FARKINDALIKÖNE ÇIKAN HABERLERSOSYAL SORUMLULUKTOPLUM SAĞLIĞI

Böbrek sağlığınız için yaz aylarında bol sıvı tüketin!

Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü, yaz sıcaklığında sağlıklı beslenmenin böbrek sağlığı açısından önemli olduğuna dikkat çekerek; “Yazın böbrek sağlığını korumak için başta bol sıvı tüketmek olmak üzere bazı önlemler alınması gerekiyor. Zira böbreklerde kaybedilen su yerine konmazsa tehlikeli durumlar oluşabilir” uyarısında bulundu.
Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü, yaz sıcaklığında sağlıklı beslenmenin böbrek sağlığı açısından önemli olduğuna dikkat çekerek; “Yazın böbrek sağlığını korumak için başta bol sıvı tüketmek olmak üzere bazı önlemler alınması gerekiyor. Zira böbreklerde kaybedilen su yerine konmazsa tehlikeli durumlar oluşabilir” uyarısında bulundu.

Sağlıklı bir yaşam sürmenin en önemli koşulları arasında düzgün çalışan böbreklere sahip olmak yer alıyor. Yaz aylarında da böbreklerin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için başta bol sıvı tüketmek olmak üzere bazı önlemler alınması gerekiyor. Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü yaz sıcaklığında sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yaparak, sıcaklarda vücudun yeterli miktarda su almaması halinde böbreklerin bu durumdan en çok etkilenen organ olduğuna işaret ediyor. “Yaz aylarında böbreklerde kaybedilen suyun yerine konulmaması tehlikeli durumlar oluşturabilir” uyarısında bulunan Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü, yaz aylarında böbrek sağlığını korumak için 5 altın kurala dikkat çekiyor:

1. Bol su tüketin

Kanın vücutta sağlıklı dolaşımını devam ettirmek ve tansiyon düşüklüğünden korunmak amacı ile böbrekler su tutar, böylelikle idrar daha konsantre bir hal alır. Bu nedenle susuz kaldığımızda durumlarda sıvı kaybının yerine konması hayati önem taşır. Yaz aylarında böbrek sağlığını korumak için su tüketimini artırmak önemlidir. Kış aylarında içtiğiniz sudan yaklaşık 1 litre daha fazla tüketmeniz önerilir. Özellikle sıcak havalarda günde 2,5-3 litre su içebilirsiniz.

2. Tuz alımını azaltın 

Tuz, böbrek sağlığını olumsuz etkileyen besinlerin başında gelir. Çok tuzlu beslenme tansiyon yüksekliğine, ödeme ve dolayısıyla ilerleyen dönemlerde böbrek hastalığına yol açabilir. Aşırı tuz tüketimi hem böbrekler için hem de kalp için olumsuz bir durum yaratır.  Yaz aylarında özellikle yağlı kızartmalar ve ağır yemeklerden uzak durmak gerekir. Bunun yerine içinde bol su bulunan meyve ve sebzeler tercih edilmelidir.

3. Su oranı yüksek gıdaları tercih edin

Öğünleri hafif, meyve ve sebze ağırlıklı olması böbrek sağlığını korumak için önemlidir. Meryvelerin suyu değil kendisini tüketmek şekeri dengelemek için de ayrıca önemlidir. Özellikle karpuz ve şeftali gibi sudan zengin meyveler ile limon ve brokoli sıkça tüketilebilir. Karbonhidrat seçerken beyaz ekmek, pirinç, makarna, patates gibi glisemik indeksi yüksek yani kan şekerini hızla arttıran besinler yerine esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna, yulaf ezmesi gibi düşük glisemik indeksli olanlar tercih edin.

4. Böbreklerinizin sağlığı için egzersiz yapın

Düzenli egzersiz böbrek sağlığı açısından uzun vadede önem taşımaktadır. Kalp damar sağlığınızı yapacağınız aktiviteler ile koruyabilirsiniz. Bu da uzun vadede böbrek sağlığınızı olumlu yönde etkiler. Düzenli olarak yürüyüş, hafif koşu, bisiklete binmek gibi egzersizler tercih edebilirsiniz. Yapacağınız düzenli aktiviteler ile diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkların böbreklerde yol açabileceği hasarı önleyebilir veya azaltabilirsiniz.

5. Sigara ve alkol kullanmayın

Sigara kullanmayın. Özellikle yaz aylarında alkol tüketimine dikkat etmek gerekir. Alkol tükettiğiniz takdirde içtiğiniz su miktarını arttırın.

Yorum yaz