FİKİR LİDERLERİ DERGİSİİLAÇ ENDÜSTRİSİNADİR HASTALIKLAR

Chiesi Nadir Hastalıklar, Fikir Liderleri Dergisi’nde!

İlaç ve sağlık sektörü yayıncılığında önemli bir boşluğu dolduran ve bu alanda çok kısa bir sürede kendisine hatırı sayılır bir yer edinen Fikir Liderleri Dergisi’nin Mart sayısı yayımlandı. Ana dosya konusu Nadir Hastalıklar olan yeni sayıda, TİTCK, TÜBİTAK, AIFD gibi önemli kurumların yöneticileri, hasta derneklerinin ve uzmanlık derneklerinin yöneticileri ve akademisyen hekimlerin yanında Türkiye’de bu alanda faaliyetleri olan ulusal ve global ilaç firmalarının üst düzey yöneticileri de yer aldı. Özgün içerik ve grafik tasarımının yanı sıra her sayısında ele aldığı konuları hem akademiden hem de endüstriden, alanının en etkin isimleriyle sayfalarına taşımasıyla ve konuları derinlemesine, çok yönlü ele almasıyla dikkat çeken Fikir Liderleri Dergisi, yeni sayısında Chiesi Nadir Hastalıklar Bölüm Müdürü Çağatay Baykallı'yı konuk etti. "Hastaların tedaviye ulaşımı Ar-Ge süreçleri yeni tamamlanmış ilaçlarda gelişmiş ülkelere göre gecikmektedir. Tanı araçlarının yaygın olmaması, pahalı olması ve uzun sürede sonuç alınması sebebiyle tanısı geç konan hastalar olmakta. Bu noktada elimizden geldiğince tedavi alanlarımızda optimum tanı yöntemlerinin oluşmasına katkıda bulunmaya çalışıyoruz" diyen Çağatay Baykallı, Chiesi'nin nadir hastalıklar farkındalık çalışmaları ve tanı ve tedavideki rolü hakkında ayrıntılı bilgiler verdi; merak edilen pek çok soruyu yanıtladı.
İlaç ve sağlık sektörü yayıncılığında önemli bir boşluğu dolduran ve bu alanda çok kısa bir sürede kendisine hatırı sayılır bir yer edinen Fikir Liderleri Dergisi’nin Mart sayısı yayımlandı. Ana dosya konusu Nadir Hastalıklar olan yeni sayıda, TİTCK, TÜBİTAK, AIFD gibi önemli kurumların yöneticileri, hasta derneklerinin ve uzmanlık derneklerinin yöneticileri ve akademisyen hekimlerin yanında Türkiye’de bu alanda faaliyetleri olan ulusal ve global ilaç firmalarının üst düzey yöneticileri de yer aldı.

Özgün içerik ve grafik tasarımının yanı sıra her sayısında ele aldığı konuları hem akademiden hem de endüstriden, alanının en etkin isimleriyle sayfalarına taşımasıyla ve konuları derinlemesine, çok yönlü ele almasıyla dikkat çeken Fikir Liderleri Dergisi, yeni sayısında Chiesi Nadir Hastalıklar Bölüm Müdürü Çağatay Baykallı’yı konuk etti. “Hastaların tedaviye ulaşımı Ar-Ge süreçleri yeni tamamlanmış ilaçlarda gelişmiş ülkelere göre gecikmektedir. Tanı araçlarının yaygın olmaması, pahalı olması ve uzun sürede sonuç alınması sebebiyle tanısı geç konan hastalar olmakta. Bu noktada elimizden geldiğince tedavi alanlarımızda optimum tanı yöntemlerinin oluşmasına katkıda bulunmaya çalışıyoruz” diyen Çağatay Baykallı, Chiesi’nin nadir hastalıklar farkındalık çalışmaları ve tanı ve tedavideki rolü hakkında ayrıntılı bilgiler verdi; merak edilen pek çok soruyu yanıtladı. Röportajdan satır başları şöyle:

“Chiesi Ar-Ge birimi, sıklıkla tedavi seçeneğinin olmadığı karşılanmamış ihtiyaçlar bulunan nadir hastalıklarda araştırmalarına devam etmektedir. Araştırma portföyünde özellikle lizozomal depo hastalıklarında enzim replasman tedavileri bulunmaktadır. Alfa mannosidozda etkin bir ERT, Avrupa ve Amerika başta olmak üzere birçok ülkede geri ödemeye girdi. Fabry alanında da bir ERT seçeneğini geliştirmeye devam etmektedir.”
“Stratejik ortaklıklar ve satın almalarla bünyemizde olan tedaviler de mevcut. Stratejik ortaklıklarımızdan en heyecan vereni ERT’lerin kan beyin bariyerini geçmesini sağlamaya yönelik çalışmalar yapan Bioasis Teknolojileri Şirketi’yle olanıdır. Bu proje henüz açıklanmamış dört LDH’de yapılan çalışmaları kapsamaktadır. Bu projeyle ilgili karşılanmamış ihtiyacı karşılayacak pozitif haberleri önümüzdeki yıllarda almayı hedefliyoruz.”
“Otorite son yıllarda, genetik testlere ulaşımı kolaylaştırmak, pediatrik yan dalların Anadolu’da sayıca artması gibi önemli aksiyonlar almıştır. Bununla beraber dileklerim, nadir hastalıklar tedavi merkezlerinin artması, özellikle tedavi edilebilir nadir hastalıklar ile ilgili mesleki eğitim planlarını oluşturması, özellikle pediatrik yan dallardaki hekim ve yardımcı personel eksiğinin giderilmesi, biyokimyasal ve genetik testlerin yaygınlaşmasıdır.”

Chiesi Nadir Hastalıklar Bölüm Müdürü Çağatay Baykallı’nın röportajını ve Fikir Liderleri Dergisinin tamamını okumak için; etik değerlerine, kanunlara ve uyum kurallarına sıkı sıkıya bağlı hareket eden Fikir Liderleri Dergisi’nin ücretsiz abonelik linkinden, önce kayıt olup sonra giriş yapabilir; aynı zamanda daha önce yayımlanmış tüm sayılarına da ulaşabilirsiniz.

Fikir Liderleri Dergisi 3 ayda bir yayımlanıyor ve tamamı sadece hekimler ile sağlık profesyonellerine ve bürokratlarına ücretsiz ulaştırılıyor.

 

Yorum yaz