği ve geliştirildiği konusunda sağlık sektörüne öncülük etmesi ve içgörü sağlaması amaçlanıyor.

Enstitüde, GSK ve Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları, başarılı olma olasılığı en yüksek olan erken Ar-Ge programlarını önceliklendirecek ve bu programlara yanıt verme olasılığı yine en yüksek olan hastalarla eşleştirme yapılmasına yardımcı olacaklar.

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson konuyla ilgili şunları söyledi: “Pandemi sürecinde İngiliz bilim insanlarının Ar-Ge alanındaki yaratıcılığı ve öncü ruhunun, dünya çapında ilaç ve aşıların hızlı bir şekilde geliştirilmesi konusuna nasıl katkı sağladığına şahit olduk. GSK ve Oxford Üniversitesi’nin Alzheimer ve Parkinson gibi kompleks hastalıklarla mücadele konusunda böylesine güçlü bir iş birliğine gittiğini görmekten memnuniyet duyuyorum.”

GSK CEO’su Emma Walmsley ise “Oxford Üniversitesi’yle birlikte bu enstitüyü hayata geçirmekten dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. İki köklü bilim kuruluşunun güçlü yanlarını birleştiren Oxford-GSK Enstitüsü, İngiltere’nin yaşam bilimleri alanındaki özverili çalışmalarını ve tutkusunu örnekler nitelikte. Yaptığımız her işte olduğu gibi, bu enstitüde de amacımız hastalar için yeni ve daha iyi ilaçlar geliştirmek olacak” şeklinde konuştu.

Oxford Üniversitesi Rektör Yardımcısı Profesör Louise Richardson ise konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Oxford Üniversitesi’ndeki meslektaşlarım adına, GSK ile başlattığımız bu yeni girişimden memnuniyetimi dile getirmek isterim. Enstitümüzde, tedavisi en zor hastalıkların araştırılması için Oxford Üniversitesi ve GSK çalışanları omuz omuza çalışarak benzersiz bir ortaklık oluşturulacak.”

Alzheimer, Parkinson, Multipl Skleroz (MS), Frontal Temporal Demans, Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) ve Ağrı gibi nöro-immünolojik mekanizmalar tarafından yönlendirilen hastalıklar Oxford-GSK Enstitüsü’nün temel araştırma alanları olacak. Enstitü hem GSK hem de Oxford’un mevcut uzmanlığından yararlanmanın yanı sıra, birçok yeni araştırma grubunu istihdam edecek ve kariyerlerinin başındaki araştırmacılara ise beş adet GSK/Oxford bursu sağlayacak.

Yorum yaz