İLAÇ ENDÜSTRİSİ

Onko Koçsel olarak mottomuz: “Akılcı çözümler, sağlıklı yarınlar!”

Onko Koçsel Grup Satış Müdürü Atilla Köylü ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Merak ettiğimiz pek çok soruya cevaplar bulduk ve satış yönetimi penceresinden firma hakkında yeni şeyler öğrendik. “Akılcı çözümler, sağlıklı yarınlar mottomuz altında Türkiye’de üretimi sınırlı olan özellikle kanser ilaçlarını ülkemizde üstün teknoloji ile üretip yurt dışına ihraç ederek global bir marka olmak yolunda hızlı ve emin adımlarla ilerliyoruz. Geniş bir terapötik yelpazede tedavi çözümleri üretiyoruz” diyen Atilla Köylü, Onko Koçsel'in çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Onko Koçsel Grup Satış Müdürü Atilla Köylü ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Merak ettiğimiz pek çok soruya cevaplar bulduk ve satış yönetimi penceresinden firma hakkında yeni şeyler öğrendik. “Akılcı çözümler, sağlıklı yarınlar mottomuz altında Türkiye’de üretimi sınırlı olan özellikle kanser ilaçlarını ülkemizde üstün teknoloji ile üretip yurt dışına ihraç ederek global bir marka olmak yolunda hızlı ve emin adımlarla ilerliyoruz. Geniş bir terapötik yelpazede tedavi çözümleri üretiyoruz” diyen Atilla Köylü, Onko Koçsel’in çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Sizi tanıyabilir miyiz? Okurlarımıza kendinizi tanıtır mısınız?

20 yıllık sektörel kariyerimin 17 yılında Onko-Koçsel İlaçları’nda çeşitli kademelerde görev aldım. Son üç yıldır firmamız bünyesinde bulunan tüm terapötik gruplarımızın bağlı olduğu “Grup Satış Müdürü” olarak kariyerimi sürdürmekteyim.

Onko Koçsel İlaçlarının kuruluşu ve bugünlerini anlatabilir misiniz?

Onko İlaç, Türk ilaç sektörüne 1987 yılında kan ürünlerini ilk olarak Türkiye’ye getirerek girmiş ve 1995 yılında ise Koçsel İlaç kardeş şirket olarak gruba katmıştır. Onko ve Koçsel ilaçları, yönetim kurulu başkanlığı Sayın İrfan Koç tarafından yürütülen %100 Türk sermayeli şirketler olarak kurulmuş ve işleyişine devam etmektedir.

Temelleri 2010 yılında atılan yüksek aktiviteli ürünler için ileri teknoloji farmasötik üretim tesislerimiz sırasıyla 2014 ve 2015 yıllarında faaliyete geçmiştir. Üretim tesislerimiz; onkolojik steril likit ve nonsteril solid ilaçlar ile onkolojik olmayan steril likit ilaçların üretimini yapabilecek ünitelerden ve alt yapıdan oluşmaktadır. AR&GE merkezi ile ürün geliştirme ve ruhsatlandırma çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bunların bazıları jenerik, bazıları da yeni patent alım aşamasındaki ilaçlardır.

Uzun soluklu bu yolda geldiğimiz seviye çok heyecan verici olup Türkiye’de ilaç sektörüne lokomotif etkisi ve örnek oluşturacak bir potansiyelimiz var. Onko Koçsel İlaçları, 35 yıla varan tecrübe ve bilgi birikimini, Türkiye ve Avrupa GMP onayına sahip üretim tesislerinde farklı terapötik alanlarda da kullanarak uluslararası pazarlara taşımanın haklı gururunu yaşıyor ve her geçen gün, hızla çalışmalarımızı arttırmaya devam ediyoruz.

Onko Koçsel hangi tedavi alanlarında ne gibi çözümler üretiyor; özetle anlatabilir misiniz?

Akılcı çözümler, sağlıklı yarınlar mottomuz altında Türkiye’de üretimi sınırlı olan özellikle kanser ilaçlarını ülkemizde üstün teknoloji ile üretip yurt dışına ihraç ederek global bir marka olmak yolunda hızlı ve emin adımlarla ilerliyoruz. Geniş bir terapötik yelpazede tedavi çözümleri üretiyoruz. Bunlar; kanser, kan hastalıkları, romatizma hastalıkları, MR, tomografi görüntüleme kontrast maddeleri, üroloji gibi alanlar olarak sıralanabilir. Özellikle onkoloji, hematoloji, romatoloji, radyoloji, fizik tedavi, nöroloji ve dermatoloji alanlarına yönelik ilaçlarımız var. Bunların yanı sıra tedavi alanlarımız kardiyoloji, nefroloji ve immünoloji dallarını da kapsamaktadır. Onko Koçsel İlaçları, özellikle yerelleşme başlığı altında birçok çözüm üretmeye devam ediyor. Ciddi yatırımlarla beraber Türkiye ve Avrupa GMP onayına sahip üretim tesislerimizde hem kendimiz hem de iş ortaklarımız için yüksek kalite üretimler gerçekleştirebiliyoruz.

Pandemi hayatlarımıza yeni iş yapış modelleri taşıdı. Siz bu sürece nasıl adapte oldunuz, ne gibi zorluklarla karşılaştınız ve nasıl çözümler ürettiniz?

Pandemi, günlük hayatımızda ve iş dünyasındaki dinamiklerin pek çok parametreler açısından kısa sürede değişmesine neden oldu. Bu parametrelerden bir tanesi de rutinimizde olmayan ya da çok kısıtlı olarak bulunan çalışma modellerinin yoğun bir biçimde günlük işleyişimize girmesi ve artık rutinimizde de yer almaya başlamasıdır. Bütün sektörler gibi ilaç sektörü içinde de pandemi ve bizlere getirdiği yeni günlük yaşam tarzının yansımaları, yeni ekonomik koşullar, yeni iletişim kanalları kurma zorunluluğu sürpriz ve beklenmedik  gelişmeler olarak karşımıza çıktı. Hekim ve eczacılara yüz yüze gerçekleştirilen tanıtım modelinin yerine uzaktan tanıtım modeline hızla geçme gereksinimi beraberinde bazı zorlukları getirmiş olsa da klasik tanıtım ve organizasyon gerçekleştirme yetenek ve alt yapımızın dijital uygulamalara adaptasyonu ile birlikte yeni iş modellerinin de çalışma hayatımıza girmesine olanak vermiştir.

Pandemi, dijitale geçiş konusunda aynı zamanda bizlere birçok avantaj sağladı. Bu zorunluluk hali bazı şeyleri hızlıca kabul etmemiz ve uygulamamız için de bir fırsattı. Onko olarak “Akılcı çözümler, sağlıklı yarınlar” mottomuzdan yola çıkarak klasik tanıtım basamaklarının uygulanamayacağını anladığımız anda online toplantılar, e-mailing, telefon iletişimleri ve uzaktan tanıtım gibi farklı iletişim kanalları ile hekimlerle etkileşimde kalma yolları bulduk. Evden çalışma modeline hızlıca geçerek hem ekip verimliğimizi arttırdık hem de ekip arkadaşlarımıza güvende olacakları bir ekosistem oluşturduk.

Pandemiyle birlikte hekim ziyaretlerinde çalışma ve davranış modellerinizde ne gibi değişiklikler oldu ve hangilerinin kalıcı olacağını düşünüyorsunuz?

Pandemi ile birlikte çalışma ve davranış modellerimizde de köklü değişikliklere gitmemiz gerekiyordu. Özellikle hekimler açısından duygusal olarak yıpratıcı olan bu dönemde hekimlerin sadece sağlık paydaşı değil, duygusal paydaşı da olduğumuzu gösteren çalışmalara imza attık. Duygusal olarak onların yanında olmanın ve onları anlıyor olmanın hekimlerimizi çok mutlu ettiğini gördük tabii ki bu durum en çok da bizi mutlu etti. Hekimlerimizin sosyal olarak da kendilerini kötü hissettikleri bu dönemde hekimler ile online yapabilecekleri aktiviteleri, pandemi dönemi boyunca hızlıca ulaşabilcekleri, ihtiyaçları olabilecek bilgileri ve kurumlarda onlara destek olabilecek sağlık malzemelerini karşılamaya çalıştık. Bu dönemde uzman olduğumuz tedavi alanlarında ekiplerimizin hızlıca dijital kanallara adapte olabilmesi ve uygulayabilme becerisi kazanabilmesi adına eğitimler düzenledik. Bu dönemde paydaşlarımızdan aldığımız geri bildirimler her zamankinden daha çok önem kazandı çevik bir şekilde bunlara uyum sağladık. Aslında bu değişikliklerin hepsinin hayatımızda kalıcı olacağını düşünüyorum. Pandemiyle beraber güçlendirdiğimiz bu kaslarımızı koruyup devam ettirmeye önem göstereceğiz.

Satış ve pazarlama iş birliğinizden bahsetmek ister misiniz? Onko Koçsel’de bu anlamda nasıl bir organizasyon ile çalışıyorsunuz?

Satış ve pazarlama departmanları olarak ortak hareket edip etkili iletişim ağları oluşturmak üzerine bir organizasyonel şema oluşturduk. Bu  bağlamda agile bir şema ile iş akışlarımızı takip edip online ortamda oluşturduğumuz Onko-ortak üzerinden fikirlerimizi birbirimizle paylaşabiliyoruz. Satış ve pazarlamanın birbiri ile sürekli iletişimde olması gerektiğini, son dönemlerde giderek artan bir öneme sahip olduğunu gördük. Birçok kararın hızlı ve doğru şekilde alınabilmesini ancak ortak hareket ederek ortaya koyabiliyoruz; bu yüzden dikey yerine yatay akış sistemi ve 360 değerlendirme sistemleriyle birbirimizi besliyoruz.

Yorum yaz